Финансиите во Македонија и надвор од неа

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,691
3,872
1,183
Гледам се почесто во темава на @Söldner почнуваат да се спомнуваат финансии, и како тоа кој колку и како може да си дозволи да има.
Зошто во Македонија имаме финансии толку колку што имаме ? Зошто е платата толку во Македонија ? Зошто е подобро да се опстане во странство ? Зошто е подобро во Македонија?
Дали оној кој е во Македонија може да си дозволи повеќе од оној кој заминал во странство ?
Повелете со свои ставови и мислења.

@diva orhideja и @Saladin ве молам продолжете тука со дискусија.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,906
1,683
Disco
Бидејќи не е лесно да се квантифицира животен стандард и да се споредува (пр. немачка има 7 пати повисок стандард него словачка) може да се споредат истоветни работни места во земја икс и земја Хунзистан и да се поделат едно со друго. Може да се земе и тоа колку енергија се добива со месечните примања. Во огромен број земји не се пресметува воопшто `просечна плата` бидејќи е тешко такво нешто па затоа може да се земе минималната како почетен репер.

Ете да земеме Австралија каде на национално ниво, минималец е 16.50 австралиски долари на час, тоа се 660 долари неделно *52 недели= 34320 годишно.
До 18.200 долари годишно не се плаќа данок, од 18.200 до 37.000 е 9,7% плус 2% медицинско осигурање.
Значи минималецот спаѓа во таа таксативна категорија.
0-18.200=0%
34.320-18.300 = 14.768
14.768 - 11,7% = 13.041
Нето плата = 31.241 годишно, 2603 долари месечно (чисто за споредба бидејќи таму се исплатува неделно)

РМ минимална нето плата 8.050 денари, 1 ау долар=43 денари = 187 долари месечна нето плата.
Минималецот како апсолутна вредност е 14 пати поголем таму него овде.

Нормално, не е се до самата цифра него што може да се купи со тие пари.
Да земеме бензин, литар безоловен во Ау, зависи од место до место но гледам на еден сајт е горе долу 1.40 долари (60 денари)
Во РМ литар е 77 денари (1,80 долари)

Со минималец лице во Австралија може да купи месечно 1859 литри бензин а во РМ 104 литри.
Или 18 пати повеќе.
Тука не ги земаме во предвид патиштата, квалитетот на самото гориво кое се точи и поновиот и поквалитетет возен парк.
Ако ги земеме ќе дојдеме до цифра над 20 пати повисок стандард во однос на набавка на гориво.

Којзнае колку е во однос на електрична енергија, не е под 30 пати сигурно :)

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,906
1,683
Disco
За да има ист стандард некој лик во РМ во однос на гориво како лик на минималец во Австралија треба да има плата од 144.000 денари. Good luck with pwewodba.
Него гледам на вики во мајчица Россија бруто минималец е 107 евра :eek:

@Outrider не ти се важи ова дај мобилните да видиме како се движат ;)

Треба да гуглам многу а не ми се гугла :zelen

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,906
1,683
Disco
  • Ми се допаѓа
Реакции: ipopovski, alba and Altaïr

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,906
1,683
Disco
Еве некој сајт http://www.allphones.com.au/
Кој знае нека спореди модели и цени, не знам многу за цени на мобилни тука - за мене мобилниот е само нужно зло и го имам истиот од 2006 некаде :rofl

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Се луксузирам, а на пат за дома ќе си купам чоколадо, да се знае во која куќа мрсно се јаде!
Вајда македонско купуваш ради патриотизмот :zelen

Пола нација на антидепресиви :pusi на што ли се должи ова сигурно од квалитетниот живот или од задоволство :kafe

Последна промена:

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Kомпјутерите и мобилните се потреба,да,но и мали деца види ги,од 4 години играат на таблети,од прво одд.одат на училиште со мобилни,и ти за која потреба ми зборуваш...тоа е топорење,нема леб да купи ама за скап и нов модел на тел.мора да се има.мора да се биде во тренд,бренд,во чекор со новитетите.....абе искрено зајдовме со желбите......сега кога има од пиле млеко,кога шетаме и се луксузираме,ние напротив сме се понезадоволни......незнам навистина што сакате,скромност ви е непознаница.....што се однесува за здравството,порано имаше само еден КТМ и една МР на клиника и тоа за цела Македонија,и на секој два месеци се расипуваше,мамографија апарати само два,на клиника и Букурешт.....Сега има 10 КТМ низ цела држава,4 магнетни резонанси само во Скопје,се направи нова гинекологија,старите скапани бараки од детската болница во Козле се сруши и се гради(веќе е при крај)нова детска модерна болница,и може до утре да зборувам за добрите работи што се направија,а биди сигурен дека имам многу точни податоци.Порано во систина и ремедика и филип втори се одеше само приватно,додека сега имаат договор со фондот и многу операции се прават исто како на клиника или ГОБ 8ми септември.Порано колку што знам,не се одело за викенди,божиќ,за Велигден по странство....а и сега па незнам што му фали и на овој пасош.Да не ја должам работата,само ке се повторам.жалосно е толку да сте антимакедонски настроени!
Колку чини еден преглед во Систина а колку операција? И кој може да си го дозволи тоа?

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena