Мртво море

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Cигурно е чудно што едно море има такво име, но старите Грчки писатели, кои први го нарекле под тоа име, имале потполно право. Имено, во Мртвото море нема животински свет. Реката Јордан се влева во него, но рибите што доаѓаат веднаш умираат. Ова море, вусшност е тесно солено езеро кое лежи помеѓу Јордан и Израел, долго е 75, а широко од 5 до 17 км. Мртвото море има најниско ниво во светот и лежи 400м под нивото на Средоземното море. Пред милиони години, Мртвото море се наоѓало 400м над нивото на Средоземното, но по долг сушен период испарила голема количина на вода по што сега се наоѓа на ова ниво.
deadsea2.jpg

Од Мртвото море не истекува нити една река, и иако Јордан и околните рекички носат 4,740,000 тони свежа вода секој ден, таа брзо испарува поради високите темератури во овој дел од светот. Ова испарување придонесува за големи концентрации на сол, магнезиум, хлор и бром.

Мртвото море е најсоленото во светот и има 6-9 пати повеќе концентрација на сол отколку било кој океан во светот кои нормално имаат 4-6% сол. Овие концентрации не дозволуваат живот во морето.

Пливањето во ова море е несекојдневно и необично чувство. Поради големите концентрации на сол, вие сте на површината нон стоп и не можете да потонете. Практично е невозможно да гњурите во него!

Dead_Sea_northern_end_aerial_from_west,_tb_q010703.jpgDeadSea.jpgdead-sea.jpg
 

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Marick14 Сака да иде овде гарант! :)
Јас ти се придружувам дека и така не знам да пливам ова би било одлично за мене... :D

Па кој не би сакал да оди овде. :D
Но Мртвото море е под закана на исчезнување, така да кој е з одење со време нека мисли.
 

Sara

Истакнат Член
13 февруари 2012
116
116
343
dead_sea_1.jpg

Овде некоја гребаница да имаш ке умреш од болка :)
Инаку баш би сакала да одма.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: LMFAO, Bum-Bum and Gemini

Natenceto

Староседелец
6 март 2012
1,031
1,193
1,123
Скопје
На границата помеѓу Израел и Јордан, во Јорданската долина, се наоѓа најниската точка на Земјата – Мртвото море. Мртвото море е и најсоленото море во светот. Но, за жал, ова чудо на природата станува сé помало во однос на неговата првобитна големина, а се предвидува дека со текот на времето и ќе исчезне. Поради овој факт, сместете ја оваа дестинација на листата места кои вреди да ги посетите…
Мртвото море се наоѓа 400 метри под нивото на морето. Неговата најголема длабочина изнесува 330 метри, најголемата ширина 16 километри, а најголемата длабочина 67 кичометри. Порвршината на Мртвото море е 810 километри квадратни. Како и да е илјадници години наназад, Мртвото море привлекува туристи од целиот Медитеран. Се спомнува и во Библијата, а претставува и еден од првите здравствени центри.
Салинитетот на Мртвото море изнесува 30%, што е за девет пати повеќе од салинитетот на обичната морска вода. Поради високиот процент на салинитет, водата има голема густина. Водата е топла, така што можете да запливате веднаш, без претходно прилагодување на температурата на водата во однос на температурата на воздухот. Главата и рамената ќе Ви бидат секогаш над водата, така што овде најзадоволни би биле непливачите. Оваа солена вода благотворно делува на кожата, бидејќи во морето се наоѓаат минерали корисни за човекот: натриум, калиум, магнезиум, бром. На дното на морето се наоѓа глина, која посетителите ја мачкаат, за здравје…
Посетете го ова чудо на природата пред да биде премногу доцна !!!
 

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Би било добро агенцииве да организираат тури до мртво море. Кога можат за куба, бали можат и за мртво море.
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
138
1,053
А зошто е под закана на исчезнување?