Финансиите во Македонија и надвор од неа

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
A што ако ти кажам дека 5% од населението е застапено од такви „надиплени“ некои 10% живеат пристоен живот а остатокот 85% прават список на евтини провијанти кога влегуваат во самопослуга за да го преживеат месецот?
Да напоменам, кај нас важи оноа правилото - евтиноста и квалитетот одат обратнопропорционално.

Од кај ти се бројките незнам,но знам дека се поголеми од 5 и 10% а помали од 85%.Тоа го покажува фактот дека постоеле повеќе влади од далечната 90 до 2014,значи тие луге се сметат за повеќе од 5%надипленост а оние околу нив(роднини пријатели итн),се оние попристојните како што наведе во постов повеќе од 10%.Па зарем мислиш дека само 1000луге се со најдлабок џеб во маќедонија?или само 2000 што живејат пристојно?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
A што ако ти кажам дека 5% од населението е застапено од такви „надиплени“ некои 10% живеат пристоен живот а остатокот 85% прават список на евтини провијанти кога влегуваат во самопослуга за да го преживеат месецот?
Да напоменам, кај нас важи оноа правилото - евтиноста и квалитетот одат обратнопропорционално.
Ако му го кажеш ова ке го излажеш.Статистикава не ти е точна ни приближно.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ако му го кажеш ова ке го излажеш.Статистикава не ти е точна ни приближно.

Погрешна е, 0,5% се богати, 20% живеат релативно пристојно (за балкански услови, државна цицка и понешто реален сектор), 40% преживуваат (висат во кам маркет за немачки маргарин кому му истекува рокот за 3 дена и доживуваат семејни кризи ако бојлер се уклучи во 21.50 часот) и 40% се невидливи, под праг на сиротиња.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Погрешна е, 0,5% се богати, 20% живеат релативно пристојно (за балкански услови, државна цицка и понешто реален сектор), 40% преживуваат (висат во кам маркет за немачки маргарин кому му истекува рокот за 3 дена и доживуваат семејни кризи ако бојлер се уклучи во 21.50 часот) и 40% се невидливи, под праг на сиротиња.
Дали ќе можеш да кажеш,по твое мислење се разбира кога Македонија т.с.која година била со најдобар стандард за луѓето,најдобра ни била економијата,или кога се живеело најдобро?Јас ќе ти одговорам гледано од моја страна дека најубаво се живеело за време на Тито(само немало тогаш многу избор за купување и шетање),за време на Анте Марковиќ(храната била багатела), за време на Љубчо Ѓ.(имаше к-15 и стандардот беше солиден),а сега е средно живееење што за разлика од порано,апетитите ни се поголеми во сите погледи,сакаме да трошиме,незнаеме да штедиме,сакаме се да имаме.

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Дали ќе можеш да кажеш,по твое мислење се разбира кога Македонија т.с.која година била со најдобар стандард за луѓето,најдобра ни била економијата,или кога се живеело најдобро?Јас ќе ти одговорам гледано од моја страна дека најубаво се живеело за време на Тито(само немало тогаш многу избор за купување и шетање),за време на Анте Марковиќ(храната била багатела), за време на Љубчо Ѓ.(имаше к-15 и стандардот беше солиден),а сега е средно живееење што за разлика од порано,апетитите ни се поголеми во сите погледи,сакаме да трошиме,незнаеме да штедиме,сакаме се да имаме.
Кога се живеело убаво? Никогаш. Ваква земја не треба да постои.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Кога се живеело убаво? Никогаш. Ваква земја не треба да постои.
Абе тебе да не те подмитиле Грчиштата за ваква антипропаганда против Македонија, или си циганче грчко?За оваа земја колку животи отидоа,ај сега да не тупам со историја и бла бла.....но ако сакаш да живееш убаво,треба и да се потрудиш а не само да типкаш безвезе.....и кој те стави тебе за модератор,Грујо!?:ninja

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Во времето на Аце Велики тоа најубаво време беше ама неможе никако да докажеме дека наше било :(

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco

Во времето на Александар III наводно се живеело (и умирало) многу јако, барем како шо кажува постара раја а за друг период не знам, други споменувале дека во времето на Анте Марковиќ имало неколку пристојни години само што рајата ненавикната на убавини тргнала да се коле меѓусебе, да сонува за хунзи, усташи, четници, балии и качаци...

• Ми се допаѓа
Реакции: alba

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Абе тебе да не те подмитиле Грчиштата за ваква антипропаганда против Македонија, или си циганче грчко?За оваа земја колку животи отидоа,ај сега да не тупам со историја и бла бла.....но ако сакаш да живееш убаво,треба и да се потрудиш а не само да типкаш безвезе.....и кој те стави тебе за модератор,Грујо!?:ninja
Не сум циганче иако сум црн и личам на циган. Не знам иначе што ми објаснуваш за добар живот кога тоа тука ни го имало ни ќе го има, едноставно е, ваков народ и ваква држава не треба да постојат.