Положбата на прстите на светците на иконите

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Епа незнам , јас се обидов да дадам одговор по моја логика и од она што сум го чула....ако имаш подобри аргументи сподели ги ...а за крстењето ми е јасно кои прсти се спојуваат.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Прстите ги врзуваат и со седумте свети планети - па можеби има и врска комбинацијата на атрибуции на плнетите во еден систем - еден вид на мудра.

arist15.jpg

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Гестурата со прстите има различно значење, почнувајќи од монотеизмот како:

tawhid.jpg

Бог е еден, додека пак кај христијанските икони кои према мене се инспиративно копирани од хиндуизмот, влечат корени од нив. Не само што кришна,буда и слични слики поставивени ја имаа истата положба, туку се и ред други “сцени“ копирани. Па на пример, го имаш:

Дево дурга, јавајќи лав каде што го убива “ѓаволот“.

hindu-goddess-devi-durga-maa-photo-0046.jpg

Ние на нашиве простори,го имаме синхронизирано како “Малата невеста“ па во овдешна мк верзија е:
Свети ѓорѓија јавајќи коњ и убивајќи го змејот што пушта оган/ѓаволот/сатаната...

Се разликува превозното средство.

i_sv_georgija.jpg

Според христијанските догми и верувања, кои влечат корени од монотеизмот, земајќи го во предвид стариот завет и новиот, никаде не се спомнува како Ѓорѓија бекрија го убил ѓаволот.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Положбата на прстите можеби значење на катанец,нешто заклучено,соединето и никогаш не разделено.
Тоа можеби значи дека спокојството го има најдено,соединет со духот тој повеќе не бара,не истражува све што се случува се случува во него,во него се с'е раѓа и во него с'е умира,како што маж и жена кога стапуваат во брак истото го обележуваат со ставање прстен токму на тој прст,што би преставувало дека таа жена има маж и тој маж има жена,каде нешто умира за сметка друго да се роди.

Па во тој контекст положбата на прстите би значеле дека тој е соединет,едно со духот,невеста и младоженец, човек во допир со божественото.

п.с.знам дека споредбата со прстенот е од поново време,но се верува дека тој прст (до малиот) е директно поврзан со срцето.

• Ми се допаѓа
Реакции: scarstone

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Положбата на прстите можеби значење на катанец,нешто заклучено,соединето и никогаш не разделено.
Тоа можеби значи дека спокојството го има најдено,соединет со духот тој повеќе не бара,не истражува све што се случува се случува во него,во него се с'е раѓа и во него с'е умира,како што маж и жена кога стапуваат во брак истото го обележуваат со ставање прстен токму на тој прст,што би преставувало дека таа жена има маж и тој маж има жена,каде нешто умира за сметка друго да се роди.

Па во тој контекст положбата на прстите би значеле дека тој е соединет,едно со духот,невеста и младоженец, човек во допир со божественото.

п.с.знам дека споредбата со прстенот е од поново време,но се верува дека тој прст (до малиот) е директно поврзан со срцето.

Ако веќе бладаш соединување катанци итн, тогаш ова би било најидеална симболика:

Uprising_fist.jpg

Положбата како што кажав погоре влечи традиција од источњачки учења но овдека преминало во традиција при цртањето а ретко кој знае да ти го објасни тоа.Освен некој Umpurance па дава свое видување.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Положбата како што кажав погоре влечи традиција од источњачки учења но овдека преминало во традиција при цртањето а ретко кој знае да ти го објасни тоа.Освен некој Umpurance па дава свое видување.

Кога треба се протолкуваат духвони симболи,размислувајќи човечки секогаш ќе се бараат разумни одговори копајќи по западна или источната историјата на други религии,нации,барајќи ги најстарите почетоци со што на крајот ќе се заклучи дека ете тоа симболика со традиција пресликано од ваму или таму и толку.
Разумно толкување направено,заклучок донесен,точка.(bravo)

Положбата на прстите,без разлика од каде велче корени имаат некоја симболика,како што исправен прст (до показалецот),а сите останати собрани има одредено значење,небитно од кој дел на земјината топка, сите го разбираат,а значи да се соединиш.
И ред други симболи со рацето,нивното значење е секогаш поврзано со човековите опсесии,како борба за слобода или слобода кој е преставен во повеќе варијанти.

Така и овој симбол,колку и да ти се блокира умот вртејќи се од запад до исток неможејќи да се разбере на крајот ипаѓа дека бил многу едноставен,само најголемата пречка требала да се тргне,а тоа е затворот во кој се наоѓа умот.

Сега останува само да се соединиш и да бидеш слободен.:)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Артритис во зглобот на шаката или во прстите.

• Ми се допаѓа
Реакции: Podem

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Сега останува само да се соединиш и да бидеш слободен.:)

Сполај ти, ама твоево „соединување “ и ослободување ми изгледа повеќе како некоа квази религиозна пропаганда и твое имагинарно поврзување на работите него ли реалност.

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Сполај ти, ама твоево „соединување “ и ослободување ми изгледа повеќе како некоа квази религиозна пропаганда и твое имагинарно поврзување на работите него ли реалност.

Остај ги тогаш прстите и така само ќе те шетаат од запад до исток,вртејќи те во круг.

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com
Ете и во будизмот и хиндуизмот, постојат различни знаци кои се даваат со рацете и прстите, и таквиот симбол се нарекува мудра!
За мудра може да прочитате повеќе тука.

Така да ова со прстите на иконите, не ми изгледа како нешто произлезено од христијанството, ами преземено од истото од постари школи. :)