Логички загатки

fantina

Истакнат Член
29 април 2012
112
163
343
1. Јадење Пет деца сакале нешто за јадење.
Тие можат да изберат помеѓу: мандарина,банана, јаболко, чоколадна кифла или кифла со мармалад. Совет:
Зорица мрази чоколадо и мандарина
Ирина обожава мармалад
Петар и Сања не сакаат чоколадна кифла
Петар и Елена се единствените кои сакаат јаболка
Кој што ќе јаде?
2. Риба Ако човек ипол може да улови риба ипол во ден ипол ...
Колку риби ќе уловат шест луѓе за седум дена?
3. Излегувања Горан, Роберт и Мирко се во брак со Лора, Ивана и Марија

совети:
1) Сестрата на Лора е во брак со Мирко.
2) Горан никогаш не ја запознал Марија која е дете единец.

Кои се парови?
4. Криминал Сторено е кривично дело. Еден живот е одземен. Име, адреса и основни информации се познати на полицијата. Но, таа личност нема да оди во затвор и нема да и се суди.

Зошто?
5. Татковци и синови Двајца татковци и два сина заминале на лов.
Секој уловил зајак.
Колку зајаци се уловени?
1. Зорица-кифла со мармалад.
Ирина-чоколадна кифла.
Петар-банана.
Сања-мандарина.
Елена-јаболко.
3. Мирко и Ивана, Горан и Лора, Роберт и Марија.

• Ми се допаѓа
Реакции: Jonuz

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Си одел некој човек по пат за Македонија, и стигнал до една раскрсница. На двете улички што се раздвојуваат имало стражари. браќа близнаци од кој едниот секогаш лажел,а другиот секогаш ја кажувал вистината. Е сега човекот имал шанса само со едно прашање да разбере кој пат води до Македонија. Кое е прашањето што би му помогнало на човекот?

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Си одел некој човек по пат за Македонија, и стигнал до една раскрсница. На двете улички што се раздвојуваат имало стражари. браќа близнаци од кој едниот секогаш лажел,а другиот секогаш ја кажувал вистината. Е сега човекот имал шанса само со едно прашање да разбере кој пат води до Македонија. Кое е прашањето што би му помогнало на човекот?
same old question... Што би ми кажал твојот брат? Тој што лаже ќе одговори кон грешниот пат, како и тој што не лаже. Значи одиш по патот кој не го покажале.

• Ми се допаѓа
Реакции: Oleri

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
same old question... Што би ми кажал твојот брат? Тој што лаже ќе одговори кон грешниот пат, како и тој што не лаже. Значи одиш по патот кој не го покажале.

хехех дааа:) фалааа одма ми ја откри загатката:( хехех;)

Давор

Староседелец
10 ноември 2012
1,300
2,081
1,123
Еве и неколку од мене:
1.Сведоци
Во текот на истрагата поведена по кражбата на една продавница,свои изјави дале тројца сведоци кои се затекнале внатре.Тоа биле Иван,Ана и Марија.Меѓутоа нивните изјави биле противречни една на друга,а на соочувањето секој од нив обвинувал некого од останатите за невистина.Иван тврдел дека Ана зборува невистина,Ана истото го тврдела за Марија,додека Марија изјавила дека Иван и Ана зборуваат невистина.Во првиот момент изгледало дека истрагата е безизгледна и дека од овие сведоци нема никаква корист.Но сепак полицијата без дополнителни прашања успеала да заклучи кој од тројцата сведоци ја зборува вистината.Како?
Да ги означиме изјавите на сведоците со:
1.Иван:Ана лаже.
2.Ана:Марија лаже.
3.Марија:Иван и Ана лажат.
Кој од нив ја зборува вистината?

Еве и нешто полесно:

2.
Ирена,Ана,Кате,Олга и Елена живеат во иста зграда.Две од девојките живеат на првиот кат,а другите три на вториот кат.Олга живее на различен кат од Кате и Елена.Ана живее на различен кат од Ирена и Кате.Кој живее на првиот кат?

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,110
1,133
Еве и неколку од мене:
1.Сведоци
Во текот на истрагата поведена по кражбата на една продавница,свои изјави дале тројца сведоци кои се затекнале внатре.Тоа биле Иван,Ана и Марија.Меѓутоа нивните изјави биле противречни една на друга,а на соочувањето секој од нив обвинувал некого од останатите за невистина.Иван тврдел дека Ана зборува невистина,Ана истото го тврдела за Марија,додека Марија изјавила дека Иван и Ана зборуваат невистина.Во првиот момент изгледало дека истрагата е безизгледна и дека од овие сведоци нема никаква корист.Но сепак полицијата без дополнителни прашања успеала да заклучи кој од тројцата сведоци ја зборува вистината.Како?
Да ги означиме изјавите на сведоците со:
1.Иван:Ана лаже.
2.Ана:Марија лаже.
3.Марија:Иван и Ана лажат.
Кој од нив ја зборува вистината?

Еве и нешто полесно:

2.
Ирена,Ана,Кате,Олга и Елена живеат во иста зграда.Две од девојките живеат на првиот кат,а другите три на вториот кат.Олга живее на различен кат од Кате и Елена.Ана живее на различен кат од Ирена и Кате.Кој живее на првиот кат?

За првото, да не случајно Марија ја кажува вистината?