Arkantos, моментално додека пишувам, си се фаќам сама себе колку сум почнала да наликувам на татко ми. Нешто за кое до пред некој година бев апсолутно убедена дека е невозможно и не само шо е невозможно, туку ако се случи - би било најгрдото нешто кое би си дозволила да ми се случи.
Нејсе, не било така.
Како минува времето еден куп работи поинаку ги гледам.
Ако детето е толку убедено дека нешто сака, тогаш тешко дека родителот може да влијае врз него и да му ја смени одлуката.
Ако ти како родител, можиш така едноставно да го исплашиш и стресиш, за да тоа тотално си ги смени размислувањата, тогаш шо ќе се случи кога ќе стапне на факултет? Не да ќе го стресат и потресат, ами ќе си има уплав за цел живот. Тогаш не е толку проблемот во твоето влијаење да го фати овој наместо оној пат, туку проблемот е во тоа шо ти, цели 18 години не си успеал да му помогнеш да стане личност сигурна во себе и во своите размислувања и одлуки.
Иако е примерот за помала возраст, го спомнав оти кај децата се забележуваат и афинитетите и способностите и желбите многу многу рано. Да видиш само како и колку гласно и бунтовно се спротивставуваат кога нешто навистина им значи и наспроти тоа, кога нешто им пречи. И иако би можело да се сфати дека се разгалени и неблагодарни, мене ми е ептен мерак кога јасно и гласно застануваат и велат - Е не!
Друга работа, денес се запишуваат сите на факултет оти нема шо друго да прават. А факт е дека неможе сите да бидат ни доктори, ни судии, ни професори, ни директори.
Ама кај да оди ако остане со средно? Да има кај да оди и да може да работи и да си заработува и да си живее пристојно и со достоинство, тогаш не верувам дека би бил толкав бројот на бруцоши, студенти и факлутетлии.
Зошто се смета дека техничките се посигурни од општествените?
Оти техничките се поврзани со производство (најпросто сведено). А сѐ шо е поврзано со производство носи во себе занатска основа. А тоа што е занает може да те спаси тогаш кога се нема друго чаре.