@Pica pica Знаев дека некаде во темава имам напишано што е за мене Бог, божествено, религиозно чувство, во неговата основа. Еве, ќе се самоцитирам
Е, бидејќи сум бил скржав со зборови пред неколку години, сега ќе ти се дообјаснам:
Ако добро се исчита секоја религиозна книга, и ако се сфати метафората или алегоријата, како сакаш наречи го, ќе се дојде до заклучок дека, наречен тој Јехова, Исус, Мухамед... е само љубов, сеопшта и сеприсутна љубов: кон животот, кон моралот, кон семејството, кон општеството, а ваквата сеопшта љубов имплицира заштита... чувство дека си заштитен.
И ако се сфати дека денес(и во минатото) името на Бог се користи за отворање на најголемите фронтови... тогаш „Бог е мртов“, за мене би значело дека е умрена таа сеопшта љубов...
Не зборувам јас за „креаторот на сите креации“, „прататкото на сите прататковци“, апсолутно јасно е дека таквата претстава е само „бајка“ за лесноумие. Со првите неколку часови по географија во основно сфаќаш дека не можело да се случи со: И би ден, и би ноќ, од проста причина што постои гравитација, ротација и остало. Затоа нагласив дека „на поинаков начин ја гледам религијата“.
@Ѕид на плачот - Во суштина се водам според она што го чувствувам, а ако до сега не ми ја сфати иронијата во постовите што ги напишав погоре, џабе ќе се објаснуваме.