Стрип

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
Стрипот е една од деветте уметности (Архитектура, Скулптура, Сликарство, Музика, Поезија, Танцување, Театар/Кино и во поново време тука спаѓаат и Фотографија и Стрип).

Стриповите се вид на содржина која пренесува идеи преку слики, често комбинирани со текст или некоја друга визуелна информација.

Овој вид на уметност особено добива популарност во средината на 20-тиот век во САД, Западна Европа (особено Франција и Белгија) и Јапонија.

Во Јапонија стриповите го добиваат називот manga и така се познати и во целиот свет, во Франција се наречени BD што е скратеница од bandes dessinées, а во останатиот дел од светот се викаат comics.

Најпознати американски куќи (ако не и во целиот свет) се Marvel и DC Comics кои ги имаат создадено некои од најпознатите стрип херои и негативци како што се: Spider-Man, Iron Man, Daredevil, Thor, Hulk, The Fantastic Four, Magneto, Green Goblin, Silver Surfer на Марвел и Batman, Superman, Green Lantern, Flash, Wonder Woman и Joker на ДиСи.
Од Европа најмногу се прославени француско-белгиските школи со херои како Астерикс и Обеликс или Тин тин.
А од Мангата најпознати се серијалите за Наруто, Драгонбол, Death Note и други.

Во нашава земја колку што знам има мала група на луѓе кои се занимаваат со стрип, ама главно ги објавуваат своите стрип-табли по дневните весници.

Најпознати стрип цртачи од Македонија верувам дека се Дар-Мар со својот лик Пецко и Тхе Мичо со ликот Кучето Петко за кое чинам има и емисија на Телма.

Ах ќе заборавев да ги спомнам и Загор, Текс Вилер и уште многу стрип карактери кои биле познати и се читале во времето на Југославија.

Ова е накратко за стрипот како уметност и за најпознатите стрипови.
Она што мене ме интересира е колку од вас некогаш читале стрипови или читаат стрипови, кои ви се омилени стрип ликови (било да се херои или негативци), поради која причина ви се омилени наведените ликови и дали кога би имале можност и вие би се занимавале со цртање стрипови или смислување сценарио за истите.
Епа бујрум, повелете на дискусија.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Овде во РМ најпопуларни биле (а веројатно и сеуште се) италијанските од SBE.

• Ми се допаѓа
Реакции: The Tramp

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Точно, кого и да прашаш ќе ти каже дека слушнал или ги читал Загор, Вилер, Мартин Мистер, Дилан Дог...

Обична така се почнува, или со франко-белж па се оди понатаму...
Едно само не ми е јасно, кај мангата, дали еден ист цртач ги црта сите :D или некој софтвер им ги прави?! Сите исти се...

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo and The Tramp

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Обична така се почнува, или со франко-белж па се оди понатаму...
Едно само не ми е јасно, кај мангата, дали еден ист цртач ги црта сите :D или некој софтвер им ги прави?! Сите исти се...
Зависи,ако разгледаш повеќе манги детално,не се баш исти,но основата е таа :)
Инаку,собирав порано Zagor дур ги продаваа на македонски,па прекинаа нажалост,Алан Форд имам неколку изданија,исто така Талични Том и Астерикс и Обеликс на хрватски. Од мангите имам прочитано неколку на интернет,некои од нив се дури и поинтересни од аниме верзиите. Да не ги заборавам и Хогар Страшниот,и еден од моите омилени,Calvin & Hobbs.
А да,кога бев мал,имаше и К-15 стрипови што се продаваа,незнам дали некој ги има видено,беа интересни.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Зависи,ако разгледаш повеќе манги детално,не се баш исти,но основата е таа :)
Инаку,собирав порано Zagor дур ги продаваа на македонски,па прекинаа нажалост,Алан Форд имам неколку изданија,исто така Талични Том и Астерикс и Обеликс на хрватски. Од мангите имам прочитано неколку на интернет,некои од нив се дури и поинтересни од аниме верзиите. Да не ги заборавам и Хогар Страшниот,и еден од моите омилени,Calvin & Hobbs.
А да,кога бев мал,имаше и К-15 стрипови што се продаваа,незнам дали некој ги има видено,беа интересни.

Ако се има во предвид колкави тиражи (мислам дека се рекордери) и колку изданија има во манга универзумот, сеуште ми е мистерија таа иста основа :D
Исто и во аниме.

Тешко би било да опстане некое издание во РМ, многу малку публика, слаб стандард, бидејќи ако не е пиратски, со преведувач и платени права еден стрип би чинел една дневница па некако тешко тоа...дури и во Србија многу стрипови се прекинаа, останува нешто во Хрватска ама и тие печатат за цел пазар на екс-југославија и изгледа засега им оди добро.

http://www.stripovi.com/

Smiley_1996

Истакнат Член
14 февруари 2012
345
802
393
Кумановоoo !
06-motika.com.mk.jpg
03-motika.com.mk.jpg

:D
http://www.motika.com.mk/index.php?...w=article&id=42637:-117-51-&catid=1&Itemid=13

Gemini

Староседелец
24 мај 2012
2,478
5,077
1,153
Wind Of Change
Порано во постарото издание на списанието наш свет имаше стрипчиња со Астерикс и Обеликс нив премногу ги читав инетерсни ми беа,а сега само мотика стрипчиња разгледувам :)