Има? А да, кеј. Пошто по кеј се стига до К. Вода на пример, или до Тафтал сити. Аааа мислиш на оние што се измеѓу тротоарот и патот? А јас па мислев тие се користат за кога е гужва на семафори колите да поминат од таму. Oh silly me.А нема ли?
Не знам дали има,тоа беше моето прашањеИма? А да, кеј. Пошто по кеј се стига до К. Вода на пример, или до Тафтал сити. Аааа мислиш на оние што се измеѓу тротоарот и патот? А јас па мислев тие се користат за кога е гужва на семафори колите да поминат од таму. Oh silly me.
Лена убаво тоа го аргументираш ете ти, јас и некои кои и немаат некоја потреба од секојдневно користење на скопскиот јавен превоз. Но ела да ги прашаме оние кои одат секој ден, а недај може што мораат да сменат 2 автобуси.Сето тоа е во ред,но зошто одма споредување?
Тие ги имаат бесплатните карти и ги користат максимално,супер за нив.
Студентите се способни и покрај студиите да најдат привремена работа(за викенд на пр.за да заработат нешто плус да би можеле да се финансираат),потоа родителите се тука да помогнат и на крај краева постојат точаци(мн.подобра алтернатива за превоз)
А примањата на пензионерите се тие,нема додадна помош.
Не ме сфаќајте погрешно,немам ништо против студентите да добијат бесплатен превоз,нормално дека би бил здрав баланс во кој секој по нешто ќе добие,но не гледам толку голема причина за такви реакции од ваша страна.Му доаѓа работава као:
Тој има јас не,е не може така.
Се бара некаква правда,а на сите им е јасно дека нема правда.
Барем некој нешто добил,да погледнеме на позитивната страна.
Па како што читав затоа им дозволиле секој ден да се возат со автобус,а не само во вторник и четврток,да не би се стварале гужви(или сум прочитала нешто погрешно?)Лена убаво тоа го аргументираш ете ти, јас и некои кои и немаат некоја потреба од секојдневно користење на скопскиот јавен превоз. Но ела да ги прашаме оние кои одат секој ден, а недај може што мораат да сменат 2 автобуси.
Имав само неколку прилики да се возам во вторник и петок по стандардната релација виа Banditte strasse (партизанска), со 22ка од речиси на почетокот (Олимписки) до Влае.... влегов чисто од мрза, башка беше и тро студено. Тоа што следеше кај 2та големи пазари (зелен и буњаковец) личеше се` ама не на совесни патници. Просто ко на времето кога се враќав од ГУЦ кога ќе се накалемат зелки, сега ги има насекаде во автобусот, се буткаат, пцујат, викаат. Ај реков, „си ја имав среќата баш тој ден“. Ама не. Ова се исподеси во три-четирите пати што го користев превозот. Оттогаш излегов и реков - ќе дадам 150 денари за такси ама сигурно нема да завршам во најмала рака иабуткан, усмрден, извалкан, а во други случаи и ограбен (џапаат во џеб, а во таа гужва ништо не можеш да осетиш). И сето ова се сведе не затоа што кутрите пензионери имале потреба (можеби имаат ама ете ги, ја злоупотребуваат до крајна мера), туку ради некој будала што не проценил колку тие привилегии би донеле добро општо за градот.
Кога ќе дојдеш, ќе се возиме во 24ка или во 22ка или во 2ка државна па ќе видиш за што зборат сите.Па како што читав затоа им дозволиле секој ден да се возат со автубус а не само во вторник и четврток,да не би се стварале гужви(или сум прочитала нешто погрешно?)
Ок,јас гледам од страна на сето тоа и давам мислење.Можеби да бев присутна и зависна од тие услуги ќе гледав од поинаков агол на таа тема.
Баш денес во автобус овде ги пратев пензиорите сакајќи да направам некоја споредба со темава,да би доловила некој од овде наведените аспекти.
И овде се возат старите натоварени со зеленчук и овошје од пазар и не сметаат на никого.Нормално,нема слободно место за седење,но тоа не е некоја некоја причина да не би имале бесплатен превоз.
Пс.И јас се возев со 24 до ГУЦ секој ден,па не ми текнува на гужви и слично(освен со тој во 7:30 сабајлечки).
Просто е невозможно да споредуваш две земји првично ради нивниот ментален склоп. Германија овој проблем сигурно не го вовела вчера и така тоа што се вика набрзинка туку правени се студии. Второ, освен начукани навијачи (за Баерн) друго не сум сигурен во германија да има одредена група проблем.Па како што читав затоа им дозволиле секој ден да се возат со автубус а не само во вторник и четврток,да не би се стварале гужви(или сум прочитала нешто погрешно?)
Ок,јас гледам од страна на сето тоа и давам мислење.Можеби да бев присутна и зависна од тие услуги ќе гледав од поинаков агол на таа тема.
Баш денес во автобус овде ги пратев пензиорите сакајќи да направам некоја споредба со темава,да би доловила некој од овде наведените аспекти.
И овде се возат старите натоварени со зеленчук и овошје од пазар и не сметаат на никого.Нормално,нема слободно место за седење,но тоа не е некоја некоја причина да не би имале бесплатен превоз.
Пс.И јас се возев со 24 до ГУЦ секој ден,па не ми текнува на гужви и слично(освен со тој во 7:30 сабајлечки).
Испаѓа дека "државава" за едни мајка за други маќеа. (Некаде прочитав една мисла "Македонија ти станува мајка тек тогаш кога ќе излезеш од неа")Сето тоа е во ред,но зошто одма споредување?
Студентите се способни и покрај студиите да најдат привремена работа(за викенд на пр.за да заработат нешто плус да би можеле да се финансираат),потоа родителите се тука да помогнат и на крај краева постојат точаци(мн.подобра алтернатива за превоз)
Не ме сфаќајте погрешно,немам ништо против студентите да добијат бесплатен превоз,нормално дека би бил здрав баланс во кој секој по нешто ќе добие,но не гледам толку голема причина за такви реакции од ваша страна.Му доаѓа работава као:
Сето тоа е во ред,но зошто одма споредување?
Многу се срамам.Zasrami se dete!Koj si ti taka da navreduvas?MIslam deka si ti hiena vo dusa!