Положбата на прстите на светците на иконите

foREVer

Староседелец
20 март 2012
2,227
3,505
743
Ова има логика, ама од друга страна и нема.
Ете на друг форум прочитав интересно прашање.
Чим се иницијалите од Исус, зошто тогаш Исус самиот го прави овој симбол? Нема логика...
И мене ми нема тоа логика, ама да бидам искрена не ни му барам. Еве овде пишува нешто повеќе за тоа, дека било благослов.

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Побарав одговор од порталот Премин што се занимава со оваа тематика и еве го одговорот во изворно издание.
Ќе се извинам за латиницата ама така ми е стигнато па неќам да му ја менувам формата.

pokazalecot e "I" sredniot prst i palecot e "S" , pokazalecot i sredniot prst e "H", veke go imame S" od prethodno, palecot pokazalecot i pretposledniot prst e N" a "i" veke go imame, pokazalecot sredniot prst i predposledniot e "K" a palecot pokazalecot i pretposledniot ja formiraat bukvata " iA" i dobivame IS HS NI KA.

Kisserboy

Староседелец
6 март 2012
2,451
3,796
1,153
29
Битола
Колку шо имам јас сознанија овај е православен знак со прстите
sveti-nikola1.jpg

а овој е Католички
images

Исто има разлика меѓу крстовите и исто каде Исус е распнат на крст ако ногата е една над друга е католички, а ако е една до друга е православен..а за крстот е долго неможам да објаснам со збор..

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
:rolleyes: ...buddha's name be praised!

Значи различна религија, а исти (тиииит) сс положбу на прсти
Закључак ?

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy, Lena and Idiot

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
А што е со Хитлерското знакче на градите на Буда?
На третата слика,само наопаку?

Пс.Се извинувам за офф топик но ме интересира.
Ц, не е никаков Хитлеров знак. Свастиката е многу стар симбол, меѓу другите го имале и џаинистите.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
А што е со Хитлерското знакче на градите на Буда?
На третата слика,само наопаку?

Пс.Се извинувам за офф топик но ме интересира.
Мислиш, шо барал хитлер да позајмува универзални знакчиња?

Коловртот или кукастиот крст, го имаш во будизмот, хиндуизмот, во симболот кај античките македонци и симболизира вечно движење. Така да чичко Хитлер измислил топла вода.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Ц, не е никаков Хитлеров знак. Свастиката е многу стар симбол, меѓу другите го имале и џаинистите.
Некаде читав дека Хитлер,
го превземал уствари се носел со идејата на Александар Македонски за обединување на нациите и стварање една иста нација(само на подруг начин).
А.Македонски исто го користел овој симбол баш истиот.
Кое е значењето?
Само сакам да си потврдам некои мои теории.

• Ми се допаѓа
Реакции: Anakin