Отсекогаш ме занимало и сакам да прашам..
Што им значи положбата на прстите на светците-на иконите?
Мислам дека прават крст....Отсекогаш ме занимало и сакам да прашам..
Ај нека е тоа за тоа, мада не верувам, ама другите положби?Мислам дека прават крст....
Ај нека е тоа за тоа, мада не верувам, ама другите положби?
Сакам тука да добијам одговор.Малку е доцна за вакви прашања и давање одговори. Некој може и да се доведе во прашање колку е информиран за неговата религија и да се доведе во прашање и исмевање на форум неговата 'големина' на верата во која верува ( во моментов христијанската) од можноста да не погрешат негде. Па затоа оттука те советувам од утре натаму да појдиш во црква да ти одговорат на сите прашања кои што те интересираат.
http://iconreader.wordpress.com/2011/05/26/what-does-this-hand-gesture-mean-in-icons/Ај нека е тоа за тоа, мада не верувам, ама другите положби?
Ај нека е тоа за тоа, мада не верувам, ама другите положби?
Еднаш оддамна ме интересираше и мене ова. Прашав поп. Добив одговор дека На таков начин ги испишуваат иницијалите на Исус.Ај нека е тоа за тоа, мада не верувам, ама другите положби?
Јас го имам прочитано ова што го кажа Аркантос. Не верувам дека англискиот ти е проблем, затоа ќе ти го ископирам ова.Еднаш оддамна ме интересираше и мене ова. Прашав поп. Добив одговор дека На таков начин ги испишуваат иницијалите на Исус.
Ова има логика, ама од друга страна и нема.Јас го имам прочитано ова што го кажа Аркантос. Не верувам дека англискиот ти е проблем, затоа ќе ти го ископирам ова.
The fingers are arranged to form the following letters — IC XC — which are the first and last letters of “Jesus” and “Christ” in Greek.
Hence, the index finger points upward, forming an “I.” The middle finger is curved to form a “C.” The fourth finger crosses over the thumb to form an “X,” while the little finger is curved in a manner similar to that of the middle finger, thereby forming another “C.”