Сурова, веганска храна

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Одамна се мислам дали да ја отворам темава бидејки идеата за исфрлање на животинските продукти од исхраната не поминува секогаш најдобро кај луѓето, посебно не кај членовите на овој форум :) ,
но не мора да сте веган за да ја јадете оваа храна, можете да ја консумирате и покрај вашето секојдневно мени.
Овие рецепти можат да ви бидат од корист кога :
- Сакате да слабеете здраво и ефикасно
- Сакате да го зајакнете имунитетот
- Сакате да го прочистите организмот
- Сакате да пробате посна храна поинаква од онаа традиционалната на која сте навикнале
- Сакате да бидете креативни домаќини на вашите посни слави и празници
и сл.

Ке ве почастам прво со едно здраво ,,капучино'' кое не само што ке ве разбуди наутро, туку и ке ве нахрани, ке ви даде многу енергија и нема да остава штетни последици по вашето здравје и што е најзабавно, можете да го пиете заедно со своите деца. Верувајте, ке го обожаваат.
(рецептот е лично мој)
3045676.jpg
Состојки:
- Непечени, живи ореви (може и индијки ореви или семки од сончослед) - една чаша од 250 мл.
- сурово, непечено какао - две лажици
- засладуваш по желба (јас користам мед или малтекс)
- мелено семе од лен (една мала лажичка)
- 1л. вода
Подготовка:
оревите ставете ги во блендер (ако користите сончоглед, тогаш натопете ги семките во вода да одстојат еден час и исцедете ги) заедно со останатите состојки и многу малку вода. Блендирате околу една минута, потоа додадете ја целата вода и промешајте уште малку.
Во блендерот може да додадете и банана, цимет или некој друг зачин по ваш избор, можете да го правите погусто или по ретко зависи од вашиот вкус.
Од количината погоре излегуваат четири полни шолји прекрасен и хранлив напиток.


Мојот омилен ручек :)
649.jpg
Шпагети од тиквички и краставици
Состојки:
- свежи тиквици и краставици (количината сами си ја одредувате)
- зелечук и додатоци по ваш избор, мој предлог - домати, свеж спанаќ, рукола, пиперка...
- прелив по ваша желба. Може да е сос од домати или некој прелив од семки и зелечуци кој сами ке си го измислите
- зачини - оригано, буковец, бибер, кари, босилек, лукче...
Подготовка :
Тиквиците и краставиците ги сечете во форма на шпагети. Тоа може да го правите со некои фенси алатки специјални за таа намена, или пак да ги сецкате на старомоден начин, прво на тенки листови долж тиквичката, па потоа на тенки парчиња што наликуваат на шпаѓети.
Потоа врз нив додавате прелив, зачини и тн.

Идеја за прелив:

Мајонез од сончоглед
состојки:
- 200 г. не печен, лупен сончоглед
- една лажица сенф
- една лажица оцет ( или сок од еден исцеден лимон)
- 100 мл ладно цедено масло
- сол по ваш вкус (можете да додадете бибер, кари или некој друг зачин по ваша желба)
- вода (додавате постепено се додека не ја добиете посакуваната густина)
Сончогледот се остава да одстои еден час во вода, потоа се процедува и се става во блендер. Веднаш се додаваат останатите состојки и малку вода. Се блендира и ако е густо разредувате со вода.

Сос од домати
состојки:
- три домати
-три црвени пиперки
- 1-2 чешниња лук
- една помала главица кромид
- една лажица црвена пипер во прав
- сол, бидер, босилек, оригано
- малку масло
- малку вода (колку да може да се испасира)
Се се става заедно во блендер

За десерт - бомбици
myphoto25.jpg

Состојки:
- сецкано суво овошје (урми, смокви, грозје, кајсии, брусница, сливи)
- кокосово брашно
- јатки (ореви, бадеми, лешници, индиски ореви)
- мелен лен
- мед, маџун или малтекс
- вода
Подготовка
сувото овошје се сецка ситно за да биде лепливо, да може лесно да се формираат топчиња. Исто и јатките, ги мелеме или сецкаме колку што е можно поситно. Мелениот лен го мешаме на страна заедно со засладувачот, па откако ке се добие хомогена смеса се меша со смесата од овошја и јатки. Формираме топчиња и ги прекриваме со кокос.
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Растителни млека

leches-vegetales.jpg
Растителните млека се многу здрави, хранливи, но и неверојатно вкусни напитоци. Овие млека ги зајакнуваат коските и целокупниот организам. За разлика од животинските млека чии што хранливи состојки нашиот организам може да ги апсорбира само до 25%, хранливите состојки од растителните млека се апсорбираат во целост.
1. Млеко од сусам
состојки:
- една чаша сусам
- четири чаши вода
- мед по желба (или некој друг засладуваш по ваш избор)
припрема
сусамот со малку вода го мелеме во блендер, а потоа постепено ја додаваме и преостаната вода и засладуваме.

2. Млеко од бадеми
состојки:
- една чаша бадеми
- четири чаши вода
- засладувач по желба
припрема
бадемите се киснат во вода оклу 12 часа, потоа се цедат, лупат и мијат. ги ставаме во блендер прво со малку вода, а потоа постепено додаваме од водата и засладуваме.

3. Млеко од ореви
состојки:
-една чаша ореви
- четири чаши вода
- засчадувач
припрема
исто како и предходните млека. На оревите не им е потребно киснење

4. Чоколадно млеко
состојки:
- една чаша ореви или бадеми
- четири урми
- три супени лажици млен рогач или какако
- едно ванила стапче
- 250 мл вода
- засладувач по желба
припрема
- состојките се ставаат во блендер и се мелат, потоа се процедуваат низ газа

5. Млеко од банана
состојки:
- две замрзнати банани
-една чаша вода
- пет урми
- цимет
припрема
состојките се ставаат во блендер и се блендираат околу една минута
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Денас за прв пат го подготвив и го пробав овој пудинг и ме воодушеви неговиот вкус, се надевам ке ви се допадне и вам

Портокалов пудинг
puding.jpg


Состојки
-три зрели јапонски јаболки
- Мало парче свежа тиква (количински да биде помалку од јаболките)
- една мандарина
- еден морков
Подготовка
Се се става во блендер и се пасира една минута.
Додека сервирате можете да додадете цимет, кокос, суво овошје, било што по ваша желба.
Ке се изненадите од пријатниот вкус и свежината на овој пудинг.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: corki

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Пирамида на RAW исхраната


1003398_530469410366046_2030166819_n.jpg
 

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
@malo како точно се прави оризово брашно? Оти на три места најдов три различни начини. Меѓу другото, едниот вели да се кисни оризот 3 до 6 саати, другиот вели 30 минути, а третиот ич не спомнува киснење.
 

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Исто и за кокосово брашно ме интересира, можи овој обичниот кокос шо го користиме за колачи и торти, само да го сомелам? Или и то има некој посебен начин на правење?
И за млекото од ореви, додуша и за другите, откако ќе ги изблендираш ги цедиш? Оти гледав рецепти каде бадемовото млеко го цедат и после од пулпата прават брашно. Може така и со оревите?
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Исто и за кокосово брашно ме интересира, можи овој обичниот кокос шо го користиме за колачи и торти, само да го сомелам? Или и то има некој посебен начин на правење?
И за млекото од ореви, додуша и за другите, откако ќе ги изблендираш ги цедиш? Оти гледав рецепти каде бадемовото млеко го цедат и после од пулпата прават брашно. Може така и со оревите?
Za orizot neznam,ne sum pravela brashno od oriz, sum go kisnela za da omekne za vo salata i za celosno omeknuvanje potrebno e okolu 12 casa da se kisne. Kisnenjeto e isto taka vazno zatoa shto na toj nacin se osloboduva nekoja shtetna kiselina, pa pozdrav bi bil kisnet. Za orevite... dobro e da ja koristish pulpata od blenderot. Koga ke pravish mleko pozelno e da se procedi, vo sptotivno bi bilo malku neprijatno za pienje i pulpata mozesh da ja koristish za se i seshto, za brashno, za sirenje, za nekoj namaz ili mozesh da go dodadesh vo ovoshna kasha...
 

malo

Староседелец
Најфотограф
13 септември 2012
1,280
2,070
1,133
Momentalno pishuvam of tel. Ko ke sednam na pc ke ti pisham povekje
 

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Оки, и како ја чуваш пулпата? И колку време можи да стои така?
 

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Имам уште прашања за киснењето :) Скоро сегде пишува дека и оревите треба да се киснат. Е сега има различно време за киснење и вели дека треба да се става и сол во водата во која киснат. За оревите пишува 4 часа дека е доволно. Јас сношти ги ставив и ги оставив цела ноќ, ама си се успав сабајлево, па им дојде повеќе од 12 часа. Водата беше кафена, како чај. Има проблем ако предолго се остават да киснат? Не ми изгледа дека се расипани, ги процедив, ги исплакнав и сега шо да им правам? Да ги употребам такви какви се, или сега треба да ги сушам?