Потрошувачка на масло во мотор

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
Не е нормално кола да троши масло....колата ако троши масло има проблем со турбината или треба да се заменат семеринзите. Во друг случај, како ти шо наведе, тоа е вон нормалата и е премногу, колата е неисправна.
Провери од кај го исфрла улјето, можеби е голем квар и многу кошта да се поправи.

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
Вратија бе, барај нова....не може да купиш нова кола со фабричка грешка. Или па купувај си масло, шо да ти речам...само не е возможно да троши толку, прашај кај кој сакаш механичар истото ќе ти го кажит.

Maks

Староседелец
Toj del go znam ,ali toyota me ubeduvaat deka e normalno da mi trosi 1l na 1000km
Имам Рено 19 1.9Д од 93-та тече од семеринг па на 1000 км километража не му фале 1л. масло.
Еве едно објаснување од мене...
Нормално е да троши масло кај дизел моторот затоа што дел од него со тек на времето од самата температура на моторот испарува (согорува) и тој дел се губи преку издувните вентили низ издувот во вид на гас, но 1л. за 1000 км е премногу. Обично исправен дизел троши од 100 до 500 грама. масло на 10 000 км во зависност од квалитетот на маслото.
Очигледно е дека нешто не е во ред со колата доколку на таа километража го троши тоа количество масло
или тече масло од некој семеринг или пак во најлош случај колата има пукнат (скршен) клипен прстен (Карика).
Ме интересира дали колата на ладно време (-5, -10) пали без проблем без многу верглање?
Доколку НЕ, можноста да е карика е голема.
Треба да се испита компресија во сите цилиндри, доколку во некој компресијата е значително помала од другите во тој цилиндар е и проблемот.
13169715.jpg

Владимир.A.

Нов член
10 јануари 2013
4
0
1
40
znaci kolata e stara dve ipol godini. za da ja vratim i jas sakam ali toyota me ubeduva deka e normalno da torsi 1l na 1000 km go imaat zapisano toa i vo upatstvoto za rabota sto go davaat odkako ke ja kupis kolata ( proveriv i kaj drugi modeli na toyota vo site isto pisuva ne zavisno dali e dizel motor ili benzinec).gi prijaviv vo drzavna pazarna inspekcija i od tamu mi dojde izvestuvanje deka toyota e vo pravo.se konsultirav so advokat za da ja tuzam mi treba vestacenje i zamislete masinski fakultet ne pravi vestacenje za toyota,se javuvav i na nekoku privatni mi go dadoa istiot odgovor deka sorabotuvaat so toyota i deka ne mozat da mi izlezat vo presret .se nadevam samo deka vtorostepenta komisija na drzavna pazarna inspekcija ke mi odgovori pozitivno .a poucen od mojot slucaj ako saka nekoj da kupuva nova kola obavezno neka j abara knigata za upatsvo za koristenje i nikako kopuvanje na toyota vozilo

Maks

Староседелец
znaci kolata e stara dve ipol godini. za da ja vratim i jas sakam ali toyota me ubeduva deka e normalno da torsi 1l na 1000 km go imaat zapisano toa i vo upatstvoto za rabota sto go davaat odkako ke ja kupis kolata ( proveriv i kaj drugi modeli na toyota vo site isto pisuva ne zavisno dali e dizel motor ili benzinec).gi prijaviv vo drzavna pazarna inspekcija i od tamu mi dojde izvestuvanje deka toyota e vo pravo.se konsultirav so advokat za da ja tuzam mi treba vestacenje i zamislete masinski fakultet ne pravi vestacenje za toyota,se javuvav i na nekoku privatni mi go dadoa istiot odgovor deka sorabotuvaat so toyota i deka ne mozat da mi izlezat vo presret .se nadevam samo deka vtorostepenta komisija na drzavna pazarna inspekcija ke mi odgovori pozitivno .a poucen od mojot slucaj ako saka nekoj da kupuva nova kola obavezno neka j abara knigata za upatsvo za koristenje i nikako kopuvanje na toyota vozilo
Секој мајстор ке каже за тој случај дека не е во ред колата.
Ама тоа е кај што има сила нема правдина јбг :eek