Религијата никогаш нема да "умре". Се дури во светов постојат отворени прашања и нејаснотии, односно се дури има феномени кои не можат (сеуште) да се објаснат научно, ќе постои маса на луѓе со верба дека "има нешто повеќе". Религијата постои многу одамна, во различни форми и димензии, во различни места на светот е портретирана со различни адаптации и не верувам дека тоа ќе го снема.
Интересни ми се луѓево кои никако не ја почитуваат својата религија, односно не го живеат животот идентично како што таа налага, ама кога се во прашање хомосексуалците тогаш се повикуваат на неа. Лажат, крадат, изневеруваат, (не)свесно нанесуваат на туѓ човек болка, ама хомосексуалност никако, оти Бог ги создал Адам и Ева а не Адам и Адам или Ева и Ева. Крајно лицемерно. Koга ќе сретнам човек кој се моли, не практикува секс пред брак, пости во тие периоди кога се пости, не украл ништо и не излагал да суди, не нанесол никому зло, тогаш ќе му го земам мислењето за валидно. Дотогаш тие луѓе ги рамнам на ниво со Македонски поп, односно - Прави што ти кажувам, не гледај јас што правам.
На кафе со круг на пријатели, едниов жалеше зошто убиецот од Орландо не ги убил сите кои биле во геј барот. Значи него не го мачи што секој може оружје да купи и да те изрешети ако има некоја персонална агенда која ја мисли како точна, нему му смета како тоа постоеле хомосексуалци. Оправдува убиство. И жали што не било помасовно. Искрено не можам да сфатам како покрај толку негативци во општествово кои свесно предизвикуваат штета, од најразлични сектори, на некои трн во око им се хомосексуалците. Никако, ама баш никако не ми сметаат во животот, крај краева секој си има право навечер да си легне во кревет до кого што сака. Според мене крајно цинично е да му речеш на човек - Престани да бидеш тоа што си, затоа што мене ми смета. Престани да бидеш ти, да имаш чувства и емоции, затоа што јас не го одобрувам тоа, а не сум никако афектиран. Не можам ни да замислам колку е тешко да се плашиш да сакаш, само заради тоа што некој е спремен да те убие за твојата љубов спрема човек од ист пол.
Што се однесува до болестиве.
@Outrider, статистички можеби си во право. Ама СПБ не се пренесуваат помеѓу хомосексуалното население само. Има многу девојки кои практикуваат незаштитен однос, девојки кои имаат таков тип на однос, што заради тоа што сакаат да останат невини, што од мерак, од радозналост... Она што ти го опиша, манијакалното однесување откако ќе се заразат, свесно да заразуваат други го прават и многу хетеросексуални луѓе. Статистички ваквите случаи не знам искрено како варираат, ама факт е дека СПБ се пренесува и помеѓу луѓето кои се хетеро. За трансфузија на крв сите треба тест да направат на ХИВ и хепатитите, без разлика на нивната ориентација. Сам си свесен дека колку што има промискуитетни хомосексуалци, тука некаде дека се и промискуитетните хетеросексуалци.
Си го препрочитувам постов, можеби требаше да оди дел од него во друга тема, али бидна, напишав овде. Уште е beyond me, како истите кои до вчера менуваа профилни со "Pray for France" и најсилно осудија убиство, сега се на став: ако, нека им е кога се обратни.
не знам што да речам друго.