Стил - дали, како, што

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
style (n.) c.1300, stile, "designation, title, manner or mode of expression," from Old French estile "a stake, pale," from Latin stilus "stake, instrument for writing, manner of writing, mode of expression," from PIE *sti-lo-, from root *sti- "point, prick, pierce" (see stick (v.)). Spelling modified by influence of Greek stylos "pillar." Meaning "mode or fashion of life" is from 1770; that of "mode of dress" is from 1814.

Therefore, could style be simply - expression?
:D
или обично речено - стилот е начин на себеизразување?
внатрешноста „изнесена“ надвор?
почнувајќи од начинот на будење наутро, начинот на пиење кафе, зборување, гестикулирање, начинот на сфаќање на светот, односот кон себе и кон другите.... итн итн?

би рекла дека секој има стил, но кај некој е јасно дефиниран, а кај некој не е. или нечиј е за мене допадлив, па велам го има, а нечиј ми е конфузен и безвезен, па велам дека го нема :D

дали, како и колку ќе успее да се дефинира, зависи од тоа колку личноста се спознала самата себе и колку притоа успеала да го изнајде вистинскиот начин за себе изразување.
а спознанието на себеси е и тоа како процес на учење.
шо би значело, дека сепак, стилот се учи?
само е потребен добар учител?
Couldn`t agree more - за дефиницијата (иако ме мрзеше уште толку да се дообјаснувам но воглавно тоа е тоа.
Е сеа за стилот дали се учи или не... Зависи од околината и од катализаторите - вкусот.
Ако мене рецимо ми е убаво да гледам пропорција и естетика, јас полесно би го попримил оноа што го нуди надворешното влијание. Да бидеме реални поубаво и поприфатлива изгледа симетријата и естетиката за око, отколку експерименталната мода која неретко доаѓа до осуда од околината затоа што не е прифатена. Моментот со Боки 13, ако ме сфаќаш.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Couldn`t agree more - за дефиницијата (иако ме мрзеше уште толку да се дообјаснувам но воглавно тоа е тоа.
Е сеа за стилот дали се учи или не... Зависи од околината и од катализаторите - вкусот.
Ако мене рецимо ми е убаво да гледам пропорција и естетика, јас полесно би го попримил оноа што го нуди надворешното влијание. Да бидеме реални поубаво и поприфатлива изгледа симетријата и естетиката за око, отколку експерименталната мода која неретко доаѓа до осуда од околината затоа што не е прифатена. Моментот со Боки 13, ако ме сфаќаш.
океј, ама не зборам за тоа каков, туку за тоа што е и како се „стигнува“ до него.
нека е и Боки 13, за пример. Мене ми се чини дека тој има јасно дефиниран стил.
Ексцентричен и неприфатлив, дури и неподнослив, но сепак го има.
Тоа е тој негов начин на изразување, на сцена и во јавност.
Неможам да навлегувам подлабоко, оти она што го знам и гледам е она што тој во јавноста го пласира.
И го пласира смислено и намерно.
Можеби во сето тоа се крие некоја порака?
Можеби има нешто повеќе од тоа дека Боки13 е едноставно - фрик?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
океј, ама не зборам за тоа каков, туку за тоа што е и како се „стигнува“ до него.
нека е и Боки 13, за пример. Мене ми се чини дека тој има јасно дефиниран стил.
Ексцентричен и неприфатлив, дури и неподнослив, но сепак го има.
Тоа е тој негов начин на изразување, на сцена и во јавност.
Неможам да навлегувам подлабоко, оти она што го знам и гледам е она што тој во јавноста го пласира.
И го пласира смислено и намерно.
Можеби во сето тоа се крие некоја порака?
Можеби има нешто повеќе од тоа дека Боки13 е едноставно - фрик?
Не сакам да преиде темава за Боки, но искрено Боки ми е синоним баш за некој кој нема постојаност. Човек кој цело време експериментира, кој игра drama queen во општеството кој е плачко за внимание а не може да понуди нешто за што луѓето би се фрапирале од некаква си позитивна убавина, тогаш неговиот стил е непостојан - тој бара нешто но не знае што точно. Или па неговиот стил се базира на несфатеноста и негативната перцепција на масата. Еден вид инат.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
И?
Дали ова ви бил заклучокот?

Учиме од самите себе на свој индивидуален начин, користејќи ги знаењата кои подсвеста ги стекнала од околината да би на тој начин го развиле својот стил?

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
И?
Дали ова ви бил заклучокот?

Учиме од самите себе на свој индивидуален начин, користејќи ги знаењата кои подсвеста ги стекнала од околината да би на тој начин го развиле својот стил?
не бе, си прајме муабет :)
носење заклучоци го заклучува муабетот :zelen

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Стилот (како и се во животот) е плод на наследениот талент, учењето (и информирањето), психолошките преференции и филозофските сфаќања :)

Сите ние имаме стил. А стилот зборува многу за нас.
Вистина, облеката не го прави човекот, но многу зборува за него.

Можам да се анализирам малку себе во тој поглед. Сакам лиљакова, црна, тиркизна боја. Облеката што најчесто ја носам е во овие бои.
Tиркизна - непрактичност и идеализам. (надвор од реалното, тиркизната е боја на водолијата - and guess what - водолија сум).
Лиљакова - незрела, имагинативна, креативна, а башка ми е и омилена боја (просто се закачувам за се што е лиљаково) - интроспективна, самоанализирачка :)
Црна - заштита од стрес, прикривање на само(не)довербата.

Според Вики
- сина (тиркизна) - мажественост, компетенција, висок квалитет
- лиљакова - авторитет, моќ, софистицираност
- црна - страв, тага, софистицираност

Во голема мера ме опишуваат мене, понатаму, сакам шарени работи, loosy (широки не е вистинскиот збор) итн.
Карактерно, сум open minded, отворена за предизвици, а длабоко во мене се крие тежок хипик, тоа се гледа низ моите ставови општо за животот.

Избегнувам жолта (одвратна е), портокалова, зелена.

Интересно тестче, повелете - http://www.viewzone.com/luscher/colortest1.html

Не знам многу - многу да ,,дешифрирам,, луѓе по боите и стилот, ама вака основно што се сетив - повелеле :)

И П.С.
Имам потреба од симетрија :)
Не буквално и не сосема.
Но на пример, ако палецот на едната рака ми е жолт, а другите црни, мора палецот и на другата рака да ми биде жолт, а сите други црни.
Не носам ист прстен на двете раце, или не знам, не е баш дека не ставам некаков беџ, но не можам на пример, едната страна од косата да ми е пократка од другата :)

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Стилот е она што не’ дефинира нас како целина...како што спомна погоре lady_blue начин на себеизразување кој го вклучува дури и начинот на будење...
Тој е збир на нашиот вкус, чувството за естетика, но и нашите ставови, размислувањето, нашите манири, гестови, држењето, мимиките и гримасите кои ги правиме, самодовербата, начинот на изразување и разговарање, фразите што ги користиме, музиката, книгите што ги читаме, начинот на облекување, цигарите што ги пушиме, кафето што го пиеме....значи опфаќа многу сегменти својствени само за нас...
Стилот е нешто што се гради цел живот...како што се развиваме, растеме, созреваме така нешто отфрламе,а нешто “купуваме“ од средината и од околината....
Родителите и околината може да ни’ наметнуваат одреден стил, но ако тој стил не не’ влече, или не се пронаоѓаме во него, по автоматизам го отфрламе ако сме свои и држиме до своето...ако не сме го прифаќаме и делуваме вештачки и спаѓаме во категоријата на луѓе без стил...
Значи ние бираме што ќе прифатиме и присвоиме од она што ни е наметнато, а што не...
За да го изградиме својот стил треба да испробаме и искусиме многу работи, за истиот да го формираме...
Треба да слушнеме повеќе стилови на музика за да го најдеме нашиот...треба да прочитаме различни жанрови на книги за да го одбереме она што ние го уживаме, да пробаме различни стилови на облекување за да го изградиме сопствениот итн.