Положбата на прстите на светците на иконите

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Отсекогаш ме занимало и сакам да прашам..
Што им значи положбата на прстите на светците-на иконите?

SV%20NIKOLA%201%20.jpg

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Ај нека е тоа за тоа, мада не верувам, ама другите положби?
images
sveti-nikola1.jpg
images

Малку е доцна за вакви прашања и давање одговори. Некој може и да се доведе во прашање колку е информиран за неговата религија и да се доведе во прашање и исмевање на форум неговата 'големина' на верата во која верува ( во моментов христијанската) од можноста да не погрешат негде. Па затоа оттука те советувам од утре натаму да појдиш во црква да ти одговорат на сите прашања кои што те интересираат.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Малку е доцна за вакви прашања и давање одговори. Некој може и да се доведе во прашање колку е информиран за неговата религија и да се доведе во прашање и исмевање на форум неговата 'големина' на верата во која верува ( во моментов христијанската) од можноста да не погрешат негде. Па затоа оттука те советувам од утре натаму да појдиш во црква да ти одговорат на сите прашања кои што те интересираат.
Сакам тука да добијам одговор.
Ако тебе ти е касно слободно легни си.
Може требаше да прашам што парфеми користите кога сте кај свекрвата, па да ми го прифатиш прашањето.
Форум е за дискутирање, ако е касно за тоа, што бараш сега ти тука...
Или може дојде за на секое мислење не упатиш кај да побараме одговори : )

steppenwolf

Староседелец
12 декември 2012
335
489
1,063
Скопје
  • Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
SV%20NIKOLA%201%20.jpg

Многу добро прашање. Срам ми е да признаам дека како историчар на уметност, не можам да се сетам точно зошто е токму таква позицијата на прстите кога даваат благослов. Но, толку многу ме заинтересира прашањево што ќе ги разлистам старите забелешки и скрипти и ќе ти дадам точни информации.

images
sveti-nikola1.jpg
images

Третата слика е Христос Пантократор. Постојат иконографски претстави каде што, ќе го земам за пример Христос, не е претставен во сцена (најпросто кажано). Оваа конкретно, Пантократорот е најкласичната негова претстава каде што Исус е претставен како женик (над 30 г.), со десната рака благословува, во левата рака држи евангелие, облечен е во хитон и химатион. Иначе, Пантократорот секогаш се претставува во темето на куполата, така да, кога ќе влезеш во византиска црква, погледни во таванот и ќе го видиш.

Првата слика не знам точно што е, но е поствоскресна претстава на Христос. Постојат разни циклуси од животот на Христос (и Богородица, апостолите, итн) и еден од тие ги претставува поствоскресните претстави/сцени, односно Христос после Воскреснувањето. А бидејќи (колку што можам да забележам) на рацете има крв (дупки од распнувањето), значи е поствоскресна претстава.

Во втората слика е претставен св. Никола. Исто класична претстава, облечен е во хитон и омофор (наметката со крстовите), со десната рака благословува, во левата држи евангелие.

И тоа е тоа, главното не ти го одговорив. :giggle Али ќе проучам деновиве и ќе ти кажам.

Нешто што се сеќавам е дека беше поврзано со Светото Тројство.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
images
sveti-nikola1.jpg
images
Еднаш оддамна ме интересираше и мене ова. Прашав поп. Добив одговор дека На таков начин ги испишуваат иницијалите на Исус.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lettie and Хоуп*

foREVer

Староседелец
20 март 2012
2,227
3,505
743
SV%20NIKOLA%201%20.jpg
Еднаш оддамна ме интересираше и мене ова. Прашав поп. Добив одговор дека На таков начин ги испишуваат иницијалите на Исус.
Јас го имам прочитано ова што го кажа Аркантос. Не верувам дека англискиот ти е проблем, затоа ќе ти го ископирам ова.

The fingers are arranged to form the following letters — IC XC — which are the first and last letters of “Jesus” and “Christ” in Greek.
Hence, the index finger points upward, forming an “I.” The middle finger is curved to form a “C.” The fourth finger crosses over the thumb to form an “X,” while the little finger is curved in a manner similar to that of the middle finger, thereby forming another “C.”

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Јас го имам прочитано ова што го кажа Аркантос. Не верувам дека англискиот ти е проблем, затоа ќе ти го ископирам ова.

The fingers are arranged to form the following letters — IC XC — which are the first and last letters of “Jesus” and “Christ” in Greek.
Hence, the index finger points upward, forming an “I.” The middle finger is curved to form a “C.” The fourth finger crosses over the thumb to form an “X,” while the little finger is curved in a manner similar to that of the middle finger, thereby forming another “C.”
Ова има логика, ама од друга страна и нема.
Ете на друг форум прочитав интересно прашање.
Чим се иницијалите од Исус, зошто тогаш Исус самиот го прави овој симбол? Нема логика...