Ја живеете ли сегашноста?

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Луѓето минуваат 46,9% од своето време, размислувајќи за други работи од оние со кои што се зафатени во моментот, но тоа не ги прави среќни, воопшто.
wandering_m.jpg

Истражувањето спроведено преку IPhone апликација од страна на универзитетот Хардвард, од психолозите Метју А. Килингсворт и Даниел Т. Гилберт покажува дека „способноста“ да не размислуваме за она што не се случува во моментот е големо достигнување, кое сепак не тера да платиме голема емотивна цена.
За разлика од другите суштества, луѓето поминуваат голем дел од времето размислувајќи за работите кои не се случуваат во моментот : размислувајќи за спомени од минатото, за работи кои ги планираат во иднина, или за стравот од одредени настани. Тоа некако доаѓа како default активност на нашиот мозок.
Резултатите од ова истражување го покажуваат токму тоа, дека голем процент од луѓето размислуваат за многу други активности, наместо онаа која ја извршуваат во моментот.Најголемиот дел од нив (30% ) изјавиле дека најчесто размислуваат за водењето љубов со нивните партнери или некоја друга личност, и дека таквото размислување им предизвикува пријатно чувство.
Тоа е убаво, но ваквата студија покажува дека на нашите животи во голема мера влијаат минатото и иднината или едноставно кажано „дека најголемиот дел од нас не ги живеат миговите на сегашноста“.Истовремено, Килингсворт и Гилберт истакнуваат дека степенот до кој другите луѓе ја напуштаат сегашноста е голем показател за тоа колку се среќни и тоа повеќе од извршувањето на нивните активности.
Многу од филозофските и религиозните учења тврдат дека среќата е во сегашниот момент и според нив, ваквиот ум кој ја напушта сегашноста е „несреќен ум“. Ваквото истражување ги дополнува и потврдува ваквите теории.
http://www.skopjeinfo.mk/skopje-etc/1492728896/ja-ziveete-li-segasnosta?utm_source=daily.mk

kакви се вашите размислувања по однос на оваа тематика ???

• Ми се допаѓа
Реакции: Smiley_1996

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Постои сегашност и те како..само што нашата психа не сака да го прифати тоа, зошто како што кажува истражувањето, подобро ни е да размислуваме на некои убави спомени од минатото, или да правиме планови за иднината..
Но тоа не покажува дека ние не ја живееме сегашноста, секоја наша постапка која ја правиме делува во сегашноста и тука е присутна, во минатото и да сакаме не можеме да чепкаме, а за иднината треба да почекаме.Се' што правиме и најосновните активности како спиење, јадење, се дел од сегашносва и на неа и припаѓаат.
А ако гледаме од лично мој аспект, се трудам сегашноста да ја живеам најдобро што можам, ретко се навраќам на минатото, знам да удрам по некој флеш бек одвреме навреме, но тоа е само секунда во споредба со она што ми се слушува во сегашноста.
За иднината, не брзам, се' што треба и се' што е мое ќе си ми дојде.
Не губам ниту дел од сегашноста за стварање на хипотетички анализи на иднината или уште полошо на минатото.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Јас па се зарадував ти текнало да напишеш поголем вовед... тој копирал статија :)
За да ја живеам сегашноста сметам дека секогаш треба да мислам на иднината ама да не си го заборавам минатото(потеклото).

Legioner

Истакнат Член
18 април 2012
1,001
602
423
Ohrid
Јас па се зарадував ти текнало да напишеш поголем вовед... тој копирал статија :)
За да ја живеам сегашноста сметам дека секогаш треба да мислам на иднината ама да не си го заборавам минатото(потеклото).

da ne odam off topik ама што врска има воведов каков е ??, и од каде е... тоа е едно друго не си ја свтил поентата на темава не си ја прочитал или штуро си навел самиот тоа што ти дошло од прва помисла, без длабоко да навлезеш во филозофијата на животот и те како човек понекогаш о живот размислува за минатото

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
da ne odam off topik ама што врска има воведов каков е ??, и од каде е... тоа е едно друго не си ја свтил поентата на темава не си ја прочитал или штуро си навел самиот тоа што ти дошло од прва помисла, без длабоко да навлезеш во филозофијата на животот и те како човек понекогаш о живот размислува за минатото
Оф - топик
Што има врска воведот каков е?
Форум е, треба да ги видиме и твоите мислења, треба да не’ насочиш итн итн.
Он-топик
Е сега што се однесува до моето сфаќање на поентата, како да ти кажам...
Прочитај ја неколку пати реченицата што ја напишав.
Ти тука сакаш да покажеш дека ја занемаруваме сегашноста мислејќи на иднината и на минатото.
Јас само кажав кое е моето размислување.
Јас лично не би можел да живеам ако си го заборавам минатото, она од кај што сум дошол, и нема да можам да живеам ако не гледам во иднината, кон што се движам, за што творам. Сегашноста би немала поента ако не мислам на тие две работи.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Точно е дека ништо не можеш да постигнеш ако цело време ги тумачеш грешките во минатото, ама не можеш да не мислеш на иднината донекаде. Точно е дека исто така не можеш ни да си го заборавеш минатото, ама лошо е кога живееш таму некаде во него :)
А, ако навлегуваш длабоко во филозофијата на животот, тешко си наебал :D
Според мене, ако живееш во сегашноста би требало да правеш НИШТО. Ама буквално ништо, пошо ако правеш нешто - мислеш на иднината, кога мислеш на иднината се грижеш повеќе и може да направеш грешка - кога ќе направеш грешка - ќе мислеш на грешката т.е веќе минато, и се така..
За мене не е проблем да правам ништо башка ќе ми одговара, може и да си медитирам. Ама не знам на моите колку ќе им се свиѓа тоа :giggle

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Постоисегашност и само сегашност. Се друго е сеќавања и илузија. (handshake)
Јас сум во право, а ти си грешка за мене, обратно за тебе:) Знам дека ќе скренеме од темата ако почнеме да филозофираме околу ова.

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Ај не се жалете, има напредок - ова е единствената тема кај што воведот, макар и копиран, му е поголем од потписот.
(Оп-стоп и сликата се важи!)

А, Леги, што живееме според тебе, ако не сегашноста?
Минатото, колку и да сме заглавени во него, е неповторливо, а за иднината може да си даваме само претпоставки.

Освен Австралија, тие се ем наопаку, ем понапред во иднината. :zelen