Социјализам или капитализам?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Се согласувам со TheKitten. Зошто сите да бидеме еднакви,кога некој се труди повеќе,некој помалку.А тоа што кај нас не функционира капитализмот е друга работа.
А у капитализам како стојат работите? Експлоатација? Заебете таму глупости амерички соништа и не знам ти што, на секого му се дава шанса за успех курац-палац мамбо џамбо муабети. Капитализам е модерен феудализам. Ја основам компанија, станувам тајкун и имам корпорација. Петко веќе нема да има чевларска работилница оти никој нема да му купува чевли и патики. Зарем Петко не се трудел повеќе да научи и да направи еден пар чевли отколку некоја си корпорација која експлоатира 10К+ работници кои немаат друг избор за да живеат плус употреба на машини за сериско производство за истиот пар чевли?

Antares

Староседелец
11 мај 2012
468
413
663
32
Pax Terra
И едното и другото си имаат предности и недостатоци, како и да е повеќе сум за социјализмот можеби бидејќи и не сум го осетил на моја кожа, можеби после и ке се предомислам. Но доколку би бирал социјализам.

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
Па ако си успеал да основаш твоја корпорација по сопствена заслуга што има ние да се буниме? А не е фер што во социјализмот некој 10 год може да го влечка факултетот,некој ќе го заврши на време и 2 ќе бидат на иста позиција.

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
32
Western Sky, Land of Oz.
Па ако си успеал да основаш твоја корпорација по сопствена заслуга што има ние да се буниме? А не е фер што во социјализмот некој 10 год може да го влечка факултетот,некој ќе го заврши на време и 2 ќе бидат на иста позиција.
Па истото е и сега. Тоа со факултетот нема врска со социјализам или капитализам.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
A демек ако го завршиш на време имаш повеќе знаење од некој кој го влечкал? Ја познавам магистер кој го презапишал предметот по кој е асистент 4 пати и го простудирал до крајности. И сеа оти го презапишал предметот 4 пати поим нема и е неспособен? У социјализам барем се знае, ако ти се уче учиш а не секоја будала на факултет да се запишува. Ја имав колеги кои не знаеја да пишуваат македонски и стигнале да се запишат на факултет. Зашто бе утре тие истите да бидат повеќе од мене? Оти имаат пари да си платат испити и да завршат на време?

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
A демек ако го завршиш на време имаш повеќе знаење од некој кој го влечкал? Ја познавам магистер кој го презапишал предметот по кој е асистент 4 пати и го простудирал до крајности. И сеа оти го презапишал предметот 4 пати поим нема и е неспособен? У социјализам барем се знае, ако ти се уче учиш а не секоја будала на факултет да се запишува. Ја имав колеги кои не знаеја да пишуваат македонски и стигнале да се запишат на факултет. Зашто бе утре тие истите да бидат повеќе од мене? Оти имаат пари да си платат испити и да завршат на време?

Па знам пример за еден човек што 10 год го влечкаше факултетот,затоа што не учеше,а беше бесплатно што значи не мораше ни да се замара да полага на време.И кога конечно завршил,нормално се вработил.И сега зошто да го рамњаш со некој што учел повеќе од него и си завршил на време?Иста плата да имаат?
И не мислам дека е добро тоа што денес секоја будала се запишува на факс.Ако е до мене би ги намалила квотите и би имало приемен за секој факс.
Ама како што кажав во првиот пост ,не функционира кај нас капитализмот.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Па знам пример за еден човек што 10 год го влечкаше факултетот,затоа што не учеше,а беше бесплатно што значи не мораше ни да се замара да полага на време.И кога конечно завршил,нормално се вработил.И сега зошто да го рамњаш со некој што учел повеќе од него и си завршил на време?Иста плата да имаат?
И не мислам дека е добро тоа што денес секоја будала се запишува на факс.Ако е до мене би ги намалила квотите и би имало приемен за секој факс.
Ама како што кажав во првиот пост ,не функционира кај нас капитализмот.
Па не функционирал ни социјализмот во целина ако гледаме така. Прочитај Карл Маркс и ќе видиш колку повеќе напредок нуди комунизмот.

• Ми се допаѓа
Реакции: 990Freak

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
Па истото е и сега. Тоа со факултетот нема врска со социјализам или капитализам.
Па има врска.Во социјализмот факс е бесплатен и можеш едвај да го поминеш,да го влечкаш само затоа што не се замараш дали треба пак да уплаќаш за да полагаш,а во капитализмот ќе се потрудиш затоа што ако си добар студент можеби ако некој те забележи ќе ти понуди добро платена работа.

Party Poison

Истакнат Член
20 февруари 2012
140
142
343
Па не функционирал ни социјализмот во целина ако гледаме така. Прочитај Карл Маркс и ќе видиш колку повеќе напредок нуди комунизмот.
па добро ама темата е соц или кап и од тие 2 сметам дека капитализам кој успешно функционира е подобар

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Па има врска.Во социјализмот факс е бесплатен и можеш едвај да го поминеш,да го влечкаш само затоа што не се замараш дали треба пак да уплаќаш за да полагаш,а во капитализмот ќе се потрудиш затоа што ако си добар студент можеби ако некој те забележи ќе ти понуди добро платена работа.
Ама у социјализам за да се запишеш на факс треба да покажеш дека стварно планираш да учиш па и 10 год. нека бидат ама стварно да положиш со знаење, а не ко денес само пари изнадавај се. Ако споредуваме вака ти ќе ми збориш дека така не се дава шанса на секој, не се дава можност не знам ти што. Јас ќе ти дадам друго нешто ко аргумент. Тогаш се` било плански и се знаело дека има потреба од 100 економисти, 200 правници, 30 физичари итн итн, и толкави биле квотите и сите работеле откако ќе завршеле. Пазарот бил организиран, производството според пазарот. Цените секаде исти, не ко сега истиот производ во секој маркет со различна цена.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin