Цензурирање зборови

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
автоцензура.... демек реков ама не реков.
некогаш ставам * некогаш не, еве се трудам да се сетам кое повеќе, ама не ми текнува.
а ако подразмислам, Е смешно сето тоа.
Не дека пцујам многу, ама па не сум до толку безгрешна па да речам дека не пцујам ич или па дека цело време внимавам кој ми е во близина.
Да, ми се случило многу пати да испцујам пред децата и дури и да ми било криво не постои можност на му направам цензура на веќе кажаното.
Така некако.
Ме мрзи да пишувам. :D

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
123
Кое има смисла? Ако на англиски форум напишеш "F**K" нема да сфати никој за што се работи? Ти се молам, второодделенче ќе знае кој збор е потскриен.
Има смисла да бараш казнени поени за ова, тоа ми беше зборот.
И плус со ** изгледа подобро, остава впечаток како да е помалку вулгарно.

Спореди

к*р | к*р
п***а | пи*ка

Мене ми се чини помалку вулгарно со ѕвезди. Барем авторот е свесен дека не ок да се изразува така па презема нешто.

И плус, тоа е веќе воспоставена практика насекаде по интернетов, веќе сум навикнат на *.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153

Спореди

к*р | к*р
п***а | пи*ка

Мене ми се чини помалку вулгарно со ѕвезди. Барем авторот е свесен дека не ок да се изразува така па презема нешто.

И плус, тоа е веќе воспоставена практика насекаде по интернетов, веќе сум навикнат на *.
JEBO-NE JEBO, VREME KURCU PROLAZI
зш не е

J**O-NE J**O, VREME K***U PROLAZI
?
:D

• Ми се допаѓа
Реакции: 84 sk_Y ^_- and slb_bobo

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево

Спореди

к*р | к*р
п***а | пи*ка

Што превзема жити мене? Ако ти напишеш „Пи*ка ти мајчина к*рајбер еден“ тоа кажува дека си свесен дека не треба да се изразеш вулгарно? Што си постигнал со ѕвездичките? Изгледало поубаво. Ма немој да ме је*еш бре, изгледало поубаво или свесен бил. Ако авторот е свесен дека не е во ред да се изразува така тогаш нема да се изразува така воопшто. Тоа ти е исто као ја да те испцујам во живо и да ти кажам дека сум свесен дека не треба ама сепак сум те испцул.

monika88

Истакнат Член
1 април 2013
453
645
193
36
Неготино
Што мислите вие за цензурурањето на форум? Дали има примена? Дали има функционалност? Дали успева во намерата да ги заштити малолетниците од експлицитните зборови?

го одобрувам цензурирањето-сите се разбираме само се трудеме по културно тоа да го напишеме:)
има голема примена,па скоро сите тука го применуваат и јас самата (никогаш нема да напишам некој вулгарен збор апла-просто затоа што не ми доаѓа така да се изразам)
за фукционалност кој како си сваќа-за мене е функционално,а не ги оспорувам тие што и не користат цензура(y)
тука сме да водеме дискусија а не да осудуваме дали некој цензурира додека пишува (ако така му е полесно нека цензурира)
малолетниците и онака не користат цензура-така да не сме им многу од корист,се не разбираат- не се дојдени од планина у п.м*тер:rofl

• Ми се допаѓа
Реакции: 4FUN

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Доколку тој што сака да напише нешто,сам не изнајде начин да си ги исцензурира мислите,џабе ке цензурира зборови чие значење веке оддалеку се познава.
Има и други начини за искажување на некоја мисла,без употреба на директни зборови кои се вулгарни.
Самоконтролата е многу битна работа за доста работи во животот,па и овде би завршила добра работа.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Дали цензурата со самото тоа што „крие“ зборови (дискутабилно е колку крие) поттикнува конзумерите на цензурираната мисла да помислуваат на „мрсни“ зборови? Ако е така која е целта на цензурата?