Партнер од друга вера?

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
652
1,916
393
Fukushima
www.gonzo.com
Сите сме припадници на некоја вера сакале тоа или не, само одлуката е наша дали ќе веруваме и ќе ја почитуваме верата. Јас на пример сум крстен православен христијанин што според мене е една голема глупост и не се поклањам на верата. Партнерката може да биде од било која вера и народност не ми е гајле тоа само да не е затуцана многу у религијата и да не ми се проповеда мн мн пошто јас знам да бидам и поп да и го закопам убаво па да го види бог.

lady

Нов член
15 февруари 2012
19
15
3
Ve citam i nemozam da poveruvam vo toa sto go citam.. Ne e vinovno opstestvoto.. do nas samite e. Kako prvo albanec/ka i turcin/ka e nacionalnost. Hristijanin, musliman e religija. Kako vtorto posle se zosto e vazno dali e hristijanin ili musliman? Zosto e vazno dali e crn ili bel? Site sme luge bez razlika na bojata na kozata ili religijata.. I da, da ne zaboravam vo vrska sum so musliman veke 2 godini i nikogas ne mi e bilo poubavo vo zivotot!! Mene ne mi e vazna religijata, nitu pak nacionalnosta. Mene mi e vazna pocitta, ljubovta i razbiranjeto.. Pozdrav

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153
Ve citam i nemozam da poveruvam vo toa sto go citam.. Ne e vinovno opstestvoto.. do nas samite e. Kako prvo albanec/ka i turcin/ka e nacionalnost. Hristijanin, musliman e religija. Kako vtorto posle se zosto e vazno dali e hristijanin ili musliman? Zosto e vazno dali e crn ili bel? Site sme luge bez razlika na bojata na kozata ili religijata.. I da, da ne zaboravam vo vrska sum so musliman veke 2 godini i nikogas ne mi e bilo poubavo vo zivotot!! Mene ne mi e vazna religijata, nitu pak nacionalnosta. Mene mi e vazna pocitta, ljubovta i razbiranjeto.. Pozdrav
Не ти наметнуваме мислење само кажуваме наши ставови,а тебе ако ти е супер искажи си го мислењето и искуството и не наметнувај свое .Поздрав

• Ми се допаѓа
Реакции: iva89 and Hip.Hop_MKD

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743
Супер. Ај ако има дечко ти муслиман има сестра јас да се фатам по нејзе па да видиш како ќе реагира.. Не религија, не националност оружје ќе игра!

• Ми се допаѓа
Реакции: Boyka

lady

Нов член
15 февруари 2012
19
15
3
Aristokrat ne me razbiraj pogresno. Jas prasav koja e razlikata?

Hip.hop_mkd po sto go zakluci toa?? Da ne go poznavas slucajno??

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,204
3,933
743

Пишувај КИРИЛИЦА
Не ама сите се исти. Во Исламот е забрането жени муслиманки да се мешаат со други религии, а мажот може да зема од која сака вера. Во христијанството нема забрана за бракови меѓу Христијанки и Муслимани затоа што исламот е цели шест века подоцна.
Немам против Исламот или која била религија, ама сум против мешање на било кој раси и религии една со друга.

• Ми се допаѓа
Реакции: Ghtalpo

Ghtalpo

Староседелец
27 февруари 2012
2,656
3,335
1,153

Вака муслиман или ислам колку што имам познавање е дека тој е во ислам односно "покорен" на Алах и дека го следи Мухамед како последен пророк што го пратил Господ на земјата за да ја каже вистината.
Нејсе сите други што не се во ислам или муслимани во Коранот читав дека не нарекуваат неверници и небожци и строго се забранува да е во врска или во вера некој што е во исламот.
Најдобронамерно прашај го дали ако бидете во брак еден ден ќе ја прифати твојата вера (што се сомневам) или пак ќе те натера да ја превземиш неговата (што ми е поверојатно) или пак ќе си бидеш ти православна христијанка (што се тиче до мене може и си атеистка ама сепак така се водиш у крштеница)
И дали он не чини грев што е во врска со тебе а не си во исламот?

• Ми се допаѓа
Реакции: Hip.Hop_MKD

lady

Нов член
15 февруари 2012
19
15
3
Само за тебе. И однапред ке те замолам да ми простиш за дијалектот.
Како прво, не суди пред да видиш, не се сите исти. Нема сестра, но да има сигурна сум дека и таа ке беше оставена да направи свој избор.. Тоа е твое мислење можум само да кажум само дека живејме во 21 век и ного работи се сменани..
Аристократ ке напоменум дека живејме во 21 век и ного работи се сменани. Излези од Македонија и види как се движат работте во светут. Он потекнаве од современо семејство, и не им е важно од која религија сум се додека на нас ни е океј.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
во почетокот, кога се само двајцата, пречките се надминуваат
но после, доаѓаат деца
како ќе се воспитуваат децата? кој ќе им ја одбере/одреди верата?
љубовта надминува огромни разлики
ама за жал се сопнува на „ситници“
не дека имам предрасуди или ми пречи
само имам 2 блиски случаи на таков спој
едниот случај - маж муслиман, жена христијанка, годините минуваат, а тие сеуште не се одлучуваат да имаат дете
вториот случај - жена муслиманка, маж христијанин, 2 деца, за жал развод
така што, не е едноставна ситуација

• Ми се допаѓа
Реакции: МериСелест