Турбо-фолк

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
молска прогресија, 4/4-тински ритам, контрапан, проста молска хармонија, изобилство од трилери и досаден очаен текст. Музичка анализа набрзинка од првите 45 секунди. (Не ми се верува дека стиснав пауза на Битлси за да ти одговорам)

а ова?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Молска прогресија, чисто молска хармонија, рамноделен 4/4 такт, контрапан, бавно темпо околу 63 bpm, текст кој нема толку многу трилери ама има многу вибрато. Плус користи 9-тонска скала во пеењето:) Знаеш кои користат исто така 9 тонски скали? Нео-класичари:) Текстот не го коментирам, мене ми се досадни сите такви срцепарајучи текстови.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Молска прогресија, чисто молска хармонија, рамноделен 4/4 такт, контрапан, бавно темпо околу 63 bpm, текст кој нема толку многу трилери ама има многу вибрато. Плус користи 9-тонска скала во пеењето:) Знаеш кои користат исто така 9 тонски скали? Нео-класичари:) Текстот не го коментирам, мене ми се досадни сите такви срцепарајучи текстови.
Ова е отров за ушите Бобо,
па нека биде и трипати молскавична хармонија
и прогресија:zelen

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Ова е отров за ушите Бобо,
па нека биде и трипати молскавична хармонија
и прогресија:zelen
Со оглед на слушаноста на истите тие две песни, балканот не би се сложил со тебе:) Вкус Лена, вкус. Мене порано ми пречеа, сеа не ми пречат воопшто. Онака рамнодушен сум спрема турбофолкот. Не можеш да му кажуваш на луѓето што е квалитетна музика, а што не е. Пред некое време со една познаничка која свири виолончело баш праевме муабет за музика. На пример за неа Дмитри Шостакович и Игор Стравински се отров за ушите и не може да ги поднесе, а јас ги сметам за врв во сериозната музика:)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Со оглед на слушаноста на истите тие две песни, балканот не би се сложил со тебе:) Вкус Лена, вкус. Мене порано ми пречеа, сеа не ми пречат воопшто. Онака рамнодушен сум спрема турбофолкот. Не можеш да му кажуваш на луѓето што е квалитетна музика, а што не е. Пред некое време со една познаничка која свири виолончело баш праевме муабет за музика. На пример за неа Дмитри Шостакович и Игор Стравински се отров за ушите и не може да ги поднесе, а јас ги сметам за врв во сериозната музика:)
Да се работи за личен вкус нели?
А за вкусови не вреди да се дискутира.
Мене ми е ефтина музика.
Нема ништо уметничко на неа.
Само името на молската хармонија која изобилува во песните.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Да се работи за личен вкус нели?
А за вкусови не вреди да се дискутира.
Мене ми е ефтина музика.
Нема ништо уметничко на неа.
Само името на молската хармонија која изобилува во песните.
Па не можеш да правиш нешто кое треба да изобилува со меланхолични срцепарајучи текстови врз музика во која не доминира молска хармонија. Маршови, оди, пофални песни и сл. правиш најчесто со дурски хармонии:)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena