Ракија мразам. Не ја поднесувам ни за грагара, не па ли да ја пијам.
Мастика мразам. Слично е на узо, но многу погрдо. Узо не сакав до пред година/две, сега сакам. Особено ако е кристално студен и сечен со кока кола. Опа!
Од другиве 35/40% алкохоли, најнеомилен ми е водка. Ако е квалитетна (Absolut, Smirnoff, Finlandia) нема апсолутно никаков вкус, плус и ако е сечена со сок, исто како да го пиеш само сокот. Ако е неквалитетна е грозна.
Мартини не сакам, ма какво и да е. Бело, црвено, сечено, со водка, whatever, не можам да го поднесам тој грдо-благ вкус.
Џин сакам, но ретко го пијам. Чист не многу, но сечен со Schweppes Tonic Water или евентуално со Schweppes Bitter Lemon...
Ми се допаѓа многу Beefeater, а со нетрпение чекам да го пробам Bombay Sapphire.
Текила кога како. Не сум преголем фан и повеќе ја сакам бела, без сол и лимон. Кај нас нема баш многу избор, така да, само една и единствена поштувам, а тоа е Jose Cuervo. Жалам што не ја пробав Patron во Америка, но беше доста скапа. Ефтинине кај нас (400/500 ден.) се катастрофални, слични на ракија.
Виски сакам, но зависи кое. Мразам Johnny Walker, а Џони, а ракија, исти курац. Jack Daniels ми е топ и многу сакам да го пробам со honey. Ако треба да бирам за некој кој најмногу ми лежи, тоа би бил Jameson. Има специфична арома и не мава толку како Џек.
Коњак мразам, језда немам пробано никаков друг освен хрватскиот Badel Brandy. И не разбирам што е разликата помеѓу виски, бренди, коњак, скоч, бурбон,...
Stock 64 сакам. Најмногу ми се допаѓа сечен со спрајт.
Рум си сакам најмногу, и чист и сечен, секаков. Најомилен ми е Captain Morgan. Повеќе сакам црн, spiced, отколу бел. Од белите го имам пиено на Bacardi, not bad.
Jagermeister ми е омилен ликер. Ем благ, вкусен, ем силен. Не сум пробала сечен и не би ни сакала да пробам. Мразам кога е со коцки мраз, а најмногу го сакам тазе изваден од замрзивач. Може да му се додаде парче/две портокал.
Од ликерите ми се допаѓа Amaretto, зошто обожавам марципан. Исто така и Bailey's (The Original Irish Cream) ми е онака баш топ, лесен. Исто така, ликер од чоколадо и ликер од кокос, уфф уфф уба'јни.
Absinth сакам, но со граници.
Ми се допаѓа сечен со Schweppes Bitter Lemon.
Вино ретко пијам во последниве 2/3 години. Повеќе сакам црвено, но сепак ќе кажам, зависи. Едно што најмногу ми остави впечаток беше домашно. Уживанција со секоја голтка. Белото ми е онака за освежување повеќе. Најубаво ми е сечено со кисела вода со лимон. Може и сечено со Schweppes Bitter Lemon.
Пиво сакам, особено напролет и се разбира на лето. Од светлите омилено ми е Stella Artois, а најмногу сакам темно Лашко. Едно од највкусните пива што ги имам пробано е Murphy's Irish Red. После Стела, омилено ми е Heineken. Го сакам и Beck's, а Tuborg ми е малце слабо, но одлично за освежување. Не ги сакам многу нашиве пива. Скопското го пијам понекогаш, но некако, променет ми е вкусот во последните 2/3 години. Како да не е толку газирано и е погорчливо. Не знам, можеби е до мене.
All in all, сакам да пијам квалитетен алкохол.