Коприва (Urtica dioica)
Се јадат младите листови исклучиво готвени, но во народната медицина се користат и семето и коренот. Копривата е лек за чистење на крвта, против опаѓање на косата, ревматизам, треска, прекумерно мокрење, туберкулоза, бронхитис, воспаление на зглобовите, камен во бубрегот, зараснување на рани, слабокрвност, чир на желудникот, несоница, нервоза.
Исклучително е богата со белковини, јаглени хидрати, масти, калциум, фосфор, железо, витамини Ц, А, Б2 и К, каротин, пантотенска киселина и друго.
Сремуш, диво лукче, мечкино лукче (Allium ursinum )
Се јадат младите листови, цветот, незрелите плодови и коренот кој што подсетува на младо лукче. Се јаде свеж, добар е за во салата, но може и да се готви и да се замрзнува.
Оваа билка содржи витамин ц, етерично масло и минерали.
Одлична е за прочистување на дигестивниот систем и за прочистување на крвта, можеби е и најдобрата билка за таа намена. Има силно дејство против цревните паразити, ги спречува воспалителните процеси на цревата, го снижува крвниот притосок и помага при настинки, грип и повишена температура.
Позитивно делува и на кардиоваскуларниот систем, посебно во случаи на артериослероза, но помага и при несоница и несвестица.