Аруба е остров кој се наоѓа во близина на Јужна Америка односно на 27 километри од Венецуела и е во Карипското море.
Знамето на Аруба е освоено на 18 март 1976 година.
Островот е долг 33 км и има 103 000 жители. Аруба е една од уставните држави на Холандија.. Островот има поволна клима која што е добра за туризам.. Главен град на Аруба е Оранхештад.
Прекрасниот бел песок, пријатната тропска клима и тиркизното море се главни адути на островите Аруба. Според легендата, плажите припаѓаат на песочното џуџе, кое спрема секое зрно песок се однесува со многу внимание и љубов, па поради тоа и плажите се толку убави. Лесниот ритам на живот, заводливата природа и позитивните домаќини прават секој човек да се прилагоди на волшебното парче рај на земјата.
Весела атмосфера владее на целиот остров, а особено во главниот град Оранхештад во кој секој Вторник се организира фестивал на храната, музиката и рачната изработка на Бомбини ( што значи добредојдовте)
Влијанието од различни култури се чувствува и во кулинарството. Од обични состојки, локалните кувари прават неверојатни јадења, а морските плодови се нивна основа, додека најголем специјалитет се ајкулите. Популарно јадење е и „ кеши јена“ направено од гауди сирење, риба или месо, зачини и специјален темен сос, а се служи со пченкарен леб и пита.
Знамето на Аруба е освоено на 18 март 1976 година.
Островот е долг 33 км и има 103 000 жители. Аруба е една од уставните држави на Холандија.. Островот има поволна клима која што е добра за туризам.. Главен град на Аруба е Оранхештад.
Прекрасниот бел песок, пријатната тропска клима и тиркизното море се главни адути на островите Аруба. Според легендата, плажите припаѓаат на песочното џуџе, кое спрема секое зрно песок се однесува со многу внимание и љубов, па поради тоа и плажите се толку убави. Лесниот ритам на живот, заводливата природа и позитивните домаќини прават секој човек да се прилагоди на волшебното парче рај на земјата.
Весела атмосфера владее на целиот остров, а особено во главниот град Оранхештад во кој секој Вторник се организира фестивал на храната, музиката и рачната изработка на Бомбини ( што значи добредојдовте)
Влијанието од различни култури се чувствува и во кулинарството. Од обични состојки, локалните кувари прават неверојатни јадења, а морските плодови се нивна основа, додека најголем специјалитет се ајкулите. Популарно јадење е и „ кеши јена“ направено од гауди сирење, риба или месо, зачини и специјален темен сос, а се служи со пченкарен леб и пита.