Омилена салата?

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Добиваш лајк за ракију пред сфе па после за салате : ) а сакам да те прашам какфа е тај жетфарска ? бш ме интересира : )

Ќе доеш у Велес и ќе ти напраиме .)) Тоа е една од најстарите велешки салати која вклучува вода, оцет (вински по можност и лукче )
Се праи у дрвен сад (ваган ) се толче лукот со толчник, се става солца и се тура две лажици оцет вински и до горе ваганчето полно со ладна вода. Убаво е и освежува на лето многу, ја јаделе жетварите коа се одмарале од жетвата и од топлото време од таму и името Жетварска.
Денес ја моделираат па ставаат балсамико, крставици , без лук, и така натаму .

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Ќе доеш у Велес и ќе ти напраиме .)) Тоа е една од најстарите велешки салати која вклучува вода, оцет (вински по можност и лукче )
Се праи у дрвен сад (ваган ) се толче лукот со толчник, се става солца и се тура две лажици оцет вински и до горе ваганчето полно со ладна вода. Убаво е и освежува на лето многу, ја јаделе жетварите коа се одмарале од жетвата и од топлото време од таму и името Жетварска.
Денес ја моделираат па ставаат балсамико, крставици , без лук, и така натаму .
Кај нас се става алкохолен оцет, краставици, вода (некогаш место вода и млеко може) и лук, се вика таратур и ја јаделе жетварите летоска, а денес и ние ја јадеме. :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Anakin

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
да многу сакам таратур ама ваа жетварскава го искажува егзистенцијализмот на македонскиот човек....лук вода и оцет :)...немало повеќе !!!

бтв Knife ти од кој крај си ако не е тајна ? Ко шо викаат нашите ти дете на кого си? :D

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
да многу сакам таратур ама ваа жетварскава го искажува егзистенцијализмот на македонскиот човек....лук вода и оцет :)...немало повеќе !!!

бтв Knife ти од кој крај си ако не е тајна ? Ко шо викаат нашите ти дете на кого си? :D
Далечен предок ми е Јосиф Даскалов, па ти сега размисли од кај сум. :zelen

• Ми се допаѓа
Реакции: Anakin

Змејче

Незапирлива
14 јули 2013
1,193
2,423
1,123
кога сум за салати јас секакви јадам, посебно ми остава впечаток Цезар салата, е таа иде во добра комбинација со бело винце...уф! :sreken

violetmoon

Модератор
Член на администрација
11 декември 2012
2,662
5,747
1,153
Цезар, шопска, мимоза, а од кремастите салата со макарони и руска.