Виолончело

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
652
1,916
393
Fukushima
www.gonzo.com
Виолончелото е инструмент кој личи на виолина ама уствари не е тоа само така се понаша, спаѓа во групата на гудачки инструменти, настанат во 16-от век. Има специфичен богат и продорен звук кој е совршен за музика во романтичен стил, уствари и самиот инструмент е така романтичен и секси што и е нормално бидејќи музиката на виолончелото се изведува на специфичен начин стоејќи исправен и притиснат меѓу колената. Најјаките композитори за музика на виолончело се Бах, Вивалди, Хајдн и Шуман.
Дали има некој на форумот што можеби свири на виолончело и дали ја поштувате музиката изведена на овој магичен инструмент?

beautiful%20cello%20harmony.jpg

а еве и една помодерна изведба со виолончело

The_Mayor

Фраер од пелени
18 март 2012
2,840
6,532
1,153
Градибачалник на Прибој
Јас сепак мислам дека тарабуката е многу подобра.... еве ги слушав и овие, и не дека не ги поштовам, али за права журка пак ќе кажам само тарабука- трбушни плес.

• Ми се допаѓа
Реакции: Dr.Gonzo

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево

Oва е вистинско ремек дело за чело. Остај тие двајцата, не велам дека немаат талент но не се толку посебни колку што ги прави народот. Кој има време и живци да ја ислуша цела суита на Бах препорачувам да ја ислуша.

Исто така добар македонски бенд кои прекрасно уклопија чело се String Forces. Сеа не можам да барам по јутјуб, ама слушнете ако не ве мрзи.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and Dr.Gonzo

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
652
1,916
393
Fukushima
www.gonzo.com
Јас сепак мислам дека тарабуката е многу подобра.... еве ги слушав и овие, и не дека не ги поштовам, али за права журка пак ќе кажам само тарабука- трбушни плес.
Идете со госпоѓицата на тарабука-журка, после тоа идете кај неа она ти свири на виолончело, ти почнуваш да фаќаш кривини како Баричело и тука малку спицикато, па форте и фортисимо, алегро, она соблака маичката и ти изведува трбушни плес, а твоето виолончело дигнато до чело

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati and The_Mayor

Dr.Gonzo

Истакнат Член
23 февруари 2012
652
1,916
393
Fukushima
www.gonzo.com

Oва е вистинско ремек дело за чело. Остај тие двајцата, не велам дека немаат талент но не се толку посебни колку што ги прави народот. Кој има време и живци да ја ислуша цела суита на Бах препорачувам да ја ислуша.

Исто така добар македонски бенд кои прекрасно уклопија чело се String Forces. Сеа не можам да барам по јутјуб, ама слушнете ако не ве мрзи.
Ова е супер брат, опуштање на нивоу. Да да Стринг Форсис :sreken (y)

Trouble

Староседелец
6 март 2012
1,516
2,611
1,123
Виолончелото е инструмент кој личи на виолина ама уствари не е тоа само така се понаша, спаѓа во групата на гудачки инструменти, настанат во 16-от век. Има специфичен богат и продорен звук кој е совршен за музика во романтичен стил, уствари и самиот инструмент е така романтичен и секси што и е нормално бидејќи музиката на виолончелото се изведува на специфичен начин стоејќи исправен и притиснат меѓу колената. Најјаките композитори за музика на виолончело се Бах, Вивалди, Хајдн и Шуман.
Дали има некој на форумот што можеби свири на виолончело и дали ја поштувате музиката изведена на овој магичен инструмент?

beautiful%20cello%20harmony.jpg

а еве и една помодерна изведба со виолончело

Are you fucking kidding me?! :^):frantic

• Ми се допаѓа
Реакции: Bum-Bum

Мирче_мкД

Истакнат Член
25 јуни 2012
173
121
343
31
Кога сме кај виолончелото има и еден автобиографски филм The Soloist во кој исто така главниот лик е мајстор во свирење виолончело ама за жал е бездомник.. да не ви раскажувам понатаму кој го интересира може да го изгледа. Само да признаам очекував повеќе добра музика во него, малку како да е изоставена.

Код:
http://www.imdb.com/title/tt0821642/

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
Хммм тарабука и трбушни плес...Абе ја викам боље малце dirty dancing со виолончело.. У стил нешо танго ова она... :sram :rofl
А виолончелото го поштувам исто како и виолоната...јбг музичар сум...

• Ми се допаѓа
Реакции: The_Mayor