Љубов преку интернет

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Но во пракса и не е така едноставно, зашто го забораваш елементот „претпазливост“, пред се’ кај џенцкиот пол, што е и разбирливо... Некогаш, едниот од двајцата допишувачи не сака да го „преточи“ виртуелното познанство во вистинско, баш поради тој пусти страв да не се скрши идеалната слика, создадена врз основа на виртуелните впечатоци. :)

Сепак, јас немам ништо против ваквото запознавање. Најдолгата врска во која бев започна токму вака, односно 2 месеци допишување со девојката (со благи прекини), за потоа да излеземе и по една недела да ја „официјализираме“ работата.
Траеше точно 3 години. :)

Имаш право, ги изоставив делот дали е паметно да се видиш со некого за кого не знаеш ништо освен виртуелно допишување.Педофили, манијаци на секоја страна....страшна помисла.
Туку јас во глава имав идеја као се знаат од ист град ама почнуваат комуникација на фејсбук, не дека никогаш предходно не го видела или обратно(таков беше мојот случај), па да не се ослонуваат само на тоа виртуелно допишување зошто сепак лице во лице е реалноста, без тастатури, лајкови, боцкања и сл.

• Ми се допаѓа
Реакции: WomanInRed and Реми

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Љубов преку интрнет..многу чудна работа..дека се емоции бо прашање јасно ми е.Но прашањето е: колку се реални тие емоции? Дали се базираат само на фантазијата или може да се каже дека тоа е исто реално?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Љубов преку интрнет..многу чудна работа..дека се емоции бо прашање јасно ми е.Но прашањето е: колку се реални тие емоции? Дали се базираат само на фантазијата или може да се каже дека тоа е исто реално?
Тие се реални емоции кои се само фантазија се до моментот на видивање.
Постојат и емоции како резултат на фантазија кога си во контакт со таа личност,и емоциите се возвратени и не се возвратени.
И емоции како резултат на фантазија кога не си во контакт со таа личност.
Во случајов кога дискутираме за интернет љубов,или ке е со човек кој не сме го сретнале никогаш,или сме го сретнале но условите налагаат контактирање преку интернет.
Да ја наречам најкритична онаа ситуација во која ти се рагаат емоции за личност која не ја познаваме.
До каде ке си дозволиме таа фантазија да стигне од нас зависи,колку повеке ја одолговлекуваме средбата толку повеке почнуваат да се рагаат негативности за позитивно реализирање на истата.
Па дури и се јавува моментот на стравување од средба за да не уствари при истата го изгубиме и она што до тој момент сме го имале.
Два до три месеци е доволно,во зависност од интензитетот,за да се одложува средбата.
Но нема напишано правило,се си зависи од самите индивидуи.
И пак ке повторам,тие емоции како резултат на фантазија годат,но исто така знаат и да бидат штетни доколку ги преминеме границите.
Нема опуштање со фантазиите како оние во реалниот живот,преголемо опуштање може да донесе поголемо разочарување.
Затоа што во фантазијата се е така идеално,а уствари не е.На тој детал мораме да бидеме спремни.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and $3Я3|\||)&p&†Y

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Стапец постои.
Се знае љубовта каква треба да биде.. ама преку интернет сигурно не. И дури ако оди добро, тука е дечкото да расипе се..-_-

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Прашањето дали леснотијата на интернет флертот влијаела врз бракот е многу актуелна тема на дискусија. Правењето на совршена, универзална дефиниција за изневерувањето која може да се примени во модерниот свет е помалку важно од сфаќањето што таа форма на изневерување кажува за нас.

Според искуството на многумина, онлајн комуникацијата е нереална, лажна и далечна, но може да биде и сосема спротивното: може да претставува интензивна фантазија, сублимирана верзија на романтичен копнеж, со мрачни, нарцисистички аспекти.

Очигледниот факт за врските „по електронска пошта“ е дека се многу почести од обичните врски. Дури и ако пишуваме на некој кој го знаеме добро, самата природа на медиумот предизвикува еднострано задоволство, а примачот се сведува само на идеја.
Во одредена смисла, може да се забележат различните начини на кои интернетот дозволува да се пречекоруваат границите, што не мора да значи дека станува збор за изневерување. Според многумина, ваквата комуникација е знак на кукавичлак зад безбедна бариера.

Онлајн муабетите ги заменуваат романтичните вечери, а интимноста на пишаниот збор е новото „чувство на пеперутки во стомакот“, а не крајот на истото.

Со нашата врска со новата технологија, почнуваме да мислиме дека недоволниот контакт или далечината се нов проблем кој го доживува секоја врска. Но не е така, бидејќи и порано, кога патувањето било понереално, а наместо тоа се пишувале писма, многу од тогашните парови баш на тој начин ги „преживувале“ емоционалните аспекти на животот.

Превземено од он-нет.мк

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Ми се случи...и ме збуни...
Чудна работа е што со интернетот си похрабар, посамоуверен, па сите емоции и фантазии помножени со два ги искажуваш некако многу полесно отколку да седиш очи во очи со истата личност...
Во секој случај секој збор и мисла од другата страна ги сфаќаш со резерва барем на почетокот зашто сепак сето е виртуелно...ама покасно се заозбилуваш и гледаш на таа “врска“ се’ посериозно и ја доживуваш како таква, со тек на време се раѓаат и емоции, страсти, па и самата љубов...и полека станува реална и вистинита...

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Ми се случи...и ме збуни...
Чудна работа е што со интернетот си похрабар, посамоуверен, па сите емоции и фантазии помножени со два ги искажуваш некако многу полесно отколку да седиш очи во очи со истата личност...
Во секој случај секој збор и мисла од другата страна ги сфаќаш со резерва барем на почетокот зашто сепак сето е виртуелно...ама покасно се заозбилуваш и гледаш на таа “врска“ се’ посериозно и ја доживуваш како таква, со тек на време се раѓаат и емоции, страсти, па и самата љубов...и полека станува реална и вистинита...
Баш така,
и во твојот живот настанува хаос на емоции,
чувства, прашања..

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Разгедав по нет различни
искуства на оваа тема.
Многу голем број од оние кои ја доживувале оваа љубов преку Интернет,
без да ја познаваат личноста( односно без да се знаат од реалниот свет)известуваат за потврда на вистинититоста на сите тие чувства( кои се продукт на виртуачниот контакт)
после запознавањето во реалниот свет.
Од можеби 20 постови на такви личности,
беше само една девојка која рече
никогаш повеќе.

• Ми се допаѓа
Реакции: Prashina, pilot and Lillian

pilot

Истакнат Член
8 април 2013
34
20
308
и јас викам никогаш повеке боцкање на фејзбук само секс преку камена на фејзбук :rofl