Сакам да кажам/Сакам да прашам

●Untouchable°

Староседелец
24 август 2015
1,183
1,132
1,133
После сите тие снимки од безбедносните камери низ маркетите што се не се испорушило, исплашени мачиња пред зградите, испаничени луѓе.. Јака ви душа луѓе и со помин! Бидете силни сега пред се за дечињата мали, пред нив не смеете да покажете слабост, никако.
Татко ми работи таму и дента ко се случи тој големиот земјотрес вика штом ја се исплашив од земјотрес не беше мала работа.. Знам дека не може да се остане рамнодушен на ваква работа, знам и дека цело време сте на штрек ама пробајте да останете присебни. Никој не може ни да предвиди ни да укаже што следи, се е тоа секундарно и непдложливо. Со помин луѓе!

• Ми се допаѓа
Реакции: corki

Neverna Mala

Староседелец
21 ноември 2013
123
79
1,038
34
Па тоа е јасно не може да се сруши за 10 сек колку што трае одприлика земјотресот , зборот ми беше дека и во текот на земјотрес има рушење ,имаме примери многу , така да нема фајде бегањето по скали
Има примери многу на рушење, ама се занемарува фактот дека се тоа несеизмички градби кои се изградени одамна без носечки столбови.... Сегашниве градби се со многу железо во конструкцијата и единствено може да се пијават пукнатини во ѕидот или пагање на оџаци како примерот што го имавме затоа што во него нема шипки и нема што да го држи. Но она за што никогаш нема да се најде лек е паниката која ги фака 99% од лугето . Мозокот кога ќе има информација преку сетилото за слух или вид дека е во опасност го забрзува срцето и ги полни мускулите со крв и им дава наредба да се одалечат од местото што тој го перципира како опасна зона. Јас сум сигурна дека и најупатените луге во сеизмологијата реагираат многу слично на она како реагираат обичните луге. Имавме прилика да видиме реакција на вработените во една телевизија кои ни самите не ја испочитуваа препораката која по 100 пати им ја читаат на лугето да бидат прибрани да не бегаат... едноставно инстинктот е посилен од разумот. Мене ми е совршено јасно дека со бегањето ги зголемуваш шансите да се повредиш, ама ај пробај да останеш на место кога ќе почне оној језив звук.

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Така е да , па секаде во светот има појаки и послаби градби , луѓето не се внатре во градбите за да знаат дали ќе падне или не , а што се однесува до медицинската анализа што ја даде и не ти е баш точна , не значи ако е сезмолог дека тој е нон шалантен на тоа , не мешај баби и пилешки стек , нема правило што си и кој си за дали ќе испаничиш или не , еве и јас се заплашив али не бегав и не излегов , си барав маица да се облечам и гледам сите се симнале доле , значи од кога станав како што лежев и да земам маица тој престана , и што ако се симнале доле ??
Па ако во тие 10 сек како што кажав ако акне јако и на скали ако ги фати што правиме тогаш ??

Neverna Mala

Староседелец
21 ноември 2013
123
79
1,038
34
Така е да , па секаде во светот има појаки и послаби градби , луѓето не се внатре во градбите за да знаат дали ќе падне или не , а што се однесува до медицинската анализа што ја даде и не ти е баш точна , не значи ако е сезмолог дека тој е нон шалантен на тоа , не мешај баби и пилешки стек , нема правило што си и кој си за дали ќе испаничиш или не , еве и јас се заплашив али не бегав и не излегов , си барав маица да се облечам и гледам сите се симнале доле , значи од кога станав како што лежев и да земам маица тој престана , и што ако се симнале доле ??
Па ако во тие 10 сек како што кажав ако акне јако и на скали ако ги фати што правиме тогаш ??
Што се однесува до стручните лица истото и јас го реков дека без обзир колку ти е јасна проблематиката и сите тие работи едноставно интинктот е појак. Што се однесува до тебе ако е така браво, ма да е познато дека после војна сите се генерали.

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
така е сите се генеерали ,само јас не сум генерал , како што ти кажав тоа сум јас ,а тоа не е генерал , поговоркава ти е на погрешно место тс сите квази генерали ја пишуваат, фб е полн со истава ;) , не јаван коњ не го куди душо моја

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
@Ita па да не сакаш од Дино Мерлин некоја песна да ти испее :D;):p има тап звук кој и не е баш толку гласен ,а луѓето во паника и не се фокусирани на него ,барем така мислам незнам ;):cool:

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
@Mnogo Bitno па од толку кај го најде Дино Мерлин? :) Ај тие во паника не се фокусирале ама ја не бев во паника, ај мање битно ќе гледам на следниот да се фокусирам на звукот. :)