Дали да молчам или да и го скршам срцето?

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Секогаш мислев дека кога би се нашла во ваква ситуација би знаела точно што да направам и би постапила правилно.
Кога се најдов еве сега, повеќе не знам ниту што е правилно ниту што да направам.
Проблемот е следен:
Имам другарка која ја сакам како своја сестра. Блиски сме премногу и споделуваме и добро и лошо. Секогаш кога едната е тажна, лута , разочарана другата е тука да ја ислуша, посоветува па дури и да молчи заедно со неа само за да биде полесно.
Двете сме во долги врски и се дружиме. Сите помеѓу нас станавме другари и луѓе кои имаат доверба едни во други.
Јас денеска дознав нешто што никогаш не требаше да го дознаам. Нејзиниот дечко, нејзината љубов, кога велам љубов значи тоа е навистина љубов каква ретко се гледа, се додворува на едно друго девојче. Значи ги прочитав сите пораки кои се гнасни, манипулирачки и манијачки. Ми се наполнија очите со солзи и се тресев исто како на мене тоа да ми се случува.
Нивната врска е премногу долга, знам дека и да и кажам тој ќе најде начин да и го сврти паметот и да ја смири и тогаш јас ќе ја изгубам неа како моја сестра. Ќе ја оддалечи од мене засекогаш.
Што да правам? Се мислам да му кажам на „ТОЈ“ дека знам и да му се заканам да престане. Но дали тоа ќе биде доволно? Како да живеам со ова што го знам ??? Зарем да и премолчам ваква сериозна работа? Па таа планира сериозна иднина со него....
Не знаев каде , кому да му побарам совет..... Ужасно ми е....

• Ми се допаѓа
Реакции: toasumjas

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Ептен лоша ситуација.
Мое мислење е да ги собереш сите докази(сликаш,снимиш) и после да и кажеш на другарка ти.Подобро е сеа до дознае одколку во брак.Ќе се разочара но ќе ти биде благодарна што ќе и ги отвориш очите.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lele-, corki and Mystique

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Јас мислам да си премолчиш и да заборавиш на сето тоа.Секој има право да го живее својот живот без ние да се мешаме.Каква ке им биде судбината остави на нив двајца,а ти да бидеш со мирна совест дека не си учесник во креирањето на нивната врска.

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Јас мислам да си премолчиш и да заборавиш на сето тоа.Секој има право да го живее својот живот без ние да се мешаме.Каква ке им биде судбината остави на нив двајца,а ти да бидеш со мирна совест дека не си учесник во креирањето на нивната врска.

Кога има судење за убиство или злоставување, тој што набљудувал, знаел и молчел се нарекува соучесник.
Ненамерно, несакајќи и јас станав учесник. Мојата совест како да биде чиста кога ќе премолчам такво нешто од неа? Како да и играм на свадба со се тоа што го знам? Како да прифатам да и бидам кума/старостватица со овој терет?
Точно дека секој има право да го живее својот живот, а каде е нејзиното право да добие искреност и верност од едниствениот од кој тоа го бара?

Ептен лоша ситуација.
Мое мислење е да ги собереш сите докази(сликаш,снимиш) и после да и кажеш на другарка ти.Подобро е сеа до дознае одколку во брак.Ќе се разочара но ќе ти биде благодарна што ќе и ги отвориш очите.

Јами да не се најдеш никогаш. Еве јас поаѓам од тоа дали би сакала мене да ми се каже....и искрено што повеќе мислам толку ми е повеќе страв. Го сака премногу знам дека ќе најде начин и ќе му прости. Ја познавам...а и он ја познава и знае секогаш и кога е крив како да ја припитоми. Сега кога ќе размислам се ми се враќа и гледам колку е наивна и заслепена а изгледа толку силно и како таа да ја има контролата.

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Твое е да си кажеш, а дали таа ќе му прости или не, тоа е нејзина работа, реално. Подобро не си троши време и нерви на размислување, едноставно стори го. Најубаво со некаков доказ, како што кажа Јами, сепак за секој случај ако не ти верува. А ако сте веќе толку добри пријателки, верувам дека нема тебе да ти се лути (немам никаква причина, баш напротив), би ти била благодарна (барем би требало).

• Ми се допаѓа
Реакции: Lele-, Electra and Mystique

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Твое е да си кажеш, а дали таа ќе му прости или не, тоа е нејзина работа, реално. Подобро не си троши време и нерви на размислување, едноставно стори го. Најубаво со некаков доказ, како што кажа Јами, сепак за секој случај ако не ти верува. А ако сте веќе толку добри пријателки, верувам дека нема тебе да ти се лути (немам никаква причина, баш напротив), би ти била благодарна (барем би требало).

За да биде полошо...утре си идат на одмор.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,033
9,657
1,683
Normandy
Многу многу многу комплексен проблем кој може да навлече разни сценарија.

Сценарио 1.
Ти нипошто нема да и` кажеш. Со тек на време таа ќе дознае кога тогаш, но неверувањето и алузиите (а особено и неговата манипулативна политика во врската) ќе ја натераат да му прости. Ако никој друг не знае дека ти знаеш, тогаш никој нема да те окриви и ќе испаднеш пред неа као никад ништо не си чула за тоа.

Сценарио 2. Истиот почеток. Ти не и` кажуваш, но нему му кажуваш дека знаеш. Тој ќе ја искористи сета моќ на убедување да те елиминира од неа, за негови лични хирови. И ќе ја злоупотребуа додека она му дозволува - т.е. додека паѓа на неговите слатки зборови. После тоа ќе заврши со неа и ќе ја шутне, пошо реално он нема да ја земе за жена.

Сценарио 3. Ќе и` кажеш но половично. Тоа значи ќе настапиш ни ваму ни таму, ко киша око крагуевца. Она ќе попизди и ќе ти скокне во моментот бидејќи немаш убедливи докази за истото. Последната дијагноза ќе испадне дека ти ја имаш обработено психички и ќе испаднеш црната овца.

Сценарио 4 Ќе присобереш доволно докази и ќе и` ќе го уцениш прво него. Тој зависно од карактер, но како што самата ти кажа дека е манипулатор, ќе го отвори сценариото 2. Ако продолжиш по протоколот - да и` кажеш на неа (нормално се` истактизирано и сервирано исклучиво надвор од неговиот досег на обсервација) ПАК е можно после тоа да се случи сценарио 2 (ќе отиде она кај него да му се истури, а тој ќе ја злоупотреби со својата моќ на манипулација).

Во секој случај големи се шансите да останеш без другарката.

Е сеа, кое сценарио од овие би било со најмало зло, тешко е да се рече. Се` зависи од нејзиниот карактер и резонско размислување. А разум во љубов и не одат во комбинација. Што од овде може да се извлече е ти, покрај тоа што таа е возможно да те откачи, секогаш постои моментот да се врати назад. Во сите сценарија колку и за тебе се пишува лошо, за нејзе е уште полошо, затоа што кај неа шансите тој да ја откачи се да не речам 100%. Пошто мислам дека се работи за врска која е во средна адолесценција и возможна е да заврши со брак но и не мора да значи (раната адолесценсија е сепак невозможна и скоро секогаш завршува со развод), овде мислам дека на крај или ќе пукне меѓу нив двајцата (кога таа ќе ги подотвори малку повеќе очите(, или тој ќе ја шутне пред даа воопшто да се разбуди.
Кога би бирал јас, би играл на 4то сценарио - без уценување. Со надеж дека некогаш која она ќе се свести, ќе се врати.

• Ми се допаѓа
Реакции: Mystique

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,063
1,133
Многу години одамна јас бев во иста ситуација. Одлучив да и кажам. Таа не ми веруваше затоа што немав докази. Нејзиниот дечко и смисли приказна дека сум му се пуштала и тој ме откачил и сега сакам да му се осветам. Другарката ми се скара и продолжи со дечкото. Се земаа. Две години бевме скарани потоа се смиривме. Еднаш после повеќе од 20 години се обидов да и кажам дека не сум се пуштала на маж и никогаш во животот, но таа сеуште верува во неговата приказна. Секогаш многу внимавам кога се дружам со нив за да не бидам погрешно протолкувана. Од тогаш се што ќе видам премолчувам и не кажувам никому.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Многу многу многу комплексен проблем кој може да навлече разни сценарија.

Сценарио 1.
Ти нипошто нема да и` кажеш. Со тек на време таа ќе дознае кога тогаш, но неверувањето и алузиите (а особено и неговата манипулативна политика во врската) ќе ја натераат да му прости. Ако никој друг не знае дека ти знаеш, тогаш никој нема да те окриви и ќе испаднеш пред неа као никад ништо не си чула за тоа.

Сценарио 2. Истиот почеток. Ти не и` кажуваш, но нему му кажуваш дека знаеш. Тој ќе ја искористи сета моќ на убедување да те елиминира од неа, за негови лични хирови. И ќе ја злоупотребуа додека она му дозволува - т.е. додека паѓа на неговите слатки зборови. После тоа ќе заврши со неа и ќе ја шутне, пошо реално он нема да ја земе за жена.

Сценарио 3. Ќе и` кажеш но половично. Тоа значи ќе настапиш ни ваму ни таму, ко киша око крагуевца. Она ќе попизди и ќе ти скокне во моментот бидејќи немаш убедливи докази за истото. Последната дијагноза ќе испадне дека ти ја имаш обработено психички и ќе испаднеш црната овца.

Сценарио 4 Ќе присобереш доволно докази и ќе и` ќе го уцениш прво него. Тој зависно од карактер, но како што самата ти кажа дека е манипулатор, ќе го отвори сценариото 2. Ако продолжиш по протоколот - да и` кажеш на неа (нормално се` истактизирано и сервирано исклучиво надвор од неговиот досег на обсервација) ПАК е можно после тоа да се случи сценарио 2 (ќе отиде она кај него да му се истури, а тој ќе ја злоупотреби со својата моќ на манипулација).

Во секој случај големи се шансите да останеш без другарката.

Е сеа, кое сценарио од овие би било со најмало зло, тешко е да се рече. Се` зависи од нејзиниот карактер и резонско размислување. А разум во љубов и не одат во комбинација. Што од овде може да се извлече е ти, покрај тоа што таа е возможно да те откачи, секогаш постои моментот да се врати назад. Во сите сценарија колку и за тебе се пишува лошо, за нејзе е уште полошо, затоа што кај неа шансите тој да ја откачи се да не речам 100%. Пошто мислам дека се работи за врска која е во средна адолесценција и возможна е да заврши со брак но и не мора да значи (раната адолесценсија е сепак невозможна и скоро секогаш завршува со развод), овде мислам дека на крај или ќе пукне меѓу нив двајцата (кога таа ќе ги подотвори малку повеќе очите(, или тој ќе ја шутне пред даа воопшто да се разбуди.
Кога би бирал јас, би играл на 4то сценарио - без уценување. Со надеж дека некогаш која она ќе се свести, ќе се врати.

Сценариото 2 ме плаши затоа што знам дека ќе се случи тоа. И знам дека ќе избегнува да ја прифати лошата вистина, и знам дека полесно ќе и биде да му поверува нему, а да ме накриви мене. Полесно ќе и биде да продолжи да живее во светот на кој е навикната со години, и не би ја обвинила , можеби и јас така би реагирала. Знам дека би ја тргнал од мене и дека јас ќе бидам непријателот и расипувачот.
Сценариото 4 треба добро да го разработам. И мислам дека по тоа и ќе одам. Би пробала првин со него да разговарам, и да видам како ќе реагира, што ќе каже, како ќе се одбрани, и дали ќе ме нападне... Мислам дека прво би ме молел да не кажувам ништо...што би значело тоа? Ако не сака да ја изгуби, ако ја сака тогаш од каде ова што го прави??? Криза ? Знаеш како покажува љубов кон неа? Ја сум во ШОК. Да не видев немаше да поверувам никоаш.
Еве ќе и кажам и после? Паника, драма. Викни ја таа, викнија онаа да кажат , а никој од нив не сака да зборува. Јас ќе бидам најгласната како јас да сакам да биде лошо и да испадне лошо. Знаеш какви се луѓево...еј вака и вака ама те молам немој да кажеш дека сум ти кажала ....или дека сум ти покажала. Од страв и срам ќе ќутат и ја испаднав ете крива и непромислена и се најлошо.

Комплицирано е, само тоа размислувам, Абе болна сум денеска.

Многу години одамна јас бев во иста ситуација. Одлучив да и кажам. Таа не ми веруваше затоа што немав докази. Нејзиниот дечко и смисли приказна дека сум му се пуштала и тој ме откачил и сега сакам да му се осветам. Другарката ми се скара и продолжи со дечкото. Се земаа. Две години бевме скарани потоа се смиривме. Еднаш после повеќе од 20 години се обидов да и кажам дека не сум се пуштала на маж и никогаш во животот, но таа сеуште верува во неговата приказна. Од тогаш се што ќе видам премолчувам и не кажувам никому.

Епа ете ова не сакам. Совеста ми вика кажи, а срцето помири се со фактот дека ќе ја изгубиш како сестра како што ја имаш сега.

Последна промена од модератор:

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,033
9,657
1,683
Normandy
Сценариото 2 ме плаши затоа што знам дека ќе се случи тоа. И знам дека ќе избегнува да ја прифати лошата вистина, и знам дека полесно ќе и биде да му поверува нему, а да ме накриви мене. Полесно ќе и биде да продолжи да живее во светот на кој е навикната со години, и не би ја обвинила , можеби и јас така би реагирала. Знам дека би ја тргнал од мене и дека јас ќе бидам непријателот и расипувачот.
Сценариото 4 треба добро да го разработам. И мислам дека по тоа и ќе одам. Би пробала првин со него да разговарам, и да видам како ќе реагира, што ќе каже, како ќе се одбрани, и дали ќе ме нападне... Мислам дека прво би ме молел да не кажувам ништо...што би значело тоа? Ако не сака да ја изгуби, ако ја сака тогаш од каде ова што го прави??? Криза ? Знаеш како покажува љубов кон неа? Ја сум во ШОК. Да не видев немаше да поверувам никоаш.
Еве ќе и кажам и после? Паника, драма. Викни ја таа, викнија онаа да кажат , а никој од нив не сака да зборува. Јас ќе бидам најгласната како јас да сакам да биде лошо и да испадне лошо. Знаеш какви се луѓево...еј вака и вака ама те молам немој да кажеш дека сум ти кажала ....или дека сум ти покажала. Од страв и срам ќе ќутат и ја испаднав ете крива и непромислена и се најлошо.

Комплицирано е, само тоа размислувам, Абе болна сум денеска.
I hate to break it to you ама он тука не е субјектот на проблемот туку директниот предмет кој прави импакт на проблемот. Значи болдот секако постои опцијата тој да не изреагира никако, а отпосле да и` го каже своето претходно подговтвено сценарио.
Значи ти не треба да гледаш како тој ќе изреагира туку како таа. Ти со него немаш ништо во директен контакт, вас ве поврзува само другарката која ако ја изгубиш ја губиш поради промашена тактика и лошо резонско размислување од нејзина страна. Значи тука не би играл емпириски игри со дечково, да го уценувам за да видам како ќе се однесува, кои полуги ќе ги повлече пошо... они си се многу поинтимни отколку што ти мислиш. И во таа зона на интимност, постои голема подзона на манипулација.
Кога веќе го избираш 4то сценарио зошто е добро да и` кажеш на неа... Затоа што со тоа покажуваш дека ти е стало за неа. Во зависно од доказите што ги имаш собрано, самата со тек на време ќе сфати колку повеќе те е стало за неа. И секогаш поставувај ги одговорите со прашања, а не со твој личен став дека тој вара или не знам што. Ти имаш само извори, и ги пласираш, и поставуваш прашања као „што мислиш ти за допискава со некоја таму што ја имал“, секогаш објективно и на моменти можда субјективни потточки. Она може и да се двоуми, да се нервира ама ти тука немаш што многу многу да споменуваш твој личен став за нивната врска пошо тоа е као што реков, нивна интима и во овој момент вратите на таа интима се затворени.