Јас сум со поделен став. На пример, линукс е екстра ос, а гимп не ми одговара и за мене е далеку подобар фотошоп. Сепак, кога нешто го сакаш вреди да дадеш пари за тоасе залагам за бесплатен софтвер секогаш зашто прво неам пари за фрлање ( уствари не е фрлање ако работиш и вадиш пари од тоа) ама за домашни потреби е фрлање и второ мислам дека е многу подобро за корисниците
шо знам линуксот го користам на школи шо знам не ми е баш ништо посебно ама постави се во ситуација плаќаш едно 100$ за фотошоп ете и почнуваш да работиш ама брзо сваќаш дека не те бидува или дека не ти прај кеф нешто? како ке се чувствуваш тогаш. за то мислам дека софтверот треба да биди бесплатен за ако не те бендисва да можиш брзо и лесно да го смениш без да плаќаш пари..Јас сум со поделен став. На пример, линукс е екстра ос, а гимп не ми одговара и за мене е далеку подобар фотошоп. Сепак, кога нешто го сакаш вреди да дадеш пари за тоа
Тогаш и автомобилите треба да се бесплатни, ако не те бендисуваат да си ги смениш за други без паришо знам линуксот го користам на школи шо знам не ми е баш ништо посебно ама постави се во ситуација плаќаш едно 100$ за фотошоп ете и почнуваш да работиш ама брзо сваќаш дека не те бидува или дека не ти прај кеф нешто? како ке се чувствуваш тогаш. за то мислам дека софтверот треба да биди бесплатен за ако не те бендисва да можиш брзо и лесно да го смениш без да плаќаш пари..
Делумно си во право, но сепак јас останувам на ставот плати, па клати. Ако не си сигурен дека ќе ти користи програмата, зошто би ја купувал?е зато е ова прашање малце зафркнато и од еднат страна и од другата е погрешно.. ако е секој софтвер бесплатен како ке живеат тогаш производителите на софтвер , па од друга страна ако е со плаќање не можи секоја да го користи.. зато најубо е да има некоја програма пример фотошоп со минимални алатки и функции, доволни за средување аматерски на некои фотографии и то да биди бесплатно за професионалци фулл пакет со пари.. штета шт отоа не фукционира во светот...
Ништо не е за џабе...ќе дознаеш дали те бидува во фотошоп или не а за проба имаш бесплатна алтернатива гимп.па еве јас не работам во фотошоп ама сакам да се пробам , можи ке ме биди од кај да знам а можи ке бидам дрво.. и сега ако платам 100 долари за џабе тогаш шо прам ...
шо знам линуксот го користам на школи шо знам не ми е баш ништо посебно ама постави се во ситуација плаќаш едно 100$ за фотошоп ете и почнуваш да работиш ама брзо сваќаш дека не те бидува или дека не ти прај кеф нешто? како ке се чувствуваш тогаш. за то мислам дека софтверот треба да биди бесплатен за ако не те бендисва да можиш брзо и лесно да го смениш без да плаќаш пари..