Па никој не може да мене дами забрани што да славам, не може никој да ми наметнува религија, ако сакам можам и католик да бидам. Мислам дека нема одредени правила за религијата, секој има право на избор.Јас сум малку скептик за овој празник. Си имаме ние православните св Софија како празник на вљубените.
Јас на тој ден како и секој друг во годината си подарувам роза и најљепше жеље чоколада(нејзина омилена).
Да не ми беше забрането винцето... може ќе се напиевме по некоја чашка - ама забрането ми е.
Па затоа пишав немој погрешно да ме сфатиш.Sarah ма јас и давам идеи за оние што го слават, не го оспорувам славењето, тоа си е твое лично право, можеш и Бајрам да славиш ако ти е мерак, само лично за себе кажував дека не го практикувам славењето на овој празник.
Интересни факти за Валентајн:Денот на вљубените, кој денес го славиме на 14. февруари, според преданието настанал во 3. век во Римското царство. Царот Клаудије II издал наредба според која на војниците не им било допуштено да се женат, бидејќи сметал дека на тој начин ќе бидат повеќе поврзани со семејството и би имале помалку волја да одат во војна и да се борат.
Сите свештеници ја почитувале неговата одлука, освен еден – Валентин. Тој вршел тајни венчавки на млади парови, додека не го откриле и ставиле во самица, на 14. февруари. Валентино е погубен, но непосредно по неговата смрт е прогласен за светец.
Наводно и самиот обичај на праќање на честитки на Св. Валентин потекнува од самиот свештеник. Меѓутоа и тука наидуваме на две различни толкувања. според првата, Св. Валентин и испратил писмо на девојката во која бил наводно заљубен, од самицата. Писмото го потпишал со “Твој Валентин”.
Според друго толкување, додека Св. Валентин бил во затвор луѓето му оставале сокриени пораки пред затворот.
Инаку,да си кажам за мене, во претходните неколку години не сум му придавала некое си којзнае колкаво значење на овој празник,сум добивала и подарувала мечиња/срциња и тоа е се. Лани од бившиот дечко добив зајче(Љубовни купони
Со љубовните купони му ветувате на својот сакан дека ќе го исполнувате напишаното кога тој ќе посака. Земете убава хартија и исечете правоаголни ливчиња. На секое од нив напишете нешто по ваша желба како бакнеж, прегратка, филм, вечера, стриптиз и сл., т.е. работи кои сакате да му ги подарите него. Врзете ги со црвена панделка и подарете му ги на Св. Валентин. Од вашиот партнер зависи кога ќе реши да ги користи купоните, а колку ќе направите зависи од вас. Овој подарок ќе ви даде уште многу романтични ноќи во текот на годината.
Пица срце
Сигурно знаете дека патот кон машкото срце е преку неговиот стомак. За Св. Валентин, можеби најдобрата варијанта е да останете дома и да направите вечера за него. Ако не сте многу умешни во кујната, нема полесна и повкусна вечера од пицата. За да биде поинтересна, тестото направете го во форма на срце (ако користите готово тесто, оформете го срцето со помош на нож). Наредете ги состојките следејќи ја формата на срцето, а откако пицата ќе биде готова, со кечап акцентирајте ги рабовите.
Албум на вашата врска
Соберете слики од различни поводи кога сте биле заедно. Изберете ги најдобрите и наредете ги хронолошки во албум. Не го полнете целиот албум, до половина е доволно. Празните страници ќе ги полните во годините што доаѓаат. На корицата од внатрешната страна напишете нешто од срце. Ако не можете да измислите ништо креативно, доволно е да напишете дека желбата ви е колку што можете побрзо да го наполните албумот со убави спомени.