Работа на брод

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Па во Америка не одиме на печалба. Одиме преку програмата Work and Travel, која сама по себе не е наменета за печалба, туку за шетање. Односно работиш за да шеташ. Секако можеш да собереш за почетниот капитал кој си го вложил (околу 2 000 евра).

Да одам во Америка да рмбам 12 часа да се стискам и да јадам конзервирана храна и да шетам ? Со кои пари? :D

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Да одам во Америка да рмбам 12 часа да се стискам и да јадам конзервирана храна и да шетам ? Со кои пари? :D

A кој тебе ти го кажа тоа?
Јас пак познавам многу луѓе со поинакви искуства.

• Ми се допаѓа
Реакции: men in blek

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
точно и плус мора да се помири со фактот дека супервизор ке му биде индиец на кој колку добро да ја извршиш работата нема да биде добро за него.. -.-

Повторно ќе кажам. Не мора да значи.
Јас разбирам дека ние сме како нација такви, преку леб погача, но светот, посебно развиените земји, не фукнционираат така.
Ти што мислиш, дека ако се потрудиш нема да бидеш на местото на Индиецот? Ќе бидеш, да, ама ќе испотиш колку што тој се испотил.

Ристо од Драчево

Староседелец
25 февруари 2012
246
275
1,063
Скопје
Повторно ќе кажам. Не мора да значи.
Јас разбирам дека ние сме како нација такви, преку леб погача, но светот, посебно развиените земји, не фукнционираат така.
Ти што мислиш, дека ако се потрудиш нема да бидеш на местото на Индиецот? Ќе бидеш, да, ама ќе испотиш колку што тој се испотил.
никогаш нема да го земеш местото на индиецот... никогаш нема да добиеш унапредување се додека не го смениш бродот..
чист пример е другар ми...
или пак еве јас да сум индиецот ти работник.. колку и да се трудиш ти да правиш перфектно да биде јас ќе кажам дека тоа нечини. Што мислиш чие мислење е е поважно моето или на некој работник?
а негов сонародник одма ке добие унапредување и се држат заедно,за разлика од нашите.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
никогаш нема да го земеш местото на индиецот... никогаш нема да добиеш унапредување се додека не го смениш бродот..
чист пример е другар ми...
или пак еве јас да сум индиецот ти работник.. колку и да се трудиш ти да правиш перфектно да биде јас ќе кажам дека тоа нечини. Што мислиш чие мислење е е поважно моето или на некој работник?
а негов сонародник одма ке добие унапредување и се држат заедно,за разлика од нашите.

Значи не е проблемот во Индијците, туку во Македонците :)

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Значи не е проблемот во Индијците, туку во Македонците :)
Не ми е јасно зашто сите други нации ги величаш, а Македонската ја правиш ко демек ние сме најглупи и најмрзливи у свет... Зборевте за тој индиецот, дека колку и добро да ја завршиш работата, он нема да бил задоволен. Ти рече дека ако се трудиш можеш да бидеш како него... А што ако индиецот тоа го прави од инает зашто ти си бољи од него?! За секое унапредување треба препорука, и самата го знаеш тоа. А постојат завидливи луѓе сегде. Пример (можда мешам баби и жаби, него јебига) , пред година ипол работев аларми за против пожар на еден објект во црна гора, преку кумановски предузимач. И ми доаѓа црногорец, ми се претставува, и ми вика „Ви Македонци сте луди, радите као стока, за јебени 25 евра дневно. Ја му не излазим из куќе испод 60. Е јас мислам дека тоа е проблемот. Незнаеме да си го цениме трудот, и западњачките капиталисти ни го пикаат.

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Не ми е јасно зашто сите други нации ги величаш, а Македонската ја правиш ко демек ние сме најглупи и најмрзливи у свет... Зборевте за тој индиецот, дека колку и добро да ја завршиш работата, он нема да бил задоволен. Ти рече дека ако се трудиш можеш да бидеш како него... А што ако индиецот тоа го прави од инает зашто ти си бољи од него?! За секое унапредување треба препорука, и самата го знаеш тоа. А постојат завидливи луѓе сегде. Пример (можда мешам баби и жаби, него јебига) , пред година ипол работев аларми за против пожар на еден објект во црна гора, преку кумановски предузимач. И ми доаѓа црногорец, ми се претставува, и ми вика „Ви Македонци сте луди, радите као стока, за јебени 25 евра дневно. Ја му не излазим из куќе испод 60. Е јас мислам дека тоа е проблемот. Незнаеме да си го цениме трудот, и западњачките капиталисти ни го пикаат.
Исто така .. заборавив да наведам, еден познаник пред некое време се врати од Афганистан. Донесе парички, точно. Добил и пофалница за Employee on the month. Труд, се исплати.
Но, некоја вечер талибанците нападнале. Фрлиле бомба во кујната кај што работел он. Колегата кој што стоел до него, загинал. Скинат на парчиња. Цел бил замачкан од крв од тој човек. Од цела кујна 2-3 преживеале. Среќен е што останал жив. Вреди животот 30 000 долари годишно?!

Trouble

Староседелец
6 март 2012
1,516
2,611
1,123
Нема врска! Јас бев летово и баш не е така, баш се беше топ, океј сега додека се снајдеш ти требаат недела-две и додека ти стигне првата плата, на мене на пример ми даваа на две недели на првата работа ама па затоа имав бакшиш и секој ден си имав пари у мене а кога ќе ми стигнеше платата одма на картица си ја ставав ;) и бакшишот си го собирав 3-4 дена па и тој на картица... Си имав платен еден оброк од хотелот кај што работев што значи јадев здрава храна барем 5 пати неделно, другиот оброк си плаќав 4 долари во ресторанот кај што работев втора работа и добивав огрооомна порција шпагети или некој бургер со компири и салата :cool: Што значи зависи од човек до човек, не јадат сите конзервирана храна и не рмбаат по 12 часа ;) Друго додека не најдов втора работа работев по 5 саата на ден, јадев во хотелот и после си ја прчев на плажа докај 6-7 :smug А пак имав бакшиш 40-50 долари на ден од првата и по 50-60 од втората работа :cool:

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

Trouble

Староседелец
6 март 2012
1,516
2,611
1,123
и by the way сакам за на брод сега да аплицирам, не сум студент годинава и неможам како лани да отидам со Ј1 виза со Work&Travel :eek Ама па затоа можам да се земам со дечко ми и да си имам грин кард и кој ги врти после (happy)