Државен натпревар по англиски јазик

Државен натпревар по англиски јазик

• Вкупно гласале
    6

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
само ти мисли си. Спелувањето е ништо во споредба со натпреварот англиски. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: i_wanna_fly

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
niche123 Погоре прочитав дека имаш 12 години ако не се лажам. Претпоставувам дека си некаде шесто или седмо одделение и дека си бил на Spelling Bee. Натпреварот за којшто зборувам јас е САМО за осмо и втора година. Во осмо има школски, регионален, па државен. Знам како е бидејќи јас бев на тој натпревар и не е НИШТО НАЛИК на фамозниот Spelling beе. Во втора година има натпревар на ниво на средното училиште и директно се оди на државно. Тестовите не се лесни. За разлика од тој натпревар каде ти даваат збор и ти треба правилно да го спелуваш буква по буква, овде имаш проверка на СЕВКУПНОТО познавање на англискиот јазик, неговата употреба. Тука секако спаѓаат и тестирањата на употребата на изучената граматика на јазикот, правилно пишување, употреба на вокабулар, сложени фрази и слично при пишување и способноста за разбирање на луѓето на кои англискиот јазик им е мајчин јазик. Значи ако за Spelling Bee треба да спремаш само вокабулар (што всушност е и сето она што е потребно), додај ги и сите оние работи кои ги имам наведено погоре во постот. Е сега мислам дека треба да ти стане јасно дека и двата натпревари се натпревари АМА ОД РАЗЛИЧНА ГРУПА на натпревари и ќе повторам, НИКАКО не смеат да се класифицираат во иста група. Кога ќе имаш шанса, појди и на овој натпревар. Тогаш ќе ти стане многу појасно. Не сакам да се навредиш од постов. Се што сакам е да ти укажам дека она што ти го имаш напишано не е точно. И не би сакала да бидам погрешно сфатена. Само сакам да потенцирам дека натпреварот за којшто јас зборувам е сосема различен од натпреварот за којшто ти зборуваш.
Ах да.... Кој спомна нешто за расправање? Ги прегледав сите мои постови погоре и заклучив дека ова не е расправија, туку дискусија како и во сите други теми.
Поздрав :)

• Ми се допаѓа
Реакции: niche123 and The Tramp

niche123

Истакнат Член
7 март 2013
32
6
108
да у право си.Ај за неколко години можда и ја ќе идам на тој фамозен натпревар (wasntme).Иначе што викав "имам искуство" e бидејќи ме викаа од курсот ама обични беа тие мали.Во право си.Голем позз до тебе и Knife.:)

• Ми се допаѓа
Реакции: i_wanna_fly and The Tramp

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
Nadalincheto добив информација денеска дека ќе имало само вежби од граматика и вокабулар, левел Upper Intermediate :) Нема да бидат многу тешки тестовите. Со среќа, и се гледаме во Скопје :)

• Ми се допаѓа
Реакции: niche123

Fashion.Lover

Староседелец
19 февруари 2015
297
83
628
New York,New York
Па еве кај мене во Данска ќе има некаде април/мај не се знае точно,додека во четврток регионален ќе се одржи на кој ќе бидам во комисија.Тестот се состои од 2 дела писмен и усен.Писмениот дел се состои од 4 дела:слушање,(да слушаш некој дијалог и имаш 6 вежби),читање со разбирање исто така 6 вежби,пишување на е-маил или писмо и граматика.И на крај е усниот дел.Ама за да стигнеш до државен прво решаваш квалификационен тест и мораш да го поминеш,па треба да освоиш 1-5 место на регионален,па на крај државен.