И тоа како постое делење на децата!
Да се разбереме,пред некој да ме нападне дека секогаш постое исклучок,да,постое исклучок иако повеќето од луѓето кои што ги знам имаат омилено дете.Донекаде важи тоа дека на машкото по му се попушта,женското да не речам како туѓе дете да е(сведок сум на тоа,ги имам неколку случаеви во семејството).Не знам дали моето семејство е старомодно,али така е. Втора работа,не само омилени деца,туку имаат и омилени внуци.Еве јас со моите братучеди и баба ми(мајка му на татко ми).Кога сме заедно,што и да се случи јас сум постариот тие се помалите(иако братучетка ми е осмо а братучед ми четврто оделение,тие засекогаш ци останат "мали се,остави ги").Ако јас побарам за нешто пари-ти тука идиш само за пари.Ако тие побарат пари-баба одма ќе ви даде.Секогаш кога и да отидам кај баба а таму се тие,таа секогаш наоѓа начин да ме избрка, дали ќе почне со провокации,дали ќе проба да ме скара со братучетката(иначе таа е јак темперамент и одма тензија,нервози и викотници на сите страни)или едноставно ќе рече вие горе,ти долу.Друга работа,ако сакам да донесам некој пријател таму,одма вакви се твоите пријатели,накви се,пушат цигари,некултурни,почнува да прашува некои глупости само колку да ги натера да си заминат,а ако и тоа не успее почнува да ми вика за пријателчево да се почувствува незгодно и да си замине.Се разбира,тоа не е случај со братучедите.Можат да донесат кој сакат,колку време сакат и прашањата:баба да ви направи палачинки?ај питај дали сака да ви направе тост баба?а сокче некое?имам и милка,сакате?Трета работа,јас не смеев да донесам ни куче,ни маче и риба ни ништо како помал.Баба е стара не може да гледа домашно милениче и шо ти знам јас таму.Братучетката донеси куче-го согазија,донеси маче-се изгуби или не знам што таму,сеа донеси пак друго маче-никому ништо.Баба одеднаш ногу почна да сака мачиња.Со дедо,истата приказка.Како помал никогаш нема да заборавам,дојдов од школо кај нив и нешто почнав да плачам и он фана ме затвори во подрумот,откако добро ме изнатепа. Имам трауми од детството,ама океј за тоа не го обвинувам него,туку тато.Зошто дедо не може ни рака да крене на братучедите иако имало многу такви случаеви кога бил во можност да удри(братучедот со раце намачкани ерокрем залепи на ѕид,целиот ѕид се ошлака,братучетка ми со другарка нејзина да фане да се потпишуват на вратата(во дневната замисли еј!)помина само со тоа дека ќе биде кажена на мајка и.Али да,ако дедо крене рака на нив,тета има да го убие.А мене може секако да ме малтретира,тато и онака А не смее да каже.Ете ви друг случај за делење на деца во семејството.А да и последниов случај со дедо и братучедот,среќаваме некој пријател на дедо и братучед ми:
-Абе,шо праиш муабет со овој смрдлото?Ќе ти се наруши угледот!(ова му вели на другар му на дедо,за дедо)
Извинете ако отидов малку офф топик,модератору ако претерав слободно избриши мислење.Толку од мене.