Финансиите во Македонија и надвор од неа

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Кога ја читам орхидеја се чуствувам како да сум пуштил сител каде што цело време се зборува за некакви проекти, вработувања, како Македонија е прва во се, како нема голема невработеност, дека не треба да се иселуваат младите затоа што имаат и тука можности за работа и слични глупости.
А тоа уствари имаат две опции, пасошот во рака или јажето на вратот, оваа вторава ќе почнат да ја применуваат тие што ќе останат во оваа скапана држава и ќе се заглават во долгови од кредити и такви ствари.

Сега ќе легнувам и сабајле ќе видам дека ме цитирале од штаб.
Ц цццц................па ти уште си тука,ааа па и жив си бил!?(facepalm):rofl

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
http://forum.crnobelo.com/threads/Д...-си-го-испрати-своето-чедо-на-оној-свет.5557/

Според Џини коефицинетот Хунзистан беше на асполутно дно на европа (према разлика меѓу богатите и останатите во општеството) но овој случај е симбол на сета смрдеа која корне од шахтата на инцидентната неабортирана државна творба.

Имаме некој лик кој на 20 годинки добил џип на поклон кој вреди колку целоживотна плата на обичен работник и со него, возејќи со манијакална брзина прегазил дете на 16 години на пешачки премин - чии родители сега немале пари ниту за погреб.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
http://forum.crnobelo.com/threads/Д...-си-го-испрати-своето-чедо-на-оној-свет.5557/

Според Џини коефицинетот Хунзистан беше на асполутно дно на европа (према разлика меѓу богатите и останатите во општеството) но овој случај е симбол на сета смрдеа која корне од шахтата на инцидентната неабортирана државна творба.

Имаме некој лик кој на 20 годинки добил џип на поклон кој вреди колку целоживотна плата на обичен работник и со него, возејќи со манијакална брзина прегазил дете на 16 години на пешачки премин - чии родители сега немале пари ниту за погреб.
Има многу богати во државава и да не се повторувам ....мачно ми едно те исто....но многу млади луѓе последниве години ги гледам со скапи возила низ град,се тркаат навечер,се курчат.....само дебели казни за нив,ништо друго.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Има многу богати во државава и да не се повторувам ....мачно ми едно те исто....но многу млади луѓе последниве години ги гледам со скапи возила низ град,се тркаат навечер,се курчат.....само дебели казни за нив,ништо друго.

Кои казни кои глупости, за 20 годишен размазен идиот можноста за било каква казна е апстрактна и нема воопшто да влијае па макар била и 10.000 евра.
Ете секоја година има се повеќе казни и се повеќе мртви по улици, мислам дека не треба особена интелигенција за двата факти да се доведат во меѓусебна врска. Не дека зголемените казни убиваат раја по улици туку дека имаат НУЛА ефективност во својата декларативна улога (превенција). Нивната реална функција, собирање арач, се одвива непречено.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Кои казни кои глупости, за 20 годишен размазен идиот можноста за било каква казна е апстрактна и нема воопшто да влијае па макар била и 10.000 евра.
Ете секоја година има се повеќе казни и се повеќе мртви по улици, мислам дека не треба особена интелигенција за двата факти да се доведат во меѓусебна врска. Не дека зголемените казни убиваат раја по улици туку дека имаат НУЛА ефективност во својата декларативна улога (превенција). Нивната реална функција, собирање арач, се одвива непречено.
Е аман де ,па што да правиме,ај да се наоружаме сите и сами ќе ги пресудуваме казните,богами ако дојде правдата да ја бараме сами тек тогаш ќе изгинеме сите,....ај малку поразумно размислување1

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Кажи ни ја точната. :)
Повели
Погрешна е, 0,5% се богати, 20% живеат релативно пристојно (за балкански услови, државна цицка и понешто реален сектор), 40% преживуваат (висат во кам маркет за немачки маргарин кому му истекува рокот за 3 дена и доживуваат семејни кризи ако бојлер се уклучи во 21.50 часот) и 40% се невидливи, под праг на сиротиња.

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Прво и основно, муабетот поврзан со Бугарија, а и секоја друга држава која има поголема плата и стандард: нормално дека животот е барем малку подобар кога (како што кажав) просечната плата и животниот стандард им се повисоки. Нема тука дискусија.

Кога сме веќе на муабетот за работа во странство, увек викам: подобро ќе бидам продавач (ете, не сум размислувала за чистење на вециња) во странство, оттколку да бидам продавач во Македонија. Поентата ми е: дури и да работиш понеисплатлива работа во странство имаш повеќе корист, поголема плата и подобар однос со шефот, а богами и муштериите. Пример, работам во Америка 4 месеци (попатно без проблем наоѓам уште 2 работи) и на крајот шефовите ми ветуваат доколку се вратам наредната година добивам поголема плата за 12%, плус повеќе работни часови доколку сакам. Не сакам ни да зборам кој однос го имаат шефовите кон тебе, а у принцип си никој и ништо (сепак си само еден работник во туѓа држава) и доаѓаш од толку мала и непозната држава. А тука одиш на интервју за работно место - продавач во бижутерија, шефицата ти нуди 10.000 денари плата, без дозвола за седење и јадење. Ако си јадел пред да дојдеш на работа, океј, ако не, гладувај си. Со ова се надоврзувам на муабетот за тоа како работодавалците не знаат да ги мотивираат своите вработени. Прво нека научат како да создадат нормален однос со своите вработени, па потоа збори колку и дали сакаме ние помладите да работиме. Се нема е***а етика и почит во државава. Секој мисли дека може да биде шеф. Луѓето од странство повеќе ги ценат младите Македонци како свои вработени оттколку нашите тука во Македонија. И како да сакам да останам?

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
http://vistina.mk/2014/11/27/prosechnata-neto-plata-vo-septemvri-21-278-denari/

Каква Германија бе, за некој месец Германците ќе доаѓаат да работат кај нас, не ние кај нив. Македонија е рајот на земјата.

Едит: Го утнав подфорумот, требаше во хумор и сеир да стои ова.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Додека ја најдам темава ехее, заборавив што требаше да пишам. :)
Годинава иначе просечната плата била ни помалку повеќе туку 22000, и нешто ситно. :rofl
Пред 2 години гледам 21 била, сега ја зголемиле. Какви лудаци, јас да имам плата од 22000, ќе живеам ко Мајкл Џексон. Тоа којзнае и 8000 дали е просечна не па 22. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin