Жабји батаци - нешто слично на пилешко.
Ликер од некаков си внатре мариниран гуштер - јако беше ама потсеќаше на нашата ракија. Само се осеќаше некоја морска жичка.
Школки (остриги) живи директно извадени од море со лимун и магдонос. - интересно, специфичен вкус на метал. Исто така рижото од мушли, нешо као наша турлитава само тука морскиот вкус преовладува.
Суши - начин на припремање на риба, најчесто сирова. Кората е од алги, филот е од ориз (мислам дека најчесто е parboiled) и парчиња риба. Се јаде со стапчиња најчесто и се макнува во соја сос. Рибата што беше кај мене беше лосос. Има и некогаш икра, зависи што како.
Икра/кавијар - зависно од која риба. КАвијар е полуксузно нешто и е само од Јесетра. Икрата ја имам пробано во русија коа бев, кај нив е многу чест оброк. Специфичен вкус, со голема хранлива вредност и не е за сечиј стомак.
Некое корејско јадење со риба, знам многу луто беше, не зборам за оноа кинеското - слатко-луто-кисело, ова беше апла... Башка и месото беше чудно, текстура повеќе потсетуваше на пипци од октопод.
Лигни/рижото од сипа/пипци од октопод -специфичен морски вкус, гумени под заби, но и не се тешки на стомак.
Ајкула не ја сместувам тука слична е како туната. Но за оние кои се комплексни во јадење на морска храна, нема да згрешат - како што рече Sarah погоре, потсетува на пилешко