Оскари 2016

Дали Лео ќе си оди дома со оскар?

• Вкупно гласале
    14
  • Poll closed .

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
...а таман почнав да те засакувам! Мет Дејмон, што би рекол @IoSono добро го глуми само Мет Дејмон. :p
Колку и да глуми лошо, пак ќе земе. Ете не мора да е Дејмон, било кој друг ќе земе, ама Леонардо не зема. :)

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
The Big Short, три дена се трудам да го гледам, знаев дека нема да биде нешто што мене ќе ми се допадне, ама заради Бејл му дадов шанса.
Искрено, ни 20% не ги разбрав муабетите и форите, се осеќав како прваче меѓу сите тие банкарски изрази, загатки, идеи и бројки. Додека да ми светне што сакал да каже ликот со муабетот, доаѓа друг лик, па друг, па трет, јас тука се губам, не можам да е снајдам, како да ме бутнале во мешалица за малтер..
Не можам да кажам дека не чини, можеби за тој што е уходан во тие работи филмот му е ремек дело, ама за ваквите смртници ко мене не е. Мене марсовецот ми се виде како ремек дело во споредба со овој, иако не ми се допадна на почеток толку многу.
Tука издржав само поради Кристијан Бејл, неговата улога како светло на крајот од тунелот. Го бива човекот за се.

И сега, после изгледани дури три филмови (4 се и Inside Out го гледав :zelen) имам право да кажам ваљда дека на The Revenant му нема конкуренција. Најубаво да ги земе сите оскари и правдата да биде задоволена :)
И еве уште Spotlight сега ќе го изгледам, мада тешко веројатно дека ќе ми смени мислење.

• Ми се допаѓа
Реакции: Harvie

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Леле колку ќе ви се смеам кога нема да освои ни Ди Каприо ни Revenant, цел месец ќе ве реметам. Ќе мора да ме банираат за да престанам. :)

Harvie

Староседелец
8 декември 2014
83
59
1,018
Леле колку ќе ви се смеам кога нема да освои ни Ди Каприо ни Revenant, цел месец ќе ве реметам. Ќе мора да ме банираат за да престанам. :)
Revenant не е frontrunner за Оскар. Мислам дека убедливо напред трча Spotlight (иако не знам што видоа луѓето во него), а го брка Mad Max: Fury Road. Али видиќемо!

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Revenant не е frontrunner за Оскар. Мислам дека убедливо напред трча Spotlight (иако не знам што видоа луѓето во него), а го брка Mad Max: Fury Road. Али видиќемо!
Можеби затоа што Revenant е веќе видено. Човек пред умирање, се спасува, тргнува да се одмазди. Безброј филмови со ваква приказна.
Spotlight е нешто друго, нешто вистинско.

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,218
753
Гo изгледaв и Spotlight и мене ептен ми се дoпaднa. Не пoвеќе oд ревенaнт, aмa aкo нa негo му дaдoв 9, нa oвoј ќе му дaдaм еднa јaкa oсумкa.

Ми се дoпaднa кaкo се oбрaбoтени сите ликoви, oд нoвинaрите, се дo жртвите нa кoи трaумите oд злoстaвувaњетo вo минaтoтo им oстaвиле трaги и пoследици. Бaрем нa oние кoи имaле среќa дa прoдoлжaт дa живеaт.

Oк, прикaзнaтa не беше тoлку пoтреснa зaтoa штo беше прикaжaнa oд друг aгoл, aмa бaрем видoвме кoлкaвa мaшинеријa стoелa пoзaди скaндaлoт, кoлку луѓе биле вмешaни и кaкo црквaтa нaпрaвилa се зa дa ги прикрие злoделaтa нa свештениците. Мoжеби aкo aкцентoт бил стaвен нa жртвите и нa oнa штo гo пoминaле, филмoв ќе бил пoвеќе пoтресен и пoвеќе би ни се дoпaднaл, би биле гневни нa свештениците, нo вaкa сме гневни нa целиoт систем. Дури и нa целoтo чoвештвo...

8/10 и немa дa се нaлутaм aкo oскaрoт зaврши тукa.

Harvie

Староседелец
8 декември 2014
83
59
1,018
Можеби затоа што Revenant е веќе видено. Човек пред умирање, се спасува, тргнува да се одмазди. Безброј филмови со ваква приказна.
Spotlight е нешто друго, нешто вистинско.
Spotlight е misleading.

А каква врска има приказната со квалитетот на филмот? Јас колку што знам, оскар даваат за најдобар филм, а не за најдобра приказна во филм. Приказната е само еден сегмент од филмот, и многу често е адаптација, а не оригинално дело. Остај тоа што оскари добивале филмови кои се направени по адаптирано сценарио (што е многу често), туку и remake-ови, sequel-и...