Сакам да кажам/Сакам да прашам

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Има ли некој другар тука, што се разбира во врска со првите книжари во Македонија?
Ми треба подетални информации за Кара Трифун. Знам дека батето имало книжара во Скопје, дека продавал книги донесени од Италија, ама не ми текнува никако на периодот кога се случувало ова, и од каде потекнувал(биографски податоци), ако има некој шо знае, одма нека ми каже! :)

Viktor k

Староседелец
4 мај 2012
827
537
1,103
34
Скопје
Има ли некој другар тука, што се разбира во врска со првите книжари во Македонија?
Ми треба подетални информации за Кара Трифун. Знам дека батето имало книжара во Скопје, дека продавал книги донесени од Италија, ама не ми текнува никако на периодот кога се случувало ова, и од каде потекнувал(биографски податоци), ако има некој шо знае, одма нека ми каже! :)
Околу 1559 година Кара Трифун ја отвора првата книгопродавалница во Скопје, во Отоманската империја. Продава главно црковнословенски книги кои се печатени во Виена од партнерот Јаков Краков. Меѓу понудените книги се "Часословец" (1566), "псалтири" (1569), "Требник" (1569), "молитвеникот" (1570), "Различни потреби" (1572) и други. На крајот на печатениот од Краков "псалтири" е објавено првото книжарско известување. "И кој, за каква и да е потребно, посака од светите книги, тогаш сите тие се пренесени во градот Скопје кај Кара Трифун. Служи Скопската, Самоковската и Ќустендилската епархија. Кара Трифун продава исто така и книжарски материјали и италијанска хартија. Превод од бугарски ми е зш нашиве ништо незнаат да напишат.

• Ми се допаѓа
Реакции: Аркантос

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Како бе можат некои луѓе да си ги вреѓаат, пцујат родителите? Неблагодарни! (envy)
Исто како што некои родители не знаат како да бидат родители.
Ете, исто така.
Јас си го пцујам својот. И ич немам грижа на совест.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Ете, исто така.
Овака малку незгодно можда прашањево, но коа го пцуеш, дали му ја спомињаш мајка му? :zelen

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Брееееј, цела смена без прекин гледав Good Mythical More! Цела смена! До толку немаше работа, што си пиев кафенце и си гнетев колачиња пред компјутер и си се утепав од смеење 6 саати. Не стигнав книга да читнам од што се заразив со Рет и Линк. Ми го разубавуваат денот!

Последна промена:

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Ете, исто така.
абе добро ама дечково што несакајќи го слушнав очигледно ја пцуеше мајка му пошто не се вратил дома и она најверојатно од грижа го побарала може и да не е така но по муабетот така ми делуваше.
Разбирам дека не можеш да ги сакаш ако те напуштиле повредиле, ама да те изгледаат, да се грижат за тебе, да те хранат и ти да ги пцуеш тоа не можам да го разберам.
И јас не се поднесувам баш со татко ми но никогаш не би го опцуела или навредила (освен во нервоза некогаш така) или па да би го оставила на улица, родител е каков таков ќе го трпам :)

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
абе добро ама дечково што несакајќи го слушнав очигледно ја пцуеше мајка му пошто не се вратил дома и она најверојатно од грижа го побарала може и да не е така но по муабетот така ми делуваше.
Разбирам дека не можеш да ги сакаш ако те напуштиле повредиле, ама да те изгледаат, да се грижат за тебе, да те хранат и ти да ги пцуеш тоа не можам да го разберам.
И јас не се поднесувам баш со татко ми но никогаш не би го опцуела или навредила (освен во нервоза некогаш така) или па да би го оставила на улица, родител е каков таков ќе го трпам :)
Истото може му се случило и на типот, како тебе што некогаш во нервоза ти се случува.