Таоистички поговорки

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Вистински зборови не се секогаш убави.
Убави зборови не се секогаш вистина.
Добри зборови не се секогаш убедливи.
Убедливи зборови не се секогаш добри.
Мудрецот не е секогаш учен.
Учениот не е секогаш мудар.

Мудрецот не прибира работи.
Со давање,стекнува.
Што повеќе дава,повеќе има.

Тао небото е:
Примање без одзимање.

Тао мудрецот е:
Остварување без напор!