Знам дека има тема за стилот, една таму во Мода и убавина, ама не сакам да дискутирам во таа насока.
Почнав да пишувам одговор на муабетот што го водевме со Lena, овде, но сфатив дека сакам да продолжиме во нова тема и тоа токму тука.
Значи молба - не ми ја префрлајте темава во друг форум, тенкју
Муабетот е дали навистина стилот го имаш или го немаш, или пак е можно истиот да се научи.
Поточно, дали стилот се учи?
Наместо вовед:
Но, прашањето ми беше како ги развиваме?
Еве, како ти си го развила својот стил, како си го развила вкусот и чувството за естетика?
Ако ти се ограничени информациите, дали ќе го развиеш истиот стил?
За да увидиш што ти се допаѓа а што не, треба да имаш некаква компарација.
За да го отфрлиш стилот кој ти го наметнувала мајка ти, требало да имаш и некои други примери, некои други насоки кои си ги забележала, одмерила и прифатила за свои.
Индивидуалноста, иако е индивидуалност и подразбира одвоеност од другите, сепак не се случува сама од себе.
Еве да речеме ти си сликарка и поставуваш нов правец, со сосема нови правила. како си дошла до тоа? Каде се фазите кои претходно си ги поминала истражувајќи?
Нели сето тоа е процес на учење?
И зошто, ако стилот навистина или го имаш или го немаш, личности кои се посочуваат како некакви репери за тоа што значи „да се има стил“ се секогаш личности кои на еден или друг начин поминале низ одредени претходни фази?
И на крај, што всушност е СТИЛ?
Почнав да пишувам одговор на муабетот што го водевме со Lena, овде, но сфатив дека сакам да продолжиме во нова тема и тоа токму тука.
Значи молба - не ми ја префрлајте темава во друг форум, тенкју
Муабетот е дали навистина стилот го имаш или го немаш, или пак е можно истиот да се научи.
Поточно, дали стилот се учи?
Наместо вовед:
Добро, вродени се, со текот на животот ги развиваме.Вкусот и чувството за естетика се вродени.
Стилот е за мене бар,
тесно поврзан со личниот вкус.
Со текот на животот го развиваме личниот стил.
Околината може да придонесе за тоа,
но и не мора.
Ако јас на пр. имам друг вкус него оној кој ми го наметнува мајка ми и комшиите ќе си го развијам и стилот во тој правец( што и е така)
ако го одберев стилот кој ми го наметнуваа моите ќе бев сосем нешто друго од ова што сум сега.
Значи се работи за индивидуалност.
Било музика, начин на облекување итн.
Но, прашањето ми беше како ги развиваме?
Еве, како ти си го развила својот стил, како си го развила вкусот и чувството за естетика?
Ако ти се ограничени информациите, дали ќе го развиеш истиот стил?
За да увидиш што ти се допаѓа а што не, треба да имаш некаква компарација.
За да го отфрлиш стилот кој ти го наметнувала мајка ти, требало да имаш и некои други примери, некои други насоки кои си ги забележала, одмерила и прифатила за свои.
Индивидуалноста, иако е индивидуалност и подразбира одвоеност од другите, сепак не се случува сама од себе.
Еве да речеме ти си сликарка и поставуваш нов правец, со сосема нови правила. како си дошла до тоа? Каде се фазите кои претходно си ги поминала истражувајќи?
Нели сето тоа е процес на учење?
И зошто, ако стилот навистина или го имаш или го немаш, личности кои се посочуваат како некакви репери за тоа што значи „да се има стил“ се секогаш личности кои на еден или друг начин поминале низ одредени претходни фази?
И на крај, што всушност е СТИЛ?