Сакам да кажам/Сакам да прашам

violetmoon

Модератор
Член на администрација
11 декември 2012
2,662
5,747
1,153
Само јас сум будала шо не се замара и не се стресува до толку ?
Малку да беше појак или да дрмаше подолго и те како ќе се замараше. :)
Не беше воопшто за потценување земјотресот, со причина луѓето се загрижени.

• Ми се допаѓа
Реакции: corki

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Малку да беше појак или да дрмаше подолго и те како ќе се замараше. :)
Не беше воопшто за потценување земјотресот, со причина луѓето се загрижени.
Последниов долг беше, 5 секунди отприлика.

violetmoon

Модератор
Член на администрација
11 декември 2012
2,662
5,747
1,153
Последниов долг беше, 5 секунди отприлика.
Јас последниов не го осетив.
Дознав после некоја мин. дека здрмало кога ми се јавија на тел. да ме прашаат како сум и баш се почудев оти не бил баш слаб и тој.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Јас последниов не го осетив.
Дознав после некоја мин. дека здрмало кога ми се јавија на тел. да ме прашаат како сум и баш се почудев оти не бил баш слаб и тој.
4 степени, јас мислев посилен е дека го осетив силно, а живеам ниско ептен. Можеби и до траењето е па затоа така ми се чинеше. Иначе сите викаат да не се крева паника, ама не можеш да не се исплашиш, не сме ние Јапонија па да сме навикнати на ова. Оние што креваат намерно паника ко демек еве ова ќе биде, тоа ќе биде, за нив ќотек само цела ноќ. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Mnogo Bitno

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
@Neverna Mala не постои тоа брза или спора постапка , не постои тоа тарот од карти и еве веќе заврши или во 4 сабајле ќе има нај јак потрес или што знам , сваќам дека е нне секојдневно и дека е паника ,а пред се има мали деца , едно не ми е јасно ,а тоа е зошто луѓето испаничено бегаат од згради ???
Па тие додека излезат од стан и додека дојдат до првите скали земјотресот веќе ќе престане ,а ако има некој по сериозен потрес може само да ги затече на скали каде што и логично е нај опасно ...
Мислам дека треба да сме баш смирени ,секако дека не е шала и нема заебанција со ваква работа ,само што не се родил таков што може да го прекине или предвиди ова , на арно да е :kafe;)

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
На фб од минута во минута излагаат едноклеточни пророци и Бетмени и Спајдрмени кој што делат ужинка во форма на насоки , разни пожарникари и психолози .
Едно е сигурно , тој што удри вчера поручек во 3 со 5.3 да потраеше уште 5-10 секунди е тогаш ќе беше циркуз ,фала му на господ што поминавме убаво и без кризни штабови односно пунктови ..
Вчера и денес околу 4 сабајле неколку кучиња во близина се здробија од лаење ,па да не претерам 15 минути без престан ,може тоа не е поврзано со ова што се случи али не лаеле никогаш до сега вака ,дури баш чудно онака .

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Не знам, едноставно можам. Почна да си тресе, фино лепо си станав и си застанав пред врата на прагот, чекав да престане. Престана и пак си седнав. На седми кат сум BTW.
Ја па воопшто не ни одам до прагот на вратата и така додека стигнам ќе престане, плус на столче поубаво се осеќа. :) Само мајка ми кога ќе викне од паниката што ја фаќа, од памет ме вади.

• Ми се допаѓа
Реакции: $3Я3|\||)&p&†Y

Tantara

Староседелец
31 октомври 2013
456
694
1,103
Така е, да си смирен во такви ситуации е најважно, ама не сме сите исти. Искрено јас не знам како би реагирала на посилен земјотрес или подолг, кај нас се осети 2 секунди и немав време за реагирање. Посилни земјотреси имаше пред години, ама бев мала и сигурно не сум се исплашила...Знам само дека и се смеев на сестра ми (постара од мене) дека застана под трагот со рацете на уши. Сега од самата помисла ми е страв, можи не дека не сум дете, туку дека имам дете и внучиња еден куп во Скопје.
Со помин нека е! :)

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
@Neverna Mala не постои тоа брза или спора постапка , не постои тоа тарот од карти и еве веќе заврши или во 4 сабајле ќе има нај јак потрес или што знам , сваќам дека е нне секојдневно и дека е паника ,а пред се има мали деца , едно не ми е јасно ,а тоа е зошто луѓето испаничено бегаат од згради ???
Па тие додека излезат од стан и додека дојдат до првите скали земјотресот веќе ќе престане ,а ако има некој по сериозен потрес може само да ги затече на скали каде што и логично е нај опасно ...
Мислам дека треба да сме баш смирени ,секако дека не е шала и нема заебанција со ваква работа ,само што не се родил таков што може да го прекине или предвиди ова , на арно да е :kafe;)
Зградите се нишаат уште долго после земјотресот и обично попуштаат и се рушат откако веќе престанал земјотресот.

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Па тоа е јасно не може да се сруши за 10 сек колку што трае одприлика земјотресот , зборот ми беше дека и во текот на земјотрес има рушење ,имаме примери многу , така да нема фајде бегањето по скали

• Ми се допаѓа
Реакции: corki