Дарување органи

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Трансплантација на органи се оперативни зафати кои успешно почнаа и кај нас да се изведуваат,а во светот научниците се обидуваат да приозведат и вештачки човечки органи,како што направија и вештачки ГМ бебиња,од кои искрено паника ме фати.Ме интересира дали црквата дозволува вакви експерименти,каде е религијата кога станува збор за донирање на некој орган?Јас лично би донирала орган ако затреба за недај Боже за мое дете,а не би оставила аманет да после моја смрт ми ги искористат моите органи.Можеби морбидна тема,но актуелно е сега донирањето на органи.Ме интересира каде е телемата и таоизмот со ваквите постапки?Дали вие би дале орган ако затреба додека сте живи или после смртта?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Додека сум жив само за свое дете би донирал орган - за друг не. Не сум размислувал дали би дал аманет да се дадат моите органи после смртта, ама едно знам... црквата ништо од ова не дозволува :) Ако се бориш со смртта на таков начин не ја почитуваш волјата Божја

Holla

Истакнат Член
17 јуни 2014
162
90
338
А, бе луѓе бе луѓе .. колку сте запнале за релегии и глупости ... како не сфаќате дека и религијата како и политиката е тотална глупост? ..
Ако организмот ти работи без тој орган што би го донирал, донирај го (ако сакаш), ако тој сака да живее нека живее на вештачки начин бидејќи само кај нас луѓето природната селекција не функционира .. пошто нели ние сме многу напредни луѓето .. со технологии и изуми ..
Хаха .. колку само поубаво си живеат инсектите .. животните ...

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Дали и докторите се непријатели на религијата/црквата? :D

BlackTulip

Староседелец
15 март 2013
628
790
1,103
Би донирала и сега и после смртта , не ја гледам причината зошто ако моите органи се здрави пример: бубрег а ја починувам од дефектно срце ,a тие сметаат дека на некој живот ќе му спасат со мојот здрав бубрег. зошто да скапува во земја. Тоа ми иде некако како Јаховини сведоци, не дозволуваат дарување на крв според нив е погрешно , но според мене е спасување на нечиј живот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Coci8

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
На форумов покрај дедаНоевци, 2000 годишни старци, браќа кои знаат како функционираат жените и сл. имало и член кој знае дали и колку им е убав животот на животните. Уште да се појави некој кој може водата да ја стори вино и има искуства од претходниот живот каде бил 4000 годишно дрво и може форумов да се затвори.

Он: Дур сум жив не донирам органи на рандом фаци. Засега би донирал само на моите или на некој ептен близок.

Holla

Истакнат Член
17 јуни 2014
162
90
338
Човече без навреда али гл*п си .. веќе и видовме на темата за бог и бла бла ...
Покрај нас што не наведе има и еден член кој покрај својот разум е тотално гл*п
Валјда пак ке добијам бан али не би требало бидејќи зборот гл*п не е целосен зборо т.е. цензуриран.
Земи донирај око онда на братучед ти .. ограничен човек.
Место да дадеш 20 денари на рандом лице кое му треба за операција ке дадеш на сестра ти која е милијардерка? ????????????????????

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Човече без навреда али гл*п си .. веќе и видовме на темата за бог и бла бла ...
Покрај нас што не наведе има и еден член кој покрај својот разум е тотално гл*п
Валјда пак ке добијам бан али не би требало бидејќи зборот гл*п не е целосен зборо т.е. цензуриран.
Земи донирај око онда на братучед ти .. ограничен човек.
Место да дадеш 20 денари на рандом лице кое му треба за операција ке дадеш на сестра ти која е милијардерка? ????????????????????
Демек ако си ставил една ѕвезда и ние не знаеме што значи зборот?

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Самата помисла дека моите органи ке ги носи некој друг човек ми ја ежи кожата.Каков ке биде тој човек кој има бубрег од брат,слезина од сестра,па нели е тоа нешто ново создадено суштество,со која душа е тој,ако бог го создал човекот сега значи дека лугето ке можаат да создаваат други луѓе,тоа значи дека се се поместува од верувањата.од религиите,оти ако има бог зошто би дозволил да се прават луѓе од луѓе.Како може да ми донираат орган од некој од исламска вероисповед а јас сум православна и обратно?Баш ме интересира што мислат Хептаграм,Абрахас и Алф во врска со донирањето на органи и можноста да се помешаат две религии во едно тело.Ама шантрава тема ми истекна!?

А, бе луѓе бе луѓе .. колку сте запнале за релегии и глупости ... како не сфаќате дека и религијата како и политиката е тотална глупост? ..
Ако организмот ти работи без тој орган што би го донирал, донирај го (ако сакаш), ако тој сака да живее нека живее на вештачки начин бидејќи само кај нас луѓето природната селекција не функционира .. пошто нели ние сме многу напредни луѓето .. со технологии и изуми ..
Хаха .. колку само поубаво си живеат инсектите .. животните ...
Религијата е глупост,да,ете и со донирањето на органи мислам дека се докажуваат некои работи,науката и експериментирањето со луѓе и барање лек за бесмртност,за продолжување на животот,се тие е доказ дека никој не сака да оди "рајот".Но и неверниците и верниците,не се многу "расположени"за сечење на нивното тело после смртта.

Последна промена од модератор:

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@diva orhideja
Дали на твојот орган (да речеме црн дроб) пишува дека е рисјански орган? Дали на црниот дроб на Ахмед пишува дека е муслимански орган? Што врска има каква вероисповед е донорот и „примателот“? Какви лекови за бесмртност, какви вештачки животи?