Кафето, има долгогодишна традиција, но сепак заслужно за тоа кај нас на балканот се турците, кои го популаризирале, а потекнува од истокот.Она што јас го претпочитам е арабика, заради силниот мирис кој го има тоа кафе. Голем фан сум на овој пијалок и го пијам секојдневно со уживање, дневно околу 3-4 кафиња, зависно од расположението. За вистински рецепт за кафе, потребни ви се неколку реквизити, но најбитно е видот на кафето. Секогаш избегавајте да купувате паковано кафе. Прво, кафето како кафе, не е од една сорта, туку се меша со кафе, кое има вкус, кое има мирис, кое има густина, кое создава пена, значи повеќе врсти на кафе, во еден микс а во фабрика тоа кафе сигурно нема да стигни до вас - вистинска мешавина, туку во големи количини се меша, па ништо чудно од вашето пакетче кафе да добиете само еден вкус од кафето. Секогаш претпочитајте да мелите кафе. Порано беа популарни кафе-продавници, сега ретко ги има, но сепак постојат. Кај мене има една тетка што држи мал дуќан за кафе, и продава секакви видови, али сама го препорачува меленото кафе најдобро. Меша повеќе врсти кафиња, за мирис, за вкус, за се и сешто, па кога ќе се сомели има прекрасен мирис, а кога се свари е вистинско уживање да се пие. Подоле, темава ќе биде за кафе и рецепти за правење за него.
Повелете:
Кафе Јамајка (Jamaica Coffee)
Потребно време за подготовка: 5 минути
Потребни состојки:
20 мл црн рум
20 мл ликер од кафе
200 мл варено црно кафе
шлаг
Начин на подготовка: Сипете ги румот и ликерот од кафе во декоративна чаша за кафе, а потоа наполнете ја со штотуку сварено кафе. На крајот додадете шлаг и украсете ја со неколку зрна кафе.
Крем кафе:
Потребно за 6-8 кафиња:
3 големи лажици вода
200 мл млеко
едно ливче желатин
4 шолји еспресо
екстракт од ванила
1/2 шолја шеќер
2 лажици мелено кафе
Подготовка: Во мал сад турете малку вода и ставете го желатинот. Оставете десет минути да омекне желатинот. Не мешајте за тоа време. Во меѓувреме, во тенџере на оган ставете го млекото, ванилата, меленото кафе и шеќерот. Оставете смесата да зоврие (овој процес на вриење е ист како и за правење пудинг). Потоа, истиснете го желатинот со раце за да се исцеди водата и ставете го во тавчето со пудингот. Исклучете од оган и мешајте додека не се стегне смесата како пудинг. Готовата смеса ставете ја во огноотпорни чаши за десерт. Оставете да се олади два часа во фрижидер. Потоа, ставете ги чашите во сад со врела вода 10 секунди за пудингот да добие текстура како фил од торта, а не како цврст пудинг. Од горе, прелијте со еспресото и декорирајте по желба.
Забелешка: Ова не е класичен рецепт за правење Panna Cotta. Оригиналниот рецепт содржи хопла, а процесот на правење е речиси ист како горе напишаниот. Во овој рецепт за крем-кафе, меленото кафе и еспресото се тие кои му даваат автентичен вкус и италијански шмек.
Mлечна пења
Сите ја сакаме онаа млечна пена, која лебди и се топи при првата голтка од нашето утринско и попладневно кафе. Кафе лате, макијато, капучино – изборот е ваш. Да се купи еспресо машина или машина за правење кафе е навистина голема инвестиција, па затоа погледнете како да направите млечна пена, во домашни услови употребувајќи само една тегличка и микробрановата печка.
Земете една мала тегличка и наполнете ја со млеко скоро до половина.Потоа, затворете ја со капакот и протресете ја тегличката енергично околу 30 секунди додека млекото не го зголеми волуменот, двојно. Извадете го капакот од тегличката и ставете ја во микробранова печка 30 секунди.Млечната пена е готова.Ставете млеко во вашето кафе и со лажица претурете ја млечната пена на врвот од шолјата.
Шпанско кафе
Потребни состојки:
30 ml ликер од кафе
30 ml рум
матен шлаг
60 ml еспресо кафе
морско оревче
шеќер во гранули
Начин на подготовка: Во шејкер измешајте ги ликерот, румот и кафето. Чашата навлажнете ја со вода и обложете ја со шеќер по рабовите. Претурете го кафето. Врз него, ставете го шлагот и од горе изрендајте малку морско оревче.
„Каллив“ кафе-коктел
Потребни состојки:
30 мл вотка
30 мл Kahlua ликер од кафе
30 мл Ирски крем
Неколку коцки мраз
Начин на подготовка:
Ставете ги вотката, ликерот од кафе и Ирскиот крем во мешалка за коктели и мешајте додека убаво не се соединат. Подготвената мешавина сипете ја во чаша за мартини и додадете ги коцките мраз. На крајот можете да декорирате со марачино цреша, чоколаден прелив или чоколадни трошки.
Елегантно кафе со коњак
Потребно за 6-8 кафиња:
250 ml еспресо, оладено
80 ml коњак
60 ml ликер од кафе
60 ml цврсто изматен шлаг
сладолед од кафе
Подготовка: Еспресото, коњакот, ликерот и шлагот измешајте ги заедно со многу мраз. Течноста ставете ја во големи чаши. Во средината ставете по една топка сладолед од кафе или од некој друг вкус по ваша желба. Декорирајте со ситно сецкана чоколада.
Уживајте.
Повелете:
Кафе Јамајка (Jamaica Coffee)
Потребно време за подготовка: 5 минути
Потребни состојки:
20 мл црн рум
20 мл ликер од кафе
200 мл варено црно кафе
шлаг
Начин на подготовка: Сипете ги румот и ликерот од кафе во декоративна чаша за кафе, а потоа наполнете ја со штотуку сварено кафе. На крајот додадете шлаг и украсете ја со неколку зрна кафе.
Крем кафе:
Потребно за 6-8 кафиња:
3 големи лажици вода
200 мл млеко
едно ливче желатин
4 шолји еспресо
екстракт од ванила
1/2 шолја шеќер
2 лажици мелено кафе
Подготовка: Во мал сад турете малку вода и ставете го желатинот. Оставете десет минути да омекне желатинот. Не мешајте за тоа време. Во меѓувреме, во тенџере на оган ставете го млекото, ванилата, меленото кафе и шеќерот. Оставете смесата да зоврие (овој процес на вриење е ист како и за правење пудинг). Потоа, истиснете го желатинот со раце за да се исцеди водата и ставете го во тавчето со пудингот. Исклучете од оган и мешајте додека не се стегне смесата како пудинг. Готовата смеса ставете ја во огноотпорни чаши за десерт. Оставете да се олади два часа во фрижидер. Потоа, ставете ги чашите во сад со врела вода 10 секунди за пудингот да добие текстура како фил од торта, а не како цврст пудинг. Од горе, прелијте со еспресото и декорирајте по желба.
Забелешка: Ова не е класичен рецепт за правење Panna Cotta. Оригиналниот рецепт содржи хопла, а процесот на правење е речиси ист како горе напишаниот. Во овој рецепт за крем-кафе, меленото кафе и еспресото се тие кои му даваат автентичен вкус и италијански шмек.
Mлечна пења
Сите ја сакаме онаа млечна пена, која лебди и се топи при првата голтка од нашето утринско и попладневно кафе. Кафе лате, макијато, капучино – изборот е ваш. Да се купи еспресо машина или машина за правење кафе е навистина голема инвестиција, па затоа погледнете како да направите млечна пена, во домашни услови употребувајќи само една тегличка и микробрановата печка.
Земете една мала тегличка и наполнете ја со млеко скоро до половина.Потоа, затворете ја со капакот и протресете ја тегличката енергично околу 30 секунди додека млекото не го зголеми волуменот, двојно. Извадете го капакот од тегличката и ставете ја во микробранова печка 30 секунди.Млечната пена е готова.Ставете млеко во вашето кафе и со лажица претурете ја млечната пена на врвот од шолјата.
Шпанско кафе
Потребни состојки:
30 ml ликер од кафе
30 ml рум
матен шлаг
60 ml еспресо кафе
морско оревче
шеќер во гранули
Начин на подготовка: Во шејкер измешајте ги ликерот, румот и кафето. Чашата навлажнете ја со вода и обложете ја со шеќер по рабовите. Претурете го кафето. Врз него, ставете го шлагот и од горе изрендајте малку морско оревче.
„Каллив“ кафе-коктел
Потребни состојки:
30 мл вотка
30 мл Kahlua ликер од кафе
30 мл Ирски крем
Неколку коцки мраз
Начин на подготовка:
Ставете ги вотката, ликерот од кафе и Ирскиот крем во мешалка за коктели и мешајте додека убаво не се соединат. Подготвената мешавина сипете ја во чаша за мартини и додадете ги коцките мраз. На крајот можете да декорирате со марачино цреша, чоколаден прелив или чоколадни трошки.
Елегантно кафе со коњак
Потребно за 6-8 кафиња:
250 ml еспресо, оладено
80 ml коњак
60 ml ликер од кафе
60 ml цврсто изматен шлаг
сладолед од кафе
Подготовка: Еспресото, коњакот, ликерот и шлагот измешајте ги заедно со многу мраз. Течноста ставете ја во големи чаши. Во средината ставете по една топка сладолед од кафе или од некој друг вкус по ваша желба. Декорирајте со ситно сецкана чоколада.
Уживајте.