Цензурирање зборови

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Основната намена на цензурата е да прикрие нешто кое не би сакале да го видат другите затоа што има некоја експлицитна содржина. Ама кога пишуваме тоа и не оди баш онака како што треба. Пример:
Е.аго
пи.ку матер
ку.рац
...
...
е.ате

Можете ли да ги препознаете мислите на авторот? Ама стварно, апсурдно е. Внук ми кој е трето одделение може да ги прочита овие зборови. И тогаш која е целта на ваквото цензурирање? Единствено што гледам овде е причина некој да добие казнени поени за несоодветен јазик, а демек ако не ги напише зборовите како што треба сите сме паднати од Марс или подалеку и не знаеме што пишува и треба пола саат да дешифрираме.

Што мислите вие за цензурурањето на форум? Дали има примена? Дали има функционалност? Дали успева во намерата да ги заштити малолетниците од експлицитните зборови?

• Ми се допаѓа
Реакции: ZmajChe

ZmajChe

Истакнат Член
21 март 2012
937
2,068
93
Основната намена на цензурата е да прикрие нешто кое не би сакале да го видат другите затоа што има некоја експлицитна содржина. Ама кога пишуваме тоа и не оди баш онака како што треба. Пример:
Е.аго
пи.ку матер
ку.рац
...
...
е.ате

Можете ли да ги препознаете мислите на авторот? Ама стварно, апсурдно е. Внук ми кој е трето одделение може да ги прочита овие зборови. И тогаш која е целта на ваквото цензурирање? Единствено што гледам овде е причина некој да добие казнени поени за несоодветен јазик, а демек ако не ги напише зборовите како што треба сите сме паднати од Марс или подалеку и не знаеме што пишува и треба пола саат да дешифрираме.

Што мислите вие за цензурурањето на форум? Дали има примена? Дали има функционалност? Дали успева во намерата да ги заштити малолетниците од експлицитните зборови?

Не би рекла дека помага * или . при цензурирање, друго е на тв (видео), а друго е тука кога пишуваш.. али муабето е да не добиеш казнен сфаќаш .. тоа е тоа :) Малолетниците пцујат повеќе од возрасните на денешницава, да сме реални ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_-

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
Не сме ние до тој степен стигнати уште, тоа во развиени држави има смисла.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не сме ние до тој степен стигнати уште, тоа во развиени држави има смисла.
Кое има смисла? Ако на англиски форум напишеш "F**K" нема да сфати никој за што се работи? Ти се молам, второодделенче ќе знае кој збор е потскриен.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Јас некогаш ставам „цензура“ некогаш не. Вероватно би било најдобро доколку постои можност на форумов таквите зборови да излегуваат со натпис *цензура* без ние воопшто да ги гледаме бувките од тој збор.
Пример, така е на Точка чат. Ако пишеш некој збор кој е несоодветен следува цензура.
И реченицата би изгледала:
Оди во *цензурирано*

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Јас некогаш ставам „цензура“ некогаш не. Вероватно би било најдобро доколку постои можност на форумов таквите зборови да излегуваат со натпис *цензура* без ние воопшто да ги гледаме бувките од тој збор.
Пример, така е на Точка чат. Ако пишеш некој збор кој е несоодветен следува цензура.
И реченицата би изгледала:
Оди во *цензурирано*
Можеш и тоа да го прелажеш ако сакаш, може да напишеш „Иди у piчку маtep“ (-р е всушност латинско п). Најди ми еден што нема да може ова да го прочита.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Можеш и тоа да го прелажеш ако сакаш, може да напишеш „Иди у piчку маtep“ (-р е всушност латинско п). Најди ми еден што нема да може ова да го прочита.
Ок, за далавери знам дека се прават. Не мора да менуваш подршка ставаш само спејс помеѓу буквите и цензурата е тргната.
Ама тоа важи за оние што сакаат да прелажуваат.

Ако сме малку свесни и ако сакаме да ги заштитиме малолетниците од таквите вулгарности цензурата сами ќе ја правиме и ќе ставаме збор со ****** без ниту една буква. Ама, не сме свесни(совесни) и немаме грам мозок.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Ок, за далавери знам дека се прават. Не мора да менуваш подршка ставаш само спејс помеѓу буквите и цензурата е тргната.
Ама тоа важи за оние што сакаат да прелажуваат.

Ако сме малку свесни и ако сакаме да ги заштитиме малолетниците од таквите вулгарности цензурата сами ќе ја правиме и ќе ставаме збор со ****** без ниту една буква. Ама, не сме свесни(совесни) и немаме грам мозок.
Ако ти се сметаш за ова последното, јас не се сметам и најкултурно те молам да не ги ставаш сите таму. Јас само сум против цензурираните зборови кои и онака сите знаеме што значат. Дури и да напишеш на некого „***** ти мајчина“ пак потенцираш дека тоа треба да е нешто вулгарно кое патем сите го знаат.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Ако ти се сметаш за ова последното, јас не се сметам и најкултурно те молам да не ги ставаш сите таму. Јас само сум против цензурираните зборови кои и онака сите знаеме што значат. Дури и да напишеш на некого „***** ти мајчина“ пак потенцираш дека тоа треба да е нешто вулгарно кое патем сите го знаат.
Тогаш исклучи се ти од тоа “ние“ и остај не нас кои ги употребуваме таквите цензури да сме дел од таа екипа/група. Бидејќи ги има и други како мене, а и погоре некој од нив се изјасни.
Е сега, во пишана форма е зезнато со цензурава, ама кога е на телевизија/радио, тогаш цензурата оди преку цел вулгарен израз.
Пример на Ел барко филмот што го гледам на шпански. Кога пцујат оди тиииииииит, и немаш поим што кажал оној што зборува.

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Ако не може никој да се договара дали треба или не треба да се користат цензурирани зборови, ајде воопшто да не мора да ги употребуваме пцовките, па така нема ни да има потреба да се користат и цензурите :D
Јас искрено и не пишувам толку во цензура, кога сакам да се изјаснам со пцовка, јасно и гласно си се изјаснам :p
Не ми сметат, пошо секако знам шо е цензурата. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: $3Я3|\||)&p&†Y