Стихови од Библијата

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
791
1,133
41
www.oto-mk.net
Genesis 4:
19 Lamech married two women, one named Adah and the other Zillah. 20 Adah gave birth to Jabal; he was the father of those who live in tents and raise livestock. 21 His brother’s name was Jubal; he was the father of all who play stringed instruments and pipes. 22 Zillah also had a son, Tubal-Cain, who forged all kinds of tools out of bronze and iron. Tubal-Cain’s sister was Naamah.
23 Lamech said to his wives, “Adah and Zillah, listen to me; wives of Lamech, hear my words.
I have killed a man for wounding me, a young man for injuring me.
24 If Cain is avenged seven times, then Lamech seventy-seven times.”

Битие 4:
19. Ламех зеде две жени: на едната ѝ беше името Ада, а на другата Села.
20. Ада го роди Јовила, а од него се изродија оние, што пасат добиток и живеат под шатори.
21. А на братот негов името му беше Јувал; од него се народија гуслари и свирачи.
22. Села, пак, го роди Товела, кој беше ковач на секакви работи од бакар и железо; а сестра на Товела му беше Ноема.
23. И им рече Ламех на жените свои, Ада и Села: „Чујте го гласот мој, жени Ламехови; послушејте ги зборовите мои: ќе убијам човек, кој ќе ме рани, и младич, ако ме удри.
24. Ако Каин ќе се одмазди седумпати, Ламех ќе се одмазди седумдесет и седумпати!”
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
1 Коритјаните. 3

1Драги мои, додека бев кај вас, јас не можев да ви зборувам како на духовно зрели христијани. Ви зборував како на телесни луѓе, како на луѓе што во Христовата вера се новороденчиња.
2Ве хранев со млеко, а не со тврда храна, бидејќи се уште не бевте способни да ја примате. За жал, ни сега не сте способни.
3Се уште сте телесни, како луѓето од овој свет, штом си завидувате и се карате. Зар со тоа не докажувате дека сте исти како луѓето што не се христијани?
4Едни од вас велат дека се Павлови следбеници, а други дека се следбеници на Аполос. Зар тоа не покажува дека сте како и сите други, телесни луѓе?
5Кој е Аполос? Кој е Павле? Вреди ли заради нас да се карате? Ние сме само Божји слуги преку кои поверувавте. Секој од нас си ја извршуваше задачата дадена од Господ.
6Јас сеев, Аполос полеваше, но Бог овозможи семето да порасне.
7Не треба да се велича ни тој што сее, ни тој што полева, туку Бог, Кој овозможува семето да порасне.
8Оној што сее и оној што полева работат еднакво важни задачи и секој од нив ќе добие награда соодветна на вложениот труд.
9И Аполос и јас работиме за Бог, а вие сте Божја нива, Божја градба, а не наша.
10Користејќи ја дарбата што Бог милостиво ми ја даде, јас, како и секој мудар ѕидар, најпрво го поставив темелот, а други по мене ќе градат врз него. Но секој мора да внимава како ќе гради!
11Никој не смее да поставува друг темел, зашто тој е веќе поставен, а тоа е Исус Христос!
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Трета книга Ездра 8

41.Како што земјоделецот сее во земјата многу семиња и сади многу растенија
и не се,што е посеано,се запазува по извесно време,
и не се што е насадено,фаќа корен,така исто,
и не сите што се посеани во овој век-ќе се спасат.
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Римјаните 6

6.Сега знаеме дека нашата стара природа беше закована на крстот и умре заедно со Исус, за да му се одземе силата на гревот во нас.
Затоа ние веќе не треба да му бидеме робови на гревот.
7.Гревот не може да владее со мртов човек!
 

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,559
2,090
1,133
86
Книга мудрост Сирахова 22

21. Кој удира око, предизвикува солзи, а кој го удира срцето, чуство на болка предизвикува.
22. Кој фрла камен на птици - ќе ги избрка, а кој пријател навредува, пријателство расипува.
 
  • Like
Реакции: diva orhideja

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Во Библијата е проречено дека во „последните денови“ љубовта кон парите и задоволствата ќе ја потисне љубовта кон Бог и кон ближниот (2. Тимотеј 3:1-5)
 
  • Like
Реакции: Pica pica

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
„Кој од вас може со својата загриженост да го продолжи својот животен век макар малку?“
 

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Ова не го разбирам, извини!??
Тоа што постојано ќе мислиме на она што нѐ загрижува нема да ни го продолжи животот ни за делче од секундата, а уште помалку да ни го подобри. Освен тоа, на крајот работите честопати не излегуваат онака како што сме мислеле.
 
  • Like
Реакции: Pica pica