Мементо

Hexasto

Истакнат Член
16 февруари 2012
1,095
1,635
113
Македонија
Гај Пирс ја толкува улогата на човекот кој поради краткотрајно губење на меморијата се обидува по пат на белешки и симболи да го открие убиецот на својата сопруга...
Крими драма, добитник на бројни филмски награди, во режија на Кристофер Нолан, со Кери-Ен Мос и Џо Пантолиано во другите главни улоги.

Шо мислите за филмов... има многу теории шо уствари се случува... која е вашата?

warr

Староседелец
17 февруари 2012
187
214
643
Тетово
филмско ремек дело
+1

3 пати го гледав за да го сватам
првиот пат цело време мотав на почетокот и крајот на секоја сцена

• Ми се допаѓа
Реакции: Hexasto

Ice_Man

Староседелец
16 февруари 2012
440
236
1,053
филмско ремек дело
+1

3 пати го гледав за да го сватам
првиот пат цело време мотав на почетокот и крајот на секоја сцена

хехе ,филмот ми е гледан многу одамна па и не паметам оделни сцени од него .. Hexasto еве ти мое мислење ,. па и ако уште не си го сватил ,,оние што не гледале да не читаат спојлеров

генијалноста у овај филм е у начинот на кој е раскажана приказната.тука се работе со манипулација на времето ,антиципацијата и перцепција на гледачот... тј филмот е прикажан од крајот кон почетокот

Hexasto

Истакнат Член
16 февруари 2012
1,095
1,635
113
Македонија
хехе ,филмот ми е гледан многу одамна па и не паметам оделни сцени од него .. Hexasto еве ти мое мислење ,. па и ако уште не си го сватил ,,оние што не гледале да не читаат спојлеров

генијалноста у овај филм е у начинот на кој е раскажана приказната.тука се работе со манипулација на времето ,антиципацијата и перцепција на гледачот... тј филмот е прикажан од крајот кон почетокот
брату ја еднаш го иам глеано али ги читав теориите и таков е филмот што го тера секој гледач да си верува у своја приказна..мислам дека никој неможе со сигурност да каже која е вистинска теорија..

.M_

Староседелец
15 февруари 2012
35
17
1,008
34
Измешани се сцените, затоа треба внимателно да се гледа. Еден кикс и се ќе ти се поремети. Приказната не е сложена, ама начинот на снимање од страна на Нолан е феноменален и тоа го прави филмот интересен.

• Ми се допаѓа
Реакции: Hexasto

Ice_Man

Староседелец
16 февруари 2012
440
236
1,053
брату ја еднаш го иам глеано али ги читав теориите и таков е филмот што го тера секој гледач да си верува у своја приказна..мислам дека никој неможе со сигурност да каже која е вистинска теорија..

еве ти кажав у споилерот .... нели овој главниов лик ,го изгубил помноњето... приказната е раскажана од крајот кон почетокот.... на крајот филмот завршува како на почетокот. погледни го уште еднаш и ке видиш колку е јасно,наместо како обичниве филмови кои одат нанапред,овој е вратен на назад

Hexasto

Истакнат Член
16 февруари 2012
1,095
1,635
113
Македонија
еве ти кажав у споилерот .... нели овој главниов лик ,го изгубил помноњето... приказната е раскажана од крајот кон почетокот.... на крајот филмот завршува како на почетокот. погледни го уште еднаш и ке видиш колку е јасно,наместо како обичниве филмови кои одат нанапред,овој е вратен на назад
да бе ок..филмот си има 2 дела..1 дел црно бело и си иде напред и еден дел во боја и иде назад..му ја сфаќам поентава јас на Нолан..иначе фала на помош :)