Како свињи во кланица: Денот кога кинеските власти брутално го убија моето неродено дете (трогателна приказна на една девојка)
Моето име е Wujian. Јас сум родена во мало село во северна Кина. ...
Беше пролет 2004 година, кога дознав дека сум бремена. Беше убаво да се почувствува како овој живот расте во мене: какво чудо! Во исто време, јас бев и многу исплашена бидејќи немав дозвола за бременост или дозвола за раѓање, што значи дека според кинескиот закон, на ова бебе не му беше дозволено да се роди во овој свет...
Набргу мојот стомак почна да расте. За да го заштитам моето бебе, морав да се сокријам во една многу стара куќа во оддалечена област. Внатре воопшто немаше електрична струја ... Секој ден ме исполнуваа страв и осаменост, но се додека можев да го имам моето бебе, можев да поднесам се. ...
По некое време владините претставници за планирање на семејството дознаа за мојата бременост. Тие направиле целосен претрес во обидот да ме уапсат, и откако не можеле да ме најдат, наместо мене го фатија татко ми. Тие го однесоа татко ми во притворниот центар и го тепаа секојдневно. На четвртиот ден по фаќањето на татко ми, еден сосед дојде и ми рече дека татко ми умира: тие ќе продолжат да го тепаат - дури и до смрт - додека не отидам во локалната болница за да ми биде направен абортусот. ...
Многу брзо по ова, се случи најлошото: неколку владини претставници од планирање на семејството провалија во куќата каде што се криев, и без зборови ме одвлечкаа во нивното комбе.
Штом влегов во комбето, сфатив дека и друга мајка веќе беше таму. Таа ми кажа дека е бремена со нејзиното прво бебе и дека таа има 28 години. Таа немаше дозвола за бременост или дозвола за раѓање, а беше во 7-ми месец од бременоста. Толку многу сакаше да го задржи нејзиното бебе што почна да се бори со владините службеници во комбето. Одеднаш, еден од претставниците на владата (на негови 20-ти години) ја удри по лице и таа почна да крвари од устата. По таа навреда, таа извика како лав и продолжи да се бори со претставниците на планирање на семејството.
Еден час подоцна, комбето застана во болницата. Откако ме извлекоа надвор од комбето, видов дека таму имаше стотици бремени жени - сите беа како само свињи во кланица. Веднаш ме одвлекоа во посебна просторија и без претходен медицински преглед, една медицинска сестра ми стави интравенска инекција окситоцин. Тогаш ме ставија во просторија со други мајки.
Собата беше полна со мајки кои штотуку поминаа низ присилен абортус. Некои мајки плачеа, некои мајки тажеа, некои мајки вриштеа, а една мајка се виткаше од неподносливи болки на подот. ...
Ме одвлекоа во друга помала соба. Една медицинска сестра извади голема игла, долга 8 инчи за интрамускулна инјекција. ...
Во тој момент, само јас бев мајка во собата. Почнав да ја преколнувам медицинска сестра, плачејки,
Јас веќе добив инекција со окситоцин, ве молам дозволете ми да одам, ќе отидам колку е можно подалеку, нема да кажам никому за она што го направивте за мене и ќе ви бидам благодарна до крајот на животот.
Сестрата не одговори на моето преколнување - изгледаше како дрво.
Потоа продолжив да и зборувам,
Вие сте ангел - како медицинска сестра или лекар кој помага во спасување на животот на луѓето. Како би можеле да станете убиец со убивање на луѓе секојдневно? ...
Набрзо таа многу се налути од она што го реков и ми рече дека премногу зборувам. Исто така ми кажа дека за неа нема ништо сериозно во врска со целата оваа работа. Таа го работела тоа цела година. Исто така ми кажа и дека имало над 10.000 присилни абортуси во нашата област [област, а не земја] само во таа година, и мојот беше само еден од нив. Бев вчудоневидена од нејзините зборови и сфатив дека јас и моето бебе бевме како јагне на даска за сечење. Конечно, ја стави долгата игла во главата на моето бебе, во утробата. Во тој момент беше крај на светот за мене, чувствував како дури и времето да застана. ...
По инекцијата, моето бебе беше многу тивко во текот на целиот ден. Бев толку наивна, што мислев дека можев да ја напуштам болницата, бидејки завршив со принудната инјекција. Се прашував дали можеби моето бебе имеше доволно среќа за да може да преживее.
На мое големо изненадување, следниот ден ме одвлекоа во хируршка сала. Побараа да легнам на хируршката маса, тоа беше гилотината за мене и моето бебе. Додека лежев на хируршката маса открив дека имаше крвави отпечатоци од прсти на ѕидот, оставени од страна на други мајки при операцијата на присилен абортус.
Еден доктор ми кажа дека јас веќе им предизвикав премногу проблеми, бидејќи моето бебе требаше само да излезе по инјекцијата. Но не се случи како што се очекуваше, тие одлучија да го исечат моето бебе со ножици на парчиња во мојата матка, а потоа ги вшмукаа деловите со посебна машина.
Што сторив во мојот живот со што го заслужувив овој вид на казна? Какво зло беше сето тоа? Дури и диво животно, како тигар, ќе го даде својот живот да го спаси сопственото бебе тигар. Како мајка и човечко суштество, не можев ли јас дури и да го заштитам животот на моето бебе?
Немав време да размислувам, со сила почна таа најстравотна операција. Можев да го слушнам звукот на ножиците како го сечат моето бебе во мојата матка Можев да почувствувам како малку по малку моето бебе беше сечено на делови. Беше одвоено од моето тело. Тоа беше месо од моето месо, коска од мојата коска, дел од моето тело. Тој вид на болка не само што го уби моето тело, туку ги уби моите емоции и чувства.
Како можев да бидам мајка? Што не беше во ред со мене? Плачев додека му зборував на моето бебе и сакав да умрам заедно со моето бебе во тој момент. За мене ништо веќе во овој свет немаше значење. Всушност дел од мене веќе умре, дел од мене веќе беше заминат, заминат засекогаш.
По некое време патувањето во пеколот - операцијата, беше завршена, и една медицинска сестра држејки со пинцети ми покажа дел од крваво стопало. Низ моите солзи, сликата на крвавото стопало беше врежана во моите очи и во моето срце, и толку јасно можев да ги видам петте мали крвави прстиња. Веднаш бебето беше фрлено во корпата за отпадоци. ...
Конечно, ми беше дозволено да се вратам дома од болница. Не јадев ништо, па дури не пиев ни вода неколку дена. Едвај зборував со некого. Од време на време, го слушав жалењето на татко ми. Тој беше ослободен откако мене ме фатија, но беше страшно тепан, му требаше повеќе од еден месец за да се опорави физички. Гледајки го татко ми, размислувајки за моето мртво бебе, плачев и дење и ноќе, и во мојот ум постојано доаѓање сликата на малото крваво стопало. Физички се опоравив по околу еден месец, но психички и духовно - никогаш! ...
Додека го пишував ова кратко сведоштво, повече пати плачев и не можев да продолжам да пишувам. Знев дека има милиони кинески сестри кои страдаат и ќе страдаат од истото од кое пострадав и јас. Кој може да им помогне? Кој може да ги спаси? Политиката на едно дете и присилен абортус убија милиони невини животи во Кина. Како може овој нехуман криминал да се запре? Кога може овој нехуман криминал да се запре?