Добра тема. Баш ваква требаше.
јас сум голем обожавател на театарски претстави, но овде многу ретко има, а уште поретко има некоја добра.
Последна, хмммм...чекај да се сетам, одамна беше тоа.
Подземна комедија
По втор пат ја гледав бидејќи многу ми се допадна првиот пат кога ја гледав.
Се работи за човек кој работи во оркестар (свират на погреби), разведен е со жена му(која инаку пее на погреби) и живее со својата девојка, Соња - Васил Брбанов.
Една вечер го буди тропање под земјата. Прво мислат дека не е ништо, но после некое време се појавува човек. Им вели дека тој е од подземниот свет, местото каде што наводно сите интелектуалци одат, од времето на Римската Империја, од времето на Хитлер...(тоа е всушност...пекол) и им дава вреќа полна со пари. Васил бара уште за својот братучед од оркестарот. Тој доаѓа, но доаѓа и поранешната жена и бара уште, уште и уште пари.
На крај самата се фрла во дупката за пари. После неа се фрлаат и останатите.
Дејството продолжува во подземежјето. Васко не верува дека е мртов.
Таму си седат во кафани, се возат до Станица последна, па до чистилиштето само за да докажат дека се живи.
Вистината е дека само Васко смета дека е жив а другите се свесни дека се мртви.
Тие го чекаат денот на мечтите, на кој би требало да им се исполнат желбите од кога биле живи. На тој ден сите тие добиваат пари кои не им се ни малку потребни.
Првиот дел од приказната е сонот на Васко откако јадел маринирани отровно печурки а вториот е онаа што се случува после тоа.
Има и доста комедија, во најголем дел црн хумор. Ама важно јас иумрев од смеење.
Не можам точно да ја доловам.
А инаку последната претстава која ја гледав за прв пат беше
Изгубени германци.
Атмосферата требаше да биде добра, имаа услови за многу добра претстава, но ја уништија со бесмислени и бескорисни сцени, вулгарности, несоодветни сцени. па досадна беше.
А можеше да биде супер. Но тоа е тоа.
На почетокот дури успеваше да ме насмее, но подоцна единствената комедија беше пцуење.
Глумата беше многу добра, но тоа е тоа.