И јас така мислев Ама после видов во решението и видов дека не било така.За првото, да не случајно Марија ја кажува вистината?
И јас така мислев Ама после видов во решението и видов дека не било така.За првото, да не случајно Марија ја кажува вистината?
И јас така мислев Ама после видов во решението и видов дека не било така.
Решението е ова,како што пишува во книгатакако било решението ??
Решението е ова,како што пишува во книгата
Изјави:
1.Иван:Ана лаже
2.Ана:Марија лаже
3.Марија:Иван и Ана лажат
Секоја од овие изјави е или вистинита или лажна.Да претпоставиме дека Иван ја зборува вистината.Според тоа (1)Ана лаже,па од (2)следува дека Марија зборува вистина.Од ова пак, заради (3) следува дека Иван лаже што е спротивно на претпоставката.Значи, претпоставката не доведе до противречност.Според тоа Иван лаже.Тогаш од (1) следува дека Ана зборува вистина а понатаму,заради (2) дека Марија лаже.Од тројцата сведоци само Ана зборува вистина,па нејзиниот опис на кражбата е најверодостоен.
Решението е ова,како што пишува во книгата
Изјави:
1.Иван:Ана лаже
2.Ана:Марија лаже
3.Марија:Иван и Ана лажат
Секоја од овие изјави е или вистинита или лажна.Да претпоставиме дека Иван ја зборува вистината.Според тоа (1)Ана лаже,па од (2)следува дека Марија зборува вистина.Од ова пак, заради (3) следува дека Иван лаже што е спротивно на претпоставката.Значи, претпоставката не доведе до противречност.Според тоа Иван лаже.Тогаш од (1) следува дека Ана зборува вистина а понатаму,заради (2) дека Марија лаже.Од тројцата сведоци само Ана зборува вистина,па нејзиниот опис на кражбата е најверодостоен.
2.
Ирена,Ана,Кате,Олга и Елена живеат во иста зграда.Две од девојките живеат на првиот кат,а другите три на вториот кат.Олга живее на различен кат од Кате и Елена.Ана живее на различен кат од Ирена и Кате.Кој живее на првиот кат?
Оваа задача можат да ја решат само луѓе со над просечна интелигенција:
2 + 3 = 10
7 + 7 = 98
3 + 5 = 24
8 + 6 = ?
На лов биле дедо, татко, и син?Двајца татковци и двајца синови тргнале на лов,секој од нив застрелал по еден зајак а заедно застрелале три зајаци.Како е можно тоа?