Сакам да прашам дали од форумов некој има искуство со работење во Англија, не како студент, туку како обичен работник. Која била процедурата која сте ја поминале за да дојдете до работа и да добиете работна дозвола?
Јас бев на овој нацин и сум презадоволна...едно одличчно искуство и супер заработкаЗнам за сезонска работа за студенти што имаше во Англија (пред 4-5 години), идеа колеги од факултет, работеа на некои големи плантажи за јагоди, добиваа по 8 фунти на саат, значи минимум 64 фунти во денот. Сместувањето на фармата и јадењето им беа безплатни, малце оддалечени се од цивилизацијата, така да ако намерата била да се заработи има добар ќар на крај.
Не знам што си по професија (ако си програмер, инжинер, нешто со машински факултет, стоматолог, хирург тоа после заградава не го читај не се однесува на тебе). Гледав на BBC имаше долга репортажа околу тие договори и invitation letters вика дека во пресрет на олимпијадата се појавиле многу квази посредници кои работат он лајн, најчесто од грција (у криза се јбг), италија и унгарија. Те убедуваат дека ќе работиш за некои ненормални суми, на пример да отвараш врата во хотел за 5000 фунти месечно, да бидеш конобар за 6000, да лупиш компири за 5000... и што е најтрагично нашава безпарица (и малуоумност) ги мами луѓето, ќе ги опашаат по 300-400 евра “за посредништвото“ и брада парите... Ако ја најдам таа репортажа на сајтот на ББС ќе ти ја пратам. Значи тоа беше известување од министерството за надворешни работи, од министерството за економија рекоа дека нема да има зголемување на платите (кои не се 5000 фунти за лушење компири). Здрава логика зар во британија нема невработени, да увезуваат луѓе од надвор да им лупат компири за 5000 фунти или да бидат конобари за тие пари?Друго е како студентска работа, јас прашувам за понуден и прифатен долгорочен договор за работа со испратено Invitation Letter. Ако некој има искуство со ова нека пише.
Конобар за 6.500Не знам што си по професија (ако си програмер, инжинер, нешто со машински факултет, стоматолог, хирург тоа после заградава не го читај не се однесува на тебе). Гледав на BBC имаше долга репортажа околу тие договори и invitation letters вика дека во пресрет на олимпијадата се појавиле многу квази посредници кои работат он лајн, најчесто од грција (у криза се јбг), италија и унгарија. Те убедуваат дека ќе работиш за некои ненормални суми, на пример да отвараш врата во хотел за 5000 фунти месечно, да бидеш конобар за 6000, да лупиш компири за 5000... и што е најтрагично нашава безпарица (и малуоумност) ги мами луѓето, ќе ги опашаат по 300-400 евра “за посредништвото“ и брада парите... Ако ја најдам таа репортажа на сајтот на ББС ќе ти ја пратам. Значи тоа беше известување од министерството за надворешни работи, од министерството за економија рекоа дека нема да има зголемување на платите (кои не се 5000 фунти за лушење компири). Здрава логика зар во британија нема невработени, да увезуваат луѓе од надвор да им лупат компири за 5000 фунти или да бидат конобари за тие пари?
конобар за 6500? c'mon dude, seriosly??????????? ја те разбирам може со твои 18 до 20 години мислиш дека е така лесно, ама ај вака реално кој ти дава за конобар 6500? Во Англија нема невработени што не би работеле за тие пари? Тоа е како тука конобар да зима 1500 евра. Епа ете и ти си дел од тие “жртви“ што на BBC ги споменаа, уште ако посредниците што те мафтаат со ова тие се од Италија, Унгарија или гејлада... што да ти кажам освен ако сакаш да ти дадам моја сметка па тие 300 до 500 евра да ми ги уплатиш мене, од мене бар ќе имаш благодарност, од тие лопови ни тоа...Конобар за 6.500